Τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μόνα τους, χωρίς οδηγό!

Έγκριση για εμπορική χρήση πήρε το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης που εξέλιξε η MERCEDES-BENZ σε συνεργασία με τη Bosch.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας ενέκρινε το αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης που εξέλιξαν για χρήση στο πάρκινγκ P6 που διαχειρίζεται η APCOA στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Αυτό καθιστά το συγκεκριμένο σύστημα το πρώτο στον κόσμο με αυτόνομη λειτουργία στάθμευσης χωρίς οδηγό (SAE Level 4) που εγκρίθηκε επίσημα για εμπορική χρήση. Με το όχημα και την υποδομή να αναλαμβάνουν την οδήγηση και τους ελιγμούς, οι οδηγοί πλέον θα μπορούν να στρέφουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα, αντί να αφιερώνουν χρόνο αναζητώντας χώρο στάθμευσης και κάνοντας ελιγμούς σε στενές θέσεις πάρκινγκ.

Πως γίνεται το παρκάρισμα χωρίς οδηγό

Μπαίνετε στο πάρκινγκ, βγαίνετε από το όχημά σας και το στέλνετε να παρκάρει σε μια προ-κρατημένη θέση στάθμευσης απλώς πατώντας σε μια εφαρμογή στο smartphone σας. Όταν απομακρυνθείτε, το όχημα οδηγεί μόνο του έως την καθορισμένη θέση και παρκάρει. Αργότερα, το όχημα επιστρέφει στο σημείο παραλαβής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Οι αισθητήρες της Bosch στο χώρο του πάρκινγκ παρακολουθούν τον διάδρομο οδήγησης και το περιβάλλον του, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για την καθοδήγηση του οχήματος. Η τεχνολογία στο όχημα μετατρέπει τις πληροφορίες που λαμβάνει σε ελιγμούς οδήγησης. Με αυτόν τον τρόπο, τα οχήματα μπορούν ακόμη και να οδηγούν μόνα τους σε ράμπες για να μετακινούνται μεταξύ ορόφων σε ένα πολυόροφο πάρκινγκ. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν ένα εμπόδιο, το όχημα φρενάρει και σταματά με ασφάλεια. Μόνο όταν η διαδρομή είναι καθαρή, συνεχίζει την πορεία του.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν σταδιακά την υπηρεσία στάθμευσης χωρίς οδηγό στο πάρκινγκ APCOA P6 στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Από την ημέρα που θα δοθεί σε λειτουργία, οι πρώτοι πελάτες με μοντέλα S-Class και EQS που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2022 και των οποίων οι εκδόσεις διαθέτουν – και έχουν ενεργοποιήσει – την υπηρεσία INTELLIGENT PARK PILOT στο Mercedes me connect, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία στο πάρκινγκ P6.

Όλα αυτά δεν είναι εικόνες από το μέλλον. Ούτε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι η τεχνολογία του «σήμερα» η οποία μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για το μέλλον.