Ποια αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε αρχικά με την παραγωγή φελλών ;

Η Mazda Motor Corporation (όπως είναι και το πλήρες όνομά της – MMC) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας. Εδρεύει στην πόλη της Χιροσίμα, στη Δυτική Ιαπωνία. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει πριν από το 1960, ενώ οι εξαγωγές της αναλογούν στα 2/3 της συνολικής της παραγωγής.

Ο Γιουτζίρο Ματσούντα (Jujiro Matsuda) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1875 στη Χιροσίμα και ήταν γιος ψαρά. Από μικρός βγήκε στο μεροκάματο και σε ηλικία 14 ετών έπιασε δουλειά σε ένα χυτήριο της Οζάκα ως μαθητευόμενος σιδεράς. Το 1906 η ζωή του άλλαξε, όταν ανακάλυψε μία αντλία. Αγόρασε την επιχείρηση που δούλευε, τη μετονόμασε σε «Αντλίες Ματσούντα» και άρχισε την παραγωγή της εφεύρεσής του.

Αργότερα, εισήλθε στην παραγωγή οπλικών συστημάτων με μια νέα εταιρεία που ίδρυσε, την «Εργασίες Ματσούντα». Άρχισε να προμηθεύει με όπλα τον ιαπωνικό στρατό, αλλά η τύχη τού χαμογέλασε, όταν ο τσάρος της Ρωσίας τού παρήγγειλε μία μεγάλη παρτίδα ατομικού οπλισμού για τις ανάγκες του στρατού του. Το 1921 ο Γιουτζίρο Ματσούντα ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ιαπωνίας.

Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στη γενέτειρά του Χιροσίμα για να αγοράσει μια υπερχρεωμένη επι- χείρηση κατασκευής φελλών, την «Τόκιο Κόγκιο», που συνέβαλε σημαντικά στα τοπικά οικονομικά. Οι φελλοί δεν είχαν μέλλον και ο Ματσούντα της άλλαξε αντικείμενο, προσανατολίζοντάς τη στην κατασκευή βιομηχανικών εργαλείων. Το 1927 από το εργοστάσιό της βγήκε το πρώτο τρίκυκλο με το όνομα Mazda-Go κι έτσι η εταιρεία εισήλθε στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Για το όνομα «Μάζντα» υπάρχει διχογνωμία ακόμα και σήμερα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παραφθορά του επιθέτου Ματσούντα στα Αγγλικά, ενώ κάποιο άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το πνεύμα του καλού στη θρησκεία του Ζωροαστριανισμού, που ονομάζεται Αχούρα Μάζντα. Στηρίζουν την άποψή τους αυτή στο γεγονός ότι ο Ματσούντα ήταν ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