Ρομπότ φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

Έρχονται τα ρομπότ που θα αναλαμβάνουν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά μας οχήματα στο μέλλον, χωρίς να χρειάζεται η δική μας παρουσία.

Σε μια εποχή που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλάζει σταδιακά την καθημερινότητά μας, τα ρομπότ αρχίζουν να έχουν και αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλωστε ταιριάζουν σε έναν…κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομη οδήγηση και…εξηλεκτρισμό των μετακινήσεών μας.

Μέχρι τώρα έχουμε δει ρομπότ, όπως αυτά της ΤΟΥΟΤΑ, τα οποία στόχο τους έχουν να συνυπάρχουν και να βοηθούν τους ανθρώπους. Ακόμα και Robotaxi, τα οποία σας παρουσίασε πρόσφατα το gonews.gr, θα δούμε σύντομα στους δρόμους.
Με την ηλεκτροκίνηση όμως να φαντάζει ως…μονόδρομος πλέον, τα ρομπότ ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά και στον τομέα της φόρτισης των αυτοκινήτων.

Η HYUNDAI μάλιστα δοκιμάζει ένα ρομπότ αυτόματης φόρτισης (ACR) για ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο μπορεί να συνδέσει ένα καλώδιο στη θύρα φόρτισης του οχήματος και να το αφαιρέσει ξανά μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση.

Το παρακάτω βίντεο ξεκινά με μια σκηνή στην οποία το HYUNDAI Ioniq 6 παρκάρει αυτόνομα σε μια θέση φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, το ρομπότ επικοινωνεί με το όχημα για να ανοίξει τη θύρα φόρτισης, υπολογίζοντας την ακριβή θέση και τη γωνία μέσω κάμερας που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό.

Στη συνέχεια, το ρομπότ παίρνει τον φορτιστή και τον στερεώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, ξεκινώντας έτσι τη φόρτιση. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ρομπότ αφαιρεί τον φορτιστή, τον επιστρέφει στη θέση του και κλείνει το κάλυμμα της θύρας φόρτισης του οχήματος.

«Το ACR θα φροντίσει να γίνει η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων ευκολότερη και πιο βολική, ειδικά σε σκοτεινούς χώρους. Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, καθώς τα καλώδια φόρτισης γίνονται παχύτερα και βαρύτερα με σκοπό να επιτευχθεί φόρτιση υψηλής ταχύτητας» δήλωσε ο κ. Dong Jin Hyun, Head of Robotics Lab του Hyundai Motor Group. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το ACR για αυξημένη ασφάλεια και περισσότερη άνεση, ώστε όλοι οι πελάτες ηλεκτρικών οχημάτων να μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από τη χρήση του σε σταθμούς φόρτισης».

Το εργαστήριο Robotics της HYUNDAI εξέτασε διάφορες μεταβλητές κατά την ανάπτυξη του ACR, όπως η θέση στάθμευσης του οχήματος, το σχήμα της θύρας φόρτισης, ο καιρός, τα πιθανά εμπόδια και το βάρος του καλωδίου φόρτισης.

Προκειμένου ένα ρομπότ να στερεώσει έναν φορτιστή στη θύρα φόρτισης με ασφάλεια, απαιτείται τεχνολογία λογισμικού που μπορεί να υπολογίσει ταυτόχρονα αυτές τις πολλαπλές μεταβλητές. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος που εφαρμόζει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), βασισμένη σε 3D κάμερα, σε ρομπότ, ενώ η τεχνολογία ελέγχου που βασίζεται σε αυτήν την εφαρμογή επιτρέπει στα ρομπότ να χειρίζονται με ακρίβεια φορτιστές μεγάλου βάρους.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς κάλυμμα προστασίας, οι μηχανικοί κατασκεύασαν έναν ειδικό υπαίθριο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και αξιολόγησαν την απόδοση του σε διάφορες συνθήκες. Επιπλέον, εγκατέστησαν έναν πόλο ασφαλείας με ενσωματωμένο αισθητήρα λέιζερ γύρω από το ρομπότ, για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει σταθερά και κινούμενα εμπόδια.

Η HYUNDAI υποστηρίζει ότι τα ρομπότ αυτόματης φόρτισης θα αυξήσουν σημαντικά την άνεση της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και, εάν συνδυαστούν με συστήματα ελέγχου αυτόνομης στάθμευσης στο μέλλον, μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση τους με τη διαδοχική φόρτιση πολλών σταθμευμένων οχημάτων.

Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι αν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την καθιερωμένη ερώτηση στους ιδιοκτήτες των οχημάτων: «να το φουλάρω;».
Αν καθαρίζουν και τα τζάμια, θα είναι ακόμα πιο χρήσιμα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE TV : Δείτε live το LAMBORGHINI Super Trofeo

  Δείτε live από την πίστα Spa-Francorchamps στο Βέλγιο, τον δεύτερο αγώνα του 2024, για το LAMBORGHINI Super Trofeo Europe    

O Carlos Sainz στην FORD

O Carlos Sainz Sr. αλλά και ο Nani Roma θα οδηγήσουν τα FORD Raptor στο Ράλι Ντακάρ του 2025       Μετά την αποχώρηση από την AUDI...

Έλληνες οδηγοί: Φοβισμένοι, επιθετικοί με τα…μάτια στο smartphone

  To 80% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας, ασχολείται με το smartphone ή το GPS ενώ οδηγεί, ενώ σχεδόν ένας στους δύο βρίζει...

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Πορτογαλίας

  Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με την Coimbra, την εκκίνηση του Ράλι Πορτογαλίας       Στις χωμάτινες διαδρομές της Πορτογαλίας διεξάγεται ο 5ος αγώνας του WRC για 2024....

DS 3 Hybrid για αθόρυβες, οικονομικές αστικές διαδρομές – Τιμές

Tο DS 3 Hybrid, με την αυτοφορτιζόμενη μπαταρία του, μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το 50% των διαδρομών σε αστικό κύκλο, αμιγώς ηλεκτρικά. Δηλαδή...

BMW M4 CS : Από τις πίστες στους δρόμους (video)

H BMW M4 CS ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο με αγωνιστικά γονίδια. Το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, αλλά και να προσφέρει...

VIDEO : LOTUS Elise με κινητήρα V8 από Hayabusa ανεβαίνει στο ευρωπαϊκό “Pikes Peak”

Δείτε μια LOTUS Elise με κινητήρα 430 ίππων προερχόμενο από SUZUKI Hayabusa, στη μεγαλύτερη και πιο συναρπαστική ανάβαση της Ευρώπης       Η ανάβαση από το Τρέντο...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Ποια οχήματα περνούν από τεχνικό έλεγχο το 2024 – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....