Νέος τρόπος φορολόγησης των εταιρικών αυτοκινήτων

Κοινοποίησε το άρθρο
αγορά αυτοκινήτου

Στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», το οποίο ψηφίστηκε την 6/12/2019 περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 4), με την οποία αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος, με τη μορφή του εταιρικού οχήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

HONDA- NISSAN : Συμμαχία για την ηλεκτρική απειλή της Κίνας

Μνημόνιο, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των εξηλεκτρισμένων οχημάτων υπέγραψαν η HONDA και η NISSAN     Η ραγδαία εξάπλωση...

Πωλήσεις αυτοκινήτων : Καλπάζουν SUV και υβριδικά

  Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ταξινομήσεων των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με τα υβριδικά μοντέλα να προσελκύουν όλο και περισσότερους αγοραστές     Με κεκτημένη ταχύτητα...

OPEL Mokka με αναβάθμιση εξοπλισμού – Τιμές

  Σε σημαντική αναβάθμιση των επιπέδων εξοπλισμού όλων των εκδόσεων του Mokka προχώρησε η Opel Hellas, ενώ το ηλεκτρικό έγινε ισχυρότερο     Το OPEL Mokka γίνεται ακόμα...

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για τον τρόπο φορολόγησης των παροχών σε είδος.

Ειδικότερα, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του  φορολογικού έτους, υπολογίζεται  με βάση την σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αυτό σημαίνει ότι πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος, γίνεται «κλιμακωτά» με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος που εμπίπτει στο σχετικό «κλιμάκιο»,«εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας  παραχώρησης ενός οχήματος, το υπουργείο παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα:

ΛΤΠΦ (σε ευρώ)             Συντελεστής Υπολογισμού        Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ)

17.100,00                         14%                                           2.394,00

Παραχωρείται όχημα με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο της επιχείρησης. Το όχημα αυτό έχει αποκτηθεί ως καινούριο από την επιχείρηση, προ ενός έτους  και άρα η αξία από την παραχώρησή του, δεν υπόκειται σε μείωση λόγω παλαιότητας. Με βάση τον  παλαιό τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε:

Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, για το ίδιο όχημα ανέρχεται σε:

ΛΤΠΦ (σε ευρώ)                     Συντελεστής Υπολογισμού      Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ)

14.000,00                                   4%                                         560,00

3.000,00                                     20%                                       600,00

100,00                                        33%                                       33,00

17.100,00                                                                                 1.193,00

Συνεπώς, από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης την 1/1/2020 και με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, γίνεται πλέον «κλιμακωτά» και οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνσή του για το ίδιο όχημα, επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, εφόσον το όχημα αυτό, παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει ΛΤΠΦ έως 17.000 ευρώ, δεν υπολογίζεται η αξία της παραχώρησής του, ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.

Πηγή: voria.gr