Σε τι κατάσταση είναι μία Ducati Multistrada μετά από 50.000 χλμ.

Κοινοποίησε το άρθρο
To Motociclismo, το έγκυρο ιταλικό περιοδικό για τους Δύο Τροχούς, υπέβαλλε μία Ducati Multistrada σε μία εξαντλητική δοκιμή αντοχής και αξιοπιστίας. Μία ολοκαίνουργια, κατακόκκινη Multistrada έφτασε στα γραφεία του περιοδικού το Μάρτιο του 2019 και για οκτώ ολόκληρους μήνες υπέφερε τα πάνδεινα, στα χέρια των έμπειρων δοκιμαστών του Motociclismo.
Ο στόχος ήταν διπλός: για τους μεν συντάκτες του Motociclismo να οδηγήσουν μία μοτοσυκλέτα που αποτελεί σύμβολο στην κατηγορία της στα όριά της, για τους δε μηχανικούς της Ducati να επιβεβαιώσουν με εμφατικό τρόπο την απόφαση της εταιρείας να προσφέρει τη Multistrada με τετραετή εγγύηση, την 4everMultistrada.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς»

  Το KΙΑ EV9 πέτυχε διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου του 2024   Τα World Car Awards, που καθιερώθηκαν το 2003, θεωρούνται ίσως η κορυφαία διάκριση...

LIVE TV : Η αποκάλυψη του αυτοκινήτου της XIAOMI

Δείτε live την αποκάλυψη του SU7, του πρώτου αυτοκινήτου της XIAOMI.     Το πρώτο αυτοκίνητο της XIAOMI σας έχει ήδη παρουσιάσει το gonews.gr. https://gonews.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/xiaomi-su7-video/    

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι

Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι που διεξάγεται στην Κένυα   Ο τρίτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2024 διεξάγεται στην Κένυα. Μετά...

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και μετά από περισσότερα από 50.000 εξαντλητικά χιλιόμετρα, η Multistrada αποσυναρμολογήθηκε στα εξ ων συνετέθη. Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ θετική, καθώς οι έμπειροι συντάκτες κατά ομολογία τους δεν είχαν αντικρύσει κινητήρα σε τόσο καλή κατάσταση, μετά από αντίστοιχες δοκιμές στο παρελθόν. Όλα τα εξαρτήματα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, με σχεδόν ανύπαρκτη εμφανή φθορά. Οι κύλινδροι άψογοι και με ελάχιστα σημάδια χρήσης, πιστόνια και κυλινδροκεφαλές επίσης πολύ καθαρά και με πολύ λίγη εμφανή ποσότητα άκαυστου καυσίμου, εντός των αποδεκτών ορίων.

Τα παραπάνω οπτικά δεδομένα επιβεβαιώθηκαν στη δυναμομέτρηση που ακολούθησε στο εργαστήριο, με τα αποτελέσματα για τον κινητήρα ακόμα πιο εντυπωσιακά: στο διάστημα της δοκιμής είχε κερδίσει 4 ίππους ενώ και τα διαγράμματα ροπής ήταν καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην έναρξη της δοκιμής! Παράλληλα, η κατανάλωση λαδιού ήταν μηδενική, επιβεβαιώνοντας την οπτική εντύπωση της απουσίας υπολειμμάτων στο περίβλημα του κινητήρα.

Αντίστοιχα θετικές οι παρατηρήσεις που αφορούσαν το συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων. Τα γρανάζια σε άψογη κατάσταση ενώ οι συντάκτες εντυπωσιάστηκαν από τη μηδενική φθορά που εμφάνιζαν οι δισκόπλακες του συμπλέκτη μετά από τέτοιου είδους χρήση.

Πολύ θετικά τα σχόλια και για τα ελαστικά της Pirelli και τα φρένα της Brembo με ηλεκτρονικά της Bosch. Η αλλαγή των ελαστικών έγινε στις 15, 26 και 41 χιλιάδες χιλιόμετρα, όχι από ανάγκη αλλά γιατί τότε είχαν προγραμματιστεί τα service της Multistrada. Τα Scorpion Trail II αποδείχθηκαν τα ιδανικά ελαστικά για τη Multistrada, εξάλλου είναι αυτά που έχουν κερδίσει τη συγκριτική δοκιμή του Motociclismo για ελαστικά αυτού του τύπου.

