Τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα στην ΕΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι να αναπτύσσει κανείς μεγάλες ταχύτητες με το μεταφορικό μέσο που οδηγεί μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

Πως όμως ορίζεται η μεγάλη ταχύτητα; Πότε ξεπερνάμε τα όρια και πως πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ;

Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τα ίδια όρια ταχύτητας αλλά ούτε και τα ίδια πρόστιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

διόδια στην Εγνατία Οδό

Διόδια στην Εγνατία Οδό : Τέσσερις νέοι σταθμοί είσπραξης

0
Από τις 12 Μαΐου έχουμε και νέα διόδια στην Εγνατία Οδό. Ο λόγος για τους πλευρικούς σταθμούς Βαφέικα, ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, στον πλευρικό Σταθμό του...
Mercedes Sprinter

Ανάκληση για Mercedes Sprinter. Δείτε αν σας αφορά

0
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι, η εταιρεία Mercedes-Benz ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε.Ε., γενικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των Mercedes στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ελαφρών φορτηγών...
Hyundai Motorsport

Η Hyundai Motorsport ανανέωσε με τους Thierry Neuville και Ott Tänak

0
Η Hyundai Motorsport ανακοίνωσε νέα πολυετή συμβόλαια με τους οδηγούς της ομάδας στο FIA World Rally Championship (WRC) Thierry Neuville και Ott Tänak Η Hyundai...

Στην Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ελβετία τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Από τις 24 Απριλίου, ένας οδηγός που έχει ξεπεράσει το όριο των (161 km/h) σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας ή της Ουαλίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει 150% των εβδομαδιαίων απολαβών του.

Το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 2,934 ευρώ.

Στην Ελβετία ένας εκατομμυριούχος ο οποίος έτρεχε με 140 km/h σε αυτοκινητόδρομο που το ανώτατο όριο ήταν km/h, πήρε κλήση 300.000 ευρώ!

Ακόμη και το μικρότερο πρόστιμο στην Ελβετία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τους γείτονες της. Το χαμηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 30 Ελβετικά φράγκα (28 ευρώ). Αυτό πολλαπλασιάζεται επί 120, με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν 3,330 ευρώ.

Από τις χώρες που δεν συνδέουν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια, το Βέλγιο έχει το υψηλότερο πρόστιμο για τη σοβαρότερη παραβίαση.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιτρέπουν το όριο των 140 km/h σε κάποιους δρόμους, ένα από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη.

Το αυστηρότερο όριο ταχύτητας είναι στην Μάλτα, όπου επιτρέπεται μόλις μέχρι
80 km/h.

Στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει ένα όριο μέγιστης ταχύτητας που κυμαίνεται από 100 έως 140 km/h.

Στο θέμα των ορίων ταχύτητας στις χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, στο θέμα των προστίμων όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Στη Δανία για παράδειγμα πρέπει να τρέχεις με
260 km/h, το διπλάσιο από το όριο, ώστε να κληθείς να πληρώσεις από την τροχαία πρόστιμο ύψους 2,011 ευρώ.

Αναλυτικούς πίνακες με τα όρια ταχύτητας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, μπορείτε να δείτε στην σελίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/greece/speed_limits_el.htm

googlenews