Επίσημο: Και ηλεκτρικά ΤΑΞΙ στην κυκλοφορία βάσει νομοσχεδίου

Κοινοποίησε το άρθρο

Με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις», προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4070/2012 (άρθρα 89 και 92) σχετικά με τα χαρακτηριστικά των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και τα χαρακτηριστικά των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ειδικής μίσθωσης (ΕΙΔΜΙΣΘ), αντίστοιχα. Ειδικότερα:

α. Εισάγονται και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ και καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ισχύος και χωρητικότητας μπαταρίας για τα εν λόγω αυτοκίνητα.

β. Παρέχεται η δυνατότητα στην υποκατηγορία ΕΙΔΜΙΣΘ ΑΜΕΑ να διατηρήσουν το λευκό χρώμα, τις προδιαγραφές ειδικού σήματος και άλλες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 16 παρ. 12 του ν.2465/1997), κατά την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.

2. Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις των π.δ/των 84/2018 και 85/2018 σχετικά με την οργάνωση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), αντίστοιχα.

Ειδικότερα, επεκτείνεται η καταβολή της αποζημίωσης που χορηγείται στο προσωπικό της Α.Π.Α. και Υ.Π.Α., από τα αποδιδόμενα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια των πτήσεων (EUROCONTROL) στον υφιστάμενο ειδικό λογαριασμό, ποσά ως τέλη διαδρομής και τέλη τερματικής περιοχής [εννέα (9) ευρώ ανά μονάδα εξυπηρέτησης διαδρομής] και στο προσωπικό αυτών κατά τη χρονική περίοδο που έχει λάβει άδεια ανατροφής τέκνου.

3. Ρυθμίζονται λοιπά θέματα σχετικά με τις άδειες οδήγησης και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

α. Διευκρινίζεται ότι, η ανανέωση κάθε κατηγορίας άδειας οδήγησης επιτρέπεται οποτεδήποτε πριν την ημερομηνία λήξης αυτής.

β. Εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, οι άδειες οδήγησης των κατόχων που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό τέταρτο (74°) έτος της ηλικίας τους και υποβάλουν, μετά τη μνημονευόμενη ημερομηνία, αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, μέχρι τις 31-12-2018, κατά την ειδικότερα προβλεπόμενη διαδικασία.