9500 Ελληνικά αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ έχουν μπει χιλιάδες ΙΧ που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με πινακίδες Βουλγαρίας.

Παράλληλα η φορολογική διοίκηση αποδύθηκε το 2018 σε ένα μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων εναντίον των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο έλεγχος που έχει αρχίσει η ΑΑΔΕ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κυκλοφορίας οχημάτων μεγάλου κυβισμού από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που καταφεύγουν στην πρακτική των βουλγαρικών πινακίδων για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια, τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ειδικότερα σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών αλλά και τις υπηρεσίες μεταφορών της Βουλγαρίας καταγράφηκαν 9.500 οχήματα, τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες, αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα αποταξινόμησαν.

Στη συνέχεια τα ίδια οχήματα ταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία, δηλ. απέκτησαν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τις Αρχές της Βουλγαρίας προκειμένου να λάβει τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων και να διαπιστώσει αν είναι οι ίδιοι που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστώσει αν οι κάτοχοί τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά της ταξινόμησης του οχήματος στη Βουλγαρία δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η φορολογική διοίκηση θα χρεώσει στους κατόχους τους το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης και τυχόν φόρο πολυτελούς διαβίωσης.