Γιατί υπάρχουν οι μαύρες βούλες στα παράθυρα των αυτοκινήτων;

Renault-Captur

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει είτε όταν ήσουν μικρός είτε πρόσφατα κάτι που υπάρχει στα αυτοκίνητα και συγκεκριμένα στα παράθυρά τους. Βέβαια κάποιοι λένε ότι σαν οδηγοί δεν τις παρατήρησαν ποτέ αλλά τις είδαν μόνο σαν συνοδηγοί όταν χάζευαν έξω από το παράθυρο.

Αυτές οι μαύρες βούλες και η χοντρή μαύρη γραμμή που τις περιβάλλει αποτελούν μια παλιά ιστορία. Ήταν όταν ξεκίνησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν ένα νέο είδος συγκολλητικής ουσίας για να μένουν τα παράθυρα στη θέση τους, αφήνοντας στο παρελθόν τις μεταλλικές απολήξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Audi Q5: Με ακόμα πιο σπορ χαρακτήρα !

0
Το Audi Q5 είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα στην κατηγορία των premium SUV μεσαίου μεγέθους, στις ευρωπαϊκές αγορές. Πλέον, το νέο Q5 που...

Το νέο Ford Kuga με εργοστασιακή εγγύηση 8 ετών

0
Η 8ετής εργοστασιακή εγγύηση Ford Protect, η οποία συνοδεύει τώρα όλες τις εκδόσεις του νέου Kuga που διατίθενται στην ελληνική αγορά, αποδεικνύει έμπρακτα την...

Το Νέο KΟΝΑ Hybrid 1.6 141ps 7-DCT με προνομιακό επιτόκιο 3,9%

0
Το νέο Hyundai KΟΝΑ Hybrid 1.6 141ps 7-DCT προσφέρει την πιο απολαυστική υβριδική και αυτόματη τεχνολογία, στην πιο πολυβραβευμένη SUV σχεδίαση. Επιπρόσθετα σήμερα, το ΚΟΝΑ...

Αυτό το νέο υλικό λειτουργούσε μια χαρά μόνο που αισθητικά δεν ήταν και τόσο ωραίο. Και τότε ανακαλύφθηκαν οι μαύρες γραμμές στο φινίρισμα των παραθύρων. Αυτές φτιάχνονται από κεραμικό χρώμα και είναι εκεί για να καλύψουν την κολλώδη επίστρωση των παραθύρων. Και μιας και μπαίνουν στον φούρνο, είναι σχεδόν άφθαρτες.

Με «έξυπνα» παράθυρα σύντομα τα αυτοκίνητα

Κρατούν όμως και την κόλλα στη θέση της, όσο η τελευταία κρατά το παράθυρο στη θέση του. Η μαύρη αυτή ζώνη επιτελεί και μια δεύτερη λειτουργία, αποτρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία να φθείρει το στεγανωτικό (συγκολλητικό) ουρεθάνης των παραθύρων.Όσο για τις βούλες, αυτές έχουν διακοσμητικό ρόλο αλλά όχι μόνο. Αρχικά λειτουργούν ως ευχάριστη αισθητικά μετάβαση από τη χοντρή μαύρη γραμμή στη διαφάνεια του παραθύρου. Επίσης, δεν τοποθετούνται στην τύχη. Ακολουθούν τον κανόνα πως γίνονται μικρότερες και είναι πιο απομακρυσμένη η μία από την άλλη όσο απομακρύνονται από την άκρη.

Η άλλη τους λειτουργία σύμφωνα με την Pilkington, τη βρετανική εταιρία που ασχολείται με το γυαλί από το 1826 στην αυτοκίνηση είναι να παρέχουν έλεγχο της θερμοκρασίας κατά την κατασκευή του παραθύρου. Για να καμφθεί το τζάμι του παρμπρίζ και των παραθύρων, το γυαλί θερμαίνεται. Και το γυαλί με τη μαύρη επίστρωση θερμαίνεται γρηγορότερα από το υπόλοιπο παράθυρο. Οι βούλες είναι τώρα εδώ για να κατανείμουν πιο ομοιόμορφα τη θερμότητα στις άκρες. Έτσι το παρμπρίζ δεν σκεβρώνει από τη ζέστη.

Ποιος είναι ο ρόλος τους στα αυτοκίνητα

googlenews