Ρομπότ και άνθρωποι βάζουν τις τελικές πινελιές στα Ford Fiesta

    Κοινοποίησε το άρθρο

    Η Ford λανσάρει για πρώτη φορά μία ομάδα συνεργατικών ρομπότ (cobots) που μαζί με τους μηχανικούς του εργοστασίου της στην Κολωνία, πετυχαίνουν το τέλειο φινίρισμα για κάθε Ford Fiesta.

    Τα έξι cobots εκτελούν μία σειρά από τέλεια συγχρονισμένες κινήσεις σε μορφή χορογραφίας για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας του αμαξώματος σε μόλις 35 δευτερόλεπτα. Η μέθοδος αυτή δεν στοχεύει στην παραγκώνιση των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους και στην ενασχόλησή τους με πιο περίπλοκα καθήκοντα, αποτρέποντας παράλληλα την κόπωση που σχετίζεται με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

    Κάθε cobot είναι ένα UR10, το παγκοσμίως δημοφιλέστερο cobot της Universal Robots, που επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηχοσυστημάτων για γυάλισμα ηχείων και subwoofer υψηλής απόδοσης. Στο βαφείο της Ford, υπάρχει ένα μαλακό εύκαμπτο στρώμα – προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης – μεταξύ του ρομποτικού βραχίονα και του γυαλόχαρτου που επιτρέπει στο cobot να εργάζεται με την ίδια ακρίβεια και επιδεξιότητα ενός ανθρώπινου χεριού.

    Στο στάδιο της παραγωγής, κάθε Ford Fiesta εμβαπτίζεται σε μία ειδική «μπανιέρα» περνώντας από μία διαδικασία που του διασφαλίζει πάνω από δέκα χρόνια προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης. Στη συνέχεια, μικρές κηλίδες, μη ορατές με γυμνό μάτι αλλά αντιληπτές με την αφή, είναι πιθανόν να παραμείνουν στην επιφάνεια επηρεάζοντας την ποιότητα του τελικού φινιρίσματος του οχήματος. Τα έξι ρομπότ εξομαλύνουν αυτά τα σημάδια και αφαιρούν τα υπολείμματα σκόνης με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Οι τελικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται από δύο εργαζόμενους πριν το αμάξωμα προχωρήσει για αστάρωμα.

    Στην παραγωγή ηχείων και εξοπλισμού ηχοσυστημάτων που φέρουν πιο επίπεδες επιφάνειες, ένα cobot είναι αρκετό. Η εισαγωγή της εν λόγω τεχνολογίας σε μία κινούμενη γραμμή παραγωγής και σε οχήματα με πολλαπλές καμπύλες απαιτούσε μια νέα προσέγγιση.

    Η Ford εξετάζει τη χρήση των cobots και σε άλλες εγκαταστάσεις της στη Βαλένθια (Ισπανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία). Η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί άλλα cobots που υποστηρίζουν το προσωπικό στη γραμμή παραγωγής σε περίπλοκες διαδικασίες συναρμολόγησης, όπως στην τοποθέτηση αμορτισέρ στα αυτοκίνητα καθώς και μπουζί στους κινητήρες, ενώ έχει λανσάρει και ένα αυτόνομο ρομπότ με την ονομασία “Survival”.