Δοκιμή: Nissan Qashqai 1,2 DIG-T 115 PS

Πάει και δεν καίει! Κλίσε έκφραση μεν, αλλά βρίσκει εφαρμογή δε! Ο λόγος για το νέο Nissan Qashqai και τον εξαιρετικό τούρμπο κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρων και 115 ίππων.Το Qashqai όλα αυτά τα χρόνια της εμπορικής του καριέρας έχει κατορθώσει να έχει πιστούς θαυμαστές που το ακολουθούν σε κάθε του γενιά. Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κατηγορίας των μικρομεσαίων SUV κι όπως όλα δείχνουν, θα διατηρήσει το στέμμα του και στη δεύτερη γενιά του. Αυτή φέρει μια αισθητική ανανέωση, αποκτώντας έναν πιο premium χαρακτήρα, ενώ φέρει και τονισμένα οδικά χαρακτηριστικά. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα!

Premium Dynamism!

Έτσι ονομάζεται η νέα σχεδιαστική γλώσσα που ενστερνίζεται η Nissan για την περίπτωση του Qashqai. Ξεχωρίζουν οι έντονες ακμές του αμαξώματος, κατορθώνοντας να έχει έναν ακόμα περισσότερο δυναμικό παρουσιαστικό, χωρίς όμως να αποποιείται του premium χαρακτήρα που θέλει να αποπνέει!

Εμπρός, εύκολα ξεχωρίζει η νέα εμπρός μάσκα σχήματος V, ενώ οι Ιάπωνες σχεδιαστές φρόντισαν και σχεδίασαν νέο προφυλακτήρα για το νέο Qashqai, ενώ το καπό διακρίνεται με τα έντονα νεύρα του. Κερασάκι στη τούρτα τα νέα LED φωτιστικά σώματα. Και στο οπίσθιο μέρος του Qashqai, υπάρχει νέος προφυλακτήρας, όπου νέα είναι και τα φωτιστικά σώματα που θυμίζουν boomerang.

Εργονομικό και πρακτικό εσωτερικό

Ενέσεις ανανέωσης όμως δέχτηκε και η καμπίνα του ιαπωνικού μικρομεσαίου SUV. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το εσωτερικό του προηγούμενου Qashqai, θα αντιληφθούν άμεσα την αλλαγή στην απτή ποιότητα της καμπίνας του ανανεωμένου μοντέλου. Αρχικά, εντύπωση θα σας κάνει το νέο τιμόνι, με μικρότερη διάμετρο και με νέα χειριστήρια. Η θέση οδήγησης έχει βελτιωθεί κι εκείνη, η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλύτερη, αναδεικνύοντας και συνολικά το επίπεδο ποιότητας κατασκευής. Γενικότερα, υπάρχει καλύτερη συναρμογή στο σύνολο της καμπίνας, ενώ ακόμα και τα σκληρά πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο κατώτερο μέρος της κονσόλας, σε πείθουν χάρη στο εξαιρετικό φινίρισμα. Νέα είναι και η οθόνη 5 ιντσών ανάμεσα στα δυο βασικά όργανα του πίνακα οργάνων, όπως και τα πάνελ του κλιματισμού και οι αεραγωγοί του. Βέβαια, για όσους ορέγονται την αγορά του νέου Qashqai θα τους προτείνουμε να προτιμήσουν την έκδοση με την εξαιρετική οθόνη για το σύστημα πολυμέσων, η οποία τονίζει τον high tech χαρακτήρα του μοντέλου.

Τέλος, σε ότι αφορά τους εσωτερικούς χώρους του Nissan Qashqai, αυτοί μένουν στα ίδια επίπεδα με το προ – ανανέωσης μοντέλο, οι οποίοι είναι επαρκείς για να μεταφέρουν μια 4μελή οικογένεια με άνεση.

 

Κινητήρας που ικανοποιεί με επιδόσεις, αλλά και κατανάλωση

Ήδη από τη προηγούμενη γενιά του Qashqai, η φίρμα είχε ενστερνιστεί τη μόδα του downsizing που κυριαρχεί στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν, κάτω από το καπό του ανανεωμένου Qashqai, έχει τοποθετηθεί ένα γνώριμο μηχανικό σύνολο, αυτό με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,2 λίτρων. Η απόδοση του αγγίζει τους 115 ίππους και η ροπή τα 190 Nm, διαθέσιμα από τις μόλις 2.000 σ.α.λ. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, με τη χαμηλά αποδιδόμενη ροπή να εξασφαλίζει το απαραίτητο τράβηγμα, γεγονός που υποβοηθάτε κι από την πολύ καλή κλιμάκωση του 6ταχυτου χειροκίνητου κιβωτίου.

Ωστόσο, μεγάλο πλεονέκτημα του συνόλου αποτελεί η πολύ καλή οικονομία κίνησης που προσφέρει, με τη μέση κατανάλωση να αγγίζει τα μόλις 5,6 λτ./100 χλμ., ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 129 γρ./χλμ., νούμερο που εξασφαλίζει και χαμηλά τέλη κυκλοφορίας (154,8 ευρώ το χρόνο).

Χαίρεσαι να το οδηγείς!

Ειλικρινά, το Nissan Qashqai χαίρεσαι να το οδηγείς όποια διαδρομή κι αν επιλέξεις, μιας και είναι άνετο, ενώ σου εμπνέει ασφάλεια όσο σβέλτα κι αν αποφασίσεις να κινηθείς! Σε όλα τα παραπάνω, συμβάλει η νέα και πολύ καλή ρύθμιση της ανάρτησης, η οποία απορροφάει τις όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος χωρίς να αφήνει μια πλαδαρή αίσθηση στον οδηγό, εξασφαλίζοντας παράλληλα και μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Αυτά στον αυτοκινητόδρομο! Όταν θα αρχίσουν οι στροφές, το Qashqai θα στρίψει ουδέτερα και με ασφάλεια, ενώ αν οδηγός προσπαθήσει να αναθεωρήσει τους νόμους της φυσικής το ESP διακριτικά θα μαζέψει την κατάσταση.

Ο βασιλιάς της κατηγορίας είναι εδώ!

Το Nissan Qashqai διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην κατηγορία του, μιας και είναι αναβαθμισμένο σε αρκετούς τομείς και με άσσους στο μανίκι του την ευρεία γκάμα κινητήρων του.

Εν κατακλείδι το Qashqai θα εξακολουθήσει να είναι ένα εκ των σημαντικότερων μοντέλων της Nissan.

(+) Εμφάνιση, επιδόσεις, οδική συμπεριφορά

(-) Οθόνη στη βασική έκδοση, αίσθηση τιμονιού