Ξεκινούν οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Κοινοποίησε το άρθρο
εξετάσεις οδήγησης
Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες να είναι μειωμένος κατά 50% καθώς και χρήση προστατευτικής μάσκας, ξεκινούν από τις 11 Μαΐου 2020 οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών.

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται ο προγραμματισμός και η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων όλων των κατηγοριών εκτός των κατηγοριών C1, C1E, C & CE (φορτηγών) ο προγραμματισμός και οι εξετάσεις των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2020, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρόλα αυτά, οι θεωρητικές εξετάσεις απόκτησης άδειας ικανότητας οδήγησης, διεξάγονται υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αίθουσα εξέτασης πληρώνεται µε το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.

Έτσι, ως προς τις πρακτικές εξετάσεις, η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται χρησιμοποιώντας, όσο το δυνατόν περισσότερα σηµεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός συγκέντρωση εκπαιδευτών /υποψηφίων ανά σημείο αφετηρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς»

  Το KΙΑ EV9 πέτυχε διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου του 2024   Τα World Car Awards, που καθιερώθηκαν το 2003, θεωρούνται ίσως η κορυφαία διάκριση...

LIVE TV : Η αποκάλυψη του αυτοκινήτου της XIAOMI

Δείτε live την αποκάλυψη του SU7, του πρώτου αυτοκινήτου της XIAOMI.     Το πρώτο αυτοκίνητο της XIAOMI σας έχει ήδη παρουσιάσει το gonews.gr. https://gonews.gr/%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/xiaomi-su7-video/    

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι

Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Σαφάρι που διεξάγεται στην Κένυα   Ο τρίτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι για το 2024 διεξάγεται στην Κένυα. Μετά...

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων, των δοκιμασιών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. υλοποιείται υποχρεωτικά τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται:

Χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού διαλύματος ή µαντηλακίων.
Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και ανοιχτά παράθυρα.
Παραμονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο (πχ. διενέργεια ελέγχου δικαιολογητικών και θεωρητικές ερωτήσεις εκτός αυτοκινήτου).

Τι ισχύει για μηχανές

Γα τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς προσόντων των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α (μοτοποδήλατα), ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με τον προσωπικό του εξοπλισμό( κράνος, προστατευτικό ρουχισμό, γάντια και υποδήματα ).

Επίσης, σε περίπτωση που δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισμό επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων, επιγονατίδων και επιαγκωνίδων για την εξέταση των κατηγοριών Α1, Α2 και Α για μοτοσυκλέτες.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτές, υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται έως και την 31η Ιουλίου 2020 η ισχύς της νόμιμης άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών που λήγει το χρονικό διάστημα από 16η Μαρτίου 2020 μέχρι και 30η Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, έχουν δοθεί οδηγίες για την υποχρεωτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά) στους ελεγκτές και το προσωπικό των ΚΤΕΟ.

Μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020 παρατείνεται η ισχύς των αδειών οδήγησης με ημερομηνία λήξης από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αφορά λοιπόν, τους κατόχους άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και τους κατόχους με χρονικό περιορισμό της άδειας οδήγησης για λόγους υγείας. Εξαιρούνται όμως, οι άδειες των επαγγελματικών κατηγοριών για τις οποίες ισχύει η καταληκτική ημερομηνία της 31ής Ιουλίου 2020.

Επίσης, σε ισχύ είναι μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020 η παράταση των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31ή Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, με εγκύκλιο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δόθηκε παράταση στην ισχύ των Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ μέχρι 30-9-2020.