Λιπαντικό 5w30 ή 5w40 για χρήση το χειμώνα ;

Κοινοποίησε το άρθρο
Η απόδοση του συστήματος λίπανσης ασκεί άμεση επιρροή στη διάρκεια ζωής του κινητήρα. Για το λόγο αυτό, πλήθος οδηγών αναρωτιέται τι ιξώδες λαδιού θα πρέπει να επιλέξουν, για να διασφαλιστεί η πιο αξιόπιστη προστασία του κινητήρα πριν μπει ο χειμώνας.
Πιο κάτω, θα εξετάσουμε τις ιδιότητες δυο δημοφιλέστερων τύπων λαδιού, του 5w30 και του 5w40, για να κατανοήσουμε πιο από τα δυο αποτελεί τη βέλτιστη λύση για χρήση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα αυτοκίνητα που αγόρασαν οι Έλληνες το 1ο τρίμηνο του 2024

Η ανοδική πορεία τη αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα συνεχίζεται. Αν και τον Μάρτιο σημειώθηκε μείωση των ταξινομήσεων καινούργιων επιβατικών. Μικρομεσαία και SUV επιλέγουν οι...

Ράλι Στερεάς Ελλάδας 2024

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι Χώματος ξεκίνησε από την...Στερεά Ελλάδα με τους Σωκράτη Τσολακίδη-Γιώργο Πολυζώη να φτάνουν τελικά στη νίκη και τα αυτοκίνητα της κατηγορίας...

Η ALFA ROMEO Milano αλλάζει όνομα!

Η ALFA ROMEO αναγκάζεται να μετονομάσει τη πολυσυζητημένη Milano μετά από έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία. Και το νέο όνομα αυτής: Junior   Η πολυαναμενόμενη Milano έφερε...

Τι σημαίνει η σήμανση

Ακόμη και όταν υπάρχει δριμύς παγετός, τα λάδια των οποίων η χρήση αποσκοπεί στους μήνες της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να κρατούν επαρκή ρευστότητα για την ψυχρή λίπανση του κινητήρα. Τα ψηφία, λοιπόν, που βρίσκονται πριν από το γράμμα W, δηλώνουν τη θερμοκρασία υπό την οποία έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει η αντλία λαδιού χωρίς προβλήματα και να περιστραφεί ο στροφαλοφόρος άξονας με ικανή ροπή για να πάρει μπροστά ο κινητήρας.

Με το γράμμα W, δηλώνεται πως το λιπαντικό είναι κατάλληλο για χρήση το χειμώνα. Τα ψηφία που βρίσκονται στη συνέχεια, δηλώνουν τα χαρακτηριστικά υψηλής θερμοκρασίας, τα οποία προσδιορίζονται από τα ανώτατα και κατώτατα όρια του κινηματικού ιξώδους στους 100 °C, καθώς και από το δυναμικό ιξώδες στους 150° C και τον ρυθμό διάτμησης 106 s−1.

Οι κατασκευαστές κάνουν χρήση πλήθους προσθέτων για λάδια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν γενικής χρήσης προϊόντα με μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών.

Τα συγκεκριμένα πρόσθετα μειώνουν την εξάρτηση του ιξώδους από τη θερμοκρασία, αλλά ενδέχεται να ασκήσουν επιρροή σε κάποιες από τις άλλες ιδιότητες του λιπαντικού

Τα χαρακτηριστικά των λαδιών 5w30 και 5w40

Τα χαρακτηριστικά χαμηλής θερμοκρασίας των δυο αυτών λιπαντικών είναι όμοια. Επίσης, διατηρούν αμφότερα το βέλτιστο ιξώδες για να μπορεί να πάρει μπροστά ο κινητήρας στους -30 °C, καθώς και ρευστότητα στους -35 °C. Τα χαρακτηριστικά υψηλής θερμοκρασίας τους, ωστόσο, είναι διαφορετικά. Το κινηματικό ιξώδες των λαδιών 5w30 βρίσκεται εντός της κλίμακας 9.3 με 12.5 mm2/s, ενώ το δυναμικό τους ιξώδες βρίσκεται στα 2, 12.5 mm2/s 9 mPas. Όσον αφορά στα λάδια 5w40, οι συγκεκριμένες τιμές είναι: 12,5 με 16,3 12.5 mm2/s και 3,5 mPas, αντίστοιχα.

Και τα δυο προϊόντα διαθέτουν τα δικά τους μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, το λιπαντικό 5w40 παράγει μια πιο παχιά και ισχυρή μεμβράνη λαδιού, στεγανοποιεί με το βέλτιστο τρόπο τα κενά και απευθύνεται σε χρήση υπό μεγάλα φορτία, οπότε η χρήση του γίνεται συχνά σε δυνατά σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της υψηλής αντίστασης εκκίνησης του κινητήρα, ενδέχεται να ασκήσει επιρροή στη δυναμική του κινητήρα. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος θερμοκρασίας του λιπαντικού, τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια ζωής του.

Παράλληλα, το λιπαντικό 5w30 διαθέτει υψηλότερη δυνατότητα άντλησης μέσω του συστήματος λίπανσης και προσφέρει αποτελεσματικότερο καθαρισμό στα τμήματα του κινητήρα, επιτρέποντας την ψύξη του και την εξοικονόμηση καυσίμων. Αν, ωστόσο, υπάρξει αύξηση των διάκενων των ζευγών τριβής, με τη χρήση του συγκεκριμένου λαδιού ενδέχεται να παρουσιαστούν διαρροές.

Οι 3 κυριότερες συμβουλές για την επιλογή τους

  1. Αν η χρήση του αυτοκινήτου πραγματοποιείται σε αστικές συνθήκες και συχνή κίνηση στους δρόμους, σε μεγάλες ταχύτητες και παράλληλα το αυτοκίνητό σας είναι παλιό, θα πρέπει να αγοράσετε λάδι με ιξώδες 5w40. Αν πάλι δείχνετε προτίμηση στη χαλαρή οδήγηση, την εξοικονόμηση καυσίμου και η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι σημαντική για εσάς, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο προϊόν με σήμανση 5w30.
  2. Πέραν από το ιξώδες, θα πρέπει όταν επιλέγετε λιπαντικό να έχετε στο μυαλό σας και τις πιο κάτω παραμέτρους:
    • Σύνθεση της βάσης του λαδιού. Με κάποιους κινητήρες, είναι συμβατά αποκλειστικά τα συνθετικά λάδια, ενώ με κάποιους άλλους αποκλειστικά τα ορυκτά.
    • Ταξινομήσεις API και ACEA. Ακόμη και προϊόντα με όμοιο βαθμό ιξώδους SAE ενδέχεται να έχουν διαφορές με βάση την ποσότητα των προσθέτων τους, την περιεκτικότητά τους σε τέφρα και άλλες παραμέτρους. Στα συγκεκριμένα συστήματα ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των πιο πάνω διαφορών.
  3. Να θυμάστε ότι η αλλαγή των λαδιών 5w30 με λάδια 5w40 και το αντίθετο, μπορεί να γίνει αποκλειστικά όταν το επιτρέπει ο κατασκευαστής του οχήματος, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να χαλάσει πρόωρα ο κινητήρας.