Mικρό ηλεκτροκίνητο SUV ετοιμάζει η Mitsubishi

Renault-Captur

Η MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (MMC) αποκάλυψε το μικρό, ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο SUV MI-TECH CONCEPT στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο 2019.Ο Takao Kato, διευθύνων σύμβουλος (CEO), MMC, και ο Ashwani Gupta, γενικός διευθυντής (COO), MMC, παρουσίασαν το πρωτότυπο μοντέλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και αναφέρθηκαν αναλυτικά στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της εταιρείας.

Ο Gupta πρόσθεσε ότι η MMC προτίθεται να μεταφέρει τις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης στα νέα μεσαία και μικρά SUV μέχρι το 2022 και στην κατηγορία Kei cars στο άμεσο μέλλον.

 

MI-TECH CONCEPT

Το MI-TECH CONCEPT κατασκευάστηκε με προδιαγραφές ενός “μικρού, plug-in υβριδικού ηλεκτρικού SUV, παντός εδάφους και καιρού, που προσφέρει απαράμιλλη οδηγική απόλαυση και αυτοπεποίθηση σε όλες τις συνθήκες.» Το πρωτότυπο ενσαρκώνει το σλόγκαν της MMC, “Drive Your Ambition”*3 με ένα ελαφρύ, συμπαγές, νέο σύστημα PHEV, ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης τεσσάρων μοτέρ, και προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού και ενεργητικής ασφάλειας—και όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα μικρών διαστάσεων ηλεκτροκίνητο SUV.

Δυναμική Σχεδίαση Buggy

Ως φουτουριστικό όχημα περιπέτειας, το MI-TECH CONCEPT υιοθετεί ένα δυναμικό αμάξωμα τύπου buggy που ενσαρκώνει άριστα την ουσία της μάρκας Mitsubishi.

Χρωματικά, οι σχεδιαστές επέλεξαν ένα μοντέρνο ανοιχτό μπλε σε συνδυασμό με μία χάλκινη απόχρωση για ένα σχεδιαστικό μοτίβο που θυμίζει ηλεκτρικό πηνίο και δίνει το παρών στη μάσκα, τους εσωτερικούς τροχούς και το εσωτερικό και παραπέμπει στη ηλεκτροκίνηση.

Το εμπρός τμήμα υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Dynamic Shield ως στοιχείο ταυτότητας της MMC. Κυριαρχεί ένα σατινέ χρώμα στο κέντρο της μάσκας, ενώ μία χάλκινη απόχρωση υποδηλώνει την ιδιότητά του ως ηλεκτροκίνητου οχήματος. Προβολείς σχήματος Τ ενσωματώνονται στο εμπρός τμήμα διαμορφώνοντας μία χαρακτηριστική εξωτερική εμφάνιση.

 

Στο εσωτερικό, ένας οριζόντιος πίνακας οργάνων και η λειτουργική σχεδίαση βοηθούν τον οδηγό στο έργο του. Το οριζόντιο θέμα τονίζεται με χάλκινες γραμμές που έχουν προστεθεί στον πίνακα οργάνων και στο τιμόνι. Διακόπτες που θυμίζουν πληκτρολόγιο τοποθετούνται πάνω από την κεντρική κονσόλα σε οριζόντια διάταξη, ενώ η εμπρός λαβή λειτουργεί και ως χειριστήριο αφής για ευκολότερους χειρισμούς. Οι λειτουργίες προβάλλονται με σαφή και κατανοητό τρόπο, παρέχοντας μία αίσθηση σιγουριάς στον οδηγό.

Η MMC δημιούργησε μία σχεδίαση που χαρίζει στον οδηγό μεγαλύτερη ξεγνοιασιά. Στο εμπρός παρμπρίζ προβάλλονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες  σε μορφή εικονιδίων (graphics) όπως οδική συμπεριφορά, αναγνώριση εδάφους και βέλτιστη καθοδήγηση διαδρομής.

Ελαφρύ, μικρών διαστάσεων σύστημα PHEV

Η μονάδα ισχύος του νέου συστήματος PHEV είναι ένας ελαφρύς, μικρός αεριοστρόβιλος στη θέση του παραδοσιακού βενζινοκινητήρα.  Καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση ενισχύεται και το downsizing κερδίζει έδαφος, το πρωτότυπο όχημα αναδεικνύει τις τεχνολογικές αρετές της ενσωμάτωσης ενός συστήματος κίνησης PHEV σε ένα μικρό SUV. Η γεννήτρια αεροστροβίλων παράγει μεγάλη ισχύ συγκριτικά με το μέγεθος και το βάρος της.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του στροβιλοκινητήρα είναι η ευελιξία του να λειτουργεί με διάφορους τύπους καυσίμου όπως diesel, κηροζίνη και βιοκαύσιμο, που μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με τις περιοχές. Επιπλέον δεν παράγει ρύπους, που σημαίνει ότι πληροί τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές απαιτήσεις.

 

Ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης

Η MMC με ιδιαίτερη υπερηφάνεια χρησιμοποίησε το S-AWC*4 Integrated Vehicle Dynamics Control System σε ένα Quad Motor σύστημα 4WD  με εμπρός και πίσω μονάδες Dual-Motor Active Yaw Control (AYC)*5. Με ηλεκτρικές δαγκάνες φρένων, επιτεύχθηκε ταχύτερη απόκριση, υψηλή ακρίβεια ελέγχου κίνησης και δύναμη πέδησης στους τέσσερις τροχούς παράλληλα με αξιοσημείωτη βελτίωση επιδόσεων στις στροφές και στην ελκτική πρόσφυση. Σε συνθήκες off-road, όταν οι δύο τροχοί ολισθαίνουν, η δυνατότητα βέλτιστης μετάδοσης σε τέσσερις τροχούς, επιτρέπει τη μεταφορά ελκτικής ισχύος στους δύο τροχούς που παραμένουν στο έδαφος, διασφαλίζοντας την πρόσφυση. Επομένως, η MMC έχει δημιουργήσει μία ασφαλή, συναρπαστική οδηγική εμπειρία στην οποία ο οδηγός νιώθει άνετα με το αυτοκίνητο σε όλες τις συνθήκες, σε καθημερνές ή κακοτράχαλες διαδρομές, βιώνοντας παράλληλα  νέες συγκινήσεις με υπερστροφές ισχύος 180 μοιρών μέσω ανάποδης περιστροφής δεξιών και αριστερών τροχών.