Τα φρένα είχαν απροβλημάτιστη απόδοση, με τα πίσω τακάκια να αντικαθίστανται στα 20.000 χλμ. και τα εμπρός στα 26.000. Και στις δύο περιπτώσεις τα τακάκια είχαν πολύ υλικό όταν η μοτοσικλέτα ολοκλήρωσε τη δοκιμή ενώ όπως σχολίασαν οι συντάκτες, σε άλλες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού μετά βίας είχαν συμπληρωθεί τα 10.000 χλμ. πριν απαιτηθεί αλλαγή τους.

Όσον αφορά στο τελικό γρανάζι μετάδοσης και την αλυσίδα, μία αλλαγή έγινε στα 26.000 χλμ., όχι τόσο επειδή ήταν απαραίτητη όσο για προληπτικούς λόγους επειδή ακολουθούσε ένα μεγάλο ταξείδι. Ακόμα και στο τέλος της δοκιμής, η εικόνα γραναζιού και αλυσίδας ήταν πολύ καλή, με τα όργανα να καταγράφουν ένα πολύ καλό δείκτη απόδοσης, σχεδόν 80%.

Στις παρατηρήσεις που κατέγραψαν οι συντάκτες στο τέλος της δοκιμής, θετικά σχόλια έλαβε η ποιότητα κατασκευής, με τα χαλύβδινα ή ελαφρού κράματος εξαρτήματα να μην παρουσιάζουν ίχνη οξείδωσης. Ο στροφαλοθάλαμος, στο σημείο του καλύμματος του συμπλέκτη παρουσίασε  μία εμφανή μικρή φθορά από την επαφή με τη μπότα του αναβάτη, όμως όλα τα υπόλοιπα σημεία, σκελετός, κινητήρας και βαφή πλαισίου ήταν σε άψογη κατάσταση. Ένας μικρός δισταγμός κατά την εκκίνηση, στο τέλος της δοκιμής και το λαστιχένιο κάλυμμα στο λεβιέ ταχυτήτων που έφυγε από τη θέση του, τα μόνα σημεία που χρειάζονταν κάποιο έλεγχο.

Όλες οι εργασίες συντήρησης στη διάρκεια της οκτάμηνης δοκιμής μακράς διαρκείας έγιναν από τη Ducati Service, στην έδρα της εταιρείας και από τους μηχανικούς της, πάντα υπό την επίβλεψη των συντακτών του Motociclismo και των ειδικών στο κέντρο δοκιμών του περιοδικού. Η παρακολούθηση της όλης διαδικασίας από κοντά, έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους του Motociclismo να εκτιμήσουν εκ των έσω την ποιότητα των μοτοσυκλετών που κατασκευάζει η Ducati. Παράλληλα, κατανόησαν στην πράξη την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση που νιώθουν όλοι στο Borgo Panigale για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και που τους οδήγησε να επεκτείνουν το διάστημα των service για τις μοτοσυκλέτες τους στα 15.000 χιλιόμετρα και – όσον αφορά ειδικά στη Multistrada – να προσφέρουν και το πρόγραμμα 4everMultistrada, την τετραετή δηλαδή εγγύηση που συνοδεύει κάθε νέα Multistrada.

Για την ιστορία, αυτός που «έγραψε» τα περισσότερα χιλιόμετρα στο τιμόνι της Multistrada από τους συντάκτες του Motociclismo ήταν ο Fabio Manenti, που μαζί με τη σύζυγό του και τον απαραίτητο εξοπλισμό αναβάτη ταξίδεψαν σχεδόν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα, οι περιπέτειές τους με τη Multistrada παρουσιάστηκαν με καθημερινές αναφορές ως ένα ταξειδιωτικό ημερολόγιο στη σελίδα τους στο Facebook, “Fabio e Paola Manenti”, συγκεντρώνοντας χιλιάδες Like! Η μόνη ίσως αναποδιά που κατέγραψαν ήταν μια ζημιά στο ψυγείο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από τον μπροστινό τροχό, γεγονός που δεν ήταν ικανό να αλλοιώσει την εντυπωσιακή εμπειρία που έζησαν. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν στο τέλος του ταξειδιού τους, μια ανεπιτυχής προσπάθεια κλοπής που τους συνέβη ένα βράδυ, απλά επιβεβαίωσε ότι μία Ducati αποτελεί όνειρο για όλους τους λάτρεις των δύο τροχών που ενίοτε οδηγεί κάποιους πέρα από τα όρια του νόμου.

 

Πηγή : Περιοδικό Motociclismo, Reliability Test by Marco Riccardi, φωτογραφίες από Enrico Schiavi, Τεύχος Ιανουάριος 2020