Τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα στην ΕΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι να αναπτύσσει κανείς μεγάλες ταχύτητες με το μεταφορικό μέσο που οδηγεί μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

Πως όμως ορίζεται η μεγάλη ταχύτητα; Πότε ξεπερνάμε τα όρια και πως πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ;

Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τα ίδια όρια ταχύτητας αλλά ούτε και τα ίδια πρόστιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

νέο HR-V

Το νέο HR-V αποκλειστικά με υβριδικό κινητήριο σύνολο e:HEV

0
Το νέο HR-V διατίθεται αποκλειστικά με την υβριδική τεχνολογία με δύο ηλεκτροκινητήρες της Honda Η Honda ανακοίνωσε ότι το νέο HR-V, που θα αρχίσει να...
Mercedes-Benz Citan

Το νέο Mercedes-Benz Citan έχει το DNA της Mercedes-Benz

0
Το νέο Mercedes-Benz Citan έχει επανασχεδιαστεί πλήρως από επαγγελματίες για επαγγελματίες. Από την σχεδίαση ως τα οδηγικά του χαρακτηριστικά, χωρίς να παραβλέπουμε την ασφάλεια...
lancia

Πώς η Lancia ξεκίνησε να χρησιμοποιεί Ελληνικά γράμματα για τα μοντέλα της ;

0
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όλες οι Lancia χαρακτηρίζονταν από το όνομα της μάρκας και την ιπποδύναμη αναφοράς, όπως για παράδειγμα: 12 HP, 18/24...

Στην Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ελβετία τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Από τις 24 Απριλίου, ένας οδηγός που έχει ξεπεράσει το όριο των (161 km/h) σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας ή της Ουαλίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει 150% των εβδομαδιαίων απολαβών του.

Το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 2,934 ευρώ.

Στην Ελβετία ένας εκατομμυριούχος ο οποίος έτρεχε με 140 km/h σε αυτοκινητόδρομο που το ανώτατο όριο ήταν km/h, πήρε κλήση 300.000 ευρώ!

Ακόμη και το μικρότερο πρόστιμο στην Ελβετία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τους γείτονες της. Το χαμηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 30 Ελβετικά φράγκα (28 ευρώ). Αυτό πολλαπλασιάζεται επί 120, με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν 3,330 ευρώ.

Από τις χώρες που δεν συνδέουν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια, το Βέλγιο έχει το υψηλότερο πρόστιμο για τη σοβαρότερη παραβίαση.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιτρέπουν το όριο των 140 km/h σε κάποιους δρόμους, ένα από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη.

Το αυστηρότερο όριο ταχύτητας είναι στην Μάλτα, όπου επιτρέπεται μόλις μέχρι
80 km/h.

Στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει ένα όριο μέγιστης ταχύτητας που κυμαίνεται από 100 έως 140 km/h.

Στο θέμα των ορίων ταχύτητας στις χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, στο θέμα των προστίμων όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Στη Δανία για παράδειγμα πρέπει να τρέχεις με
260 km/h, το διπλάσιο από το όριο, ώστε να κληθείς να πληρώσεις από την τροχαία πρόστιμο ύψους 2,011 ευρώ.

Αναλυτικούς πίνακες με τα όρια ταχύτητας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, μπορείτε να δείτε στην σελίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/greece/speed_limits_el.htm