Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου με καύσιμο τον ήλιο

Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε το επικό του ταξίδι, δηλαδή το γύρο του πλανήτη με μοναδικό καύσιμο την ηλιακή ενέργεια.

Έτσι, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Άμπου Ντάμπι, εκεί από όπου είχε απογειωθεί πριν από 16 μήνες έχοντας ολοκληρώσει ένα ταξίδι 40.000 χιλιομέτρων.

Πιλότοι του αεροπλάνου, που εναλλάσσονταν στο κόκπιτ στους 16 ενδιάμεσους σταθμούς, ήταν οι Ελβετοί Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δείξει ότι οι καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουν πόρους.

«Το μέλλον είναι καθαρό. Το μέλλον είσαι εσύ. Το μέλλον είναι τώρα!» αναφώνησε ο Πικάρ βγαίνοντας από το αεροπλάνο, μιλώντας από μικρόφωνο στο συγκεντρωμένο πλήθος στο οποίο βρισκόταν και ο υποστηρικτής του εγχειρήματος, πρίγκιπας Αλβέρτο του Μονακό.

Το Solar Impulse 2 έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα, μεγαλύτερο από ένα Boeing 747, ζυγίζει όμως μόλις 2,3 τόνους. Τα φτερά του είναι καλυμμένα με 17.248 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία κινούν τις τέσσερις έλικες και τροφοδοτούν τις μπαταρίες λιθίου που επιτρέπουν νυχτερινές πτήσεις.

Το μακρύ ταξίδι συνάντησε και προβλήματα, όπως μια καθυστέρηση εννέα μηνών λόγω βλάβης στις μπαταρίες στο ταξίδι ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Χαβάη.

Το Solar Impulse 2 συμπλήρωσε 500 ώρες πτήσεις με μέση ταχύτητα που κυμάνθηκε από τα 45 μέχρι τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Για να παραμένουν χαλαροί και ήρεμοι τις ατέλειωτες ώρες που έμεναν στιμωγμένοι εναλλάξ στο κόκπιτ, ο Μπόρσμπεργκ έκανε γιόγκα και ο Πικάρ αυτοΰπνωση.

Το όλο εγχείρημα κόστισε γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που καλύφθηκε από περίπου 40 δωρητές, ανάμεσά τους η Google.

πηγή

Η Madame GU της  Feadship

Η Madame GU της Feadship

Αρχικά γνωστό ως Project Dream το γιοτ 99 μέτρων της ...

Συμβουλές για όσους εργάζονται έξω με τη ζέστη

Συμβουλές για όσους εργάζονται έξω με τη ζέστη

Τους βλέπουμε να λιώνουν κυριολεκτικά κάτω από τον ήλιο, αλλά...

Τι αλλαγές φέρνει η χαλάρωση των capital controls;

Τι αλλαγές φέρνει η χαλάρωση των capital controls;

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας την...

Αποκλειστικές Εικόνες από τη Δημιουργία του Ημερολογίου Opel 2017

Αποκλειστικές Εικόνες από τη Δημιουργία του Ημερολογίου Opel 2017

Το Hall 18 του Κινηματογραφικού Στούντιο Babelsberg μετατράπηκε σε μία...

Powered by Jasper Roberts - Blog