Η AUDI στη Φόρμουλα-1 μέσω…SAUBER

Η SAUBER, από το 2026 και μετά, θα γίνει η εργοστασιακή ομάδα της AUDI στη Φόρμουλα-1

Η είσοδος της AUDI στη Φόρμουλα-1 ανακοινώθηκε στα τέλη Αυγούστου. Τώρα έγινε γνωστός και ο…στρατηγικός της συνεργάτης. Πρόκειται για την SAUBER, στον όμιλο της οποίας η AUDI σχεδιάζει να αποκτήσει και μερίδιο.

Η συνεργασία προβλέπει ότι η ελβετική ομάδα θα αγωνίζεται ως η εργοστασιακή ομάδα της AUDI από το 2026 και μετά, χρησιμοποιώντας τη μονάδα ισχύος που αναπτύχθηκε από την AUDI.
Με περίπου 30 χρόνια αγωνιστικής εμπειρίας, η SAUBER είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές ομάδες στη Φόρμουλα-1.

Η μονάδα ισχύος θα αναπτυχθεί στο Motorsport Competence Center της γερμανικής φίρμας, στο Neuburg an der Donau. Η SAUBER θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει το μονοθέσιο στις εγκαταστάσεις της στο Hinwil της Ελβετίας. Η SAUBER θα είναι επίσης υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

«Είμαστε χαρούμενοι που αποκτήσαμε έναν τόσο έμπειρο και ικανό συνεργάτη για το φιλόδοξο έργο μας στη Φόρμουλα-1», λέει ο Oliver Hoffmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνική Ανάπτυξη της AUDI AG. «Γνωρίζουμε ήδη τον Όμιλο SAUBER με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και την έμπειρη ομάδα από προηγούμενες συνεργασίες μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί θα σχηματίσουμε μια ισχυρή ομάδα».

Η AUDI Sport έχει ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές την αεροδυναμική σήραγγα υψηλής τεχνολογίας του Ομίλου SAUBER στο Hinwil, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εποχής του Le Mans και κατά την ανάπτυξη του αγωνιστικού μοντέλου Class 1 για το DTM.

«Η AUDI είναι ο καλύτερος συνεργάτης για τον Όμιλο SAUBER», λέει ο Finn Rausing, Πρόεδρος της SAUBER Holding. «Είναι σαφές ότι και οι δύο εταιρείες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και όραμα. Ανυπομονούμε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους με μια ισχυρή και επιτυχημένη συνεργασία».

Η ανάπτυξη της μονάδας ισχύος, η οποία αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, μπαταρία, συστήματα ελέγχου και κινητήρα εσωτερικής καύσης, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της Audi Formula Racing GmbH στο Neuburg an der Donau. Εκεί, εργάζονται ήδη περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον πρώτο αγώνα με τη συμμετοχή της AUDI το 2026 είναι φιλόδοξο: Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Neuburg από άποψη προσωπικού, κτιρίων και τεχνικής υποδομής θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο το 2023. Οι πρώτες δοκιμές με τη μονάδα ισχύος που αναπτύχθηκε για τους κανονισμούς του 2026 σε ένα αυτοκίνητο δοκιμής της Φόρμουλα-1 έχουν προγραμματιστεί για το 2025.

Οι μονάδες ισχύος τότε θα είναι πιο αποδοτικές από ότι είναι σήμερα, καθώς το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά. Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης θα έχει τότε σχεδόν τόση ισχύ με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, που φτάνει τα 400 kW (544 ίπποι). Οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες 1,6 λίτρων θα τροφοδοτούνται από βιώσιμο συνθετικό καύσιμο που είναι ουδέτερο σε CO2 (σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ). Η Φόρμουλα-1 έχει επίσης θέσει ως στόχο να είναι ουδέτερη σε CO2 σε αγωνιστικό επίπεδο μέχρι το 2030.