Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος : Συχνές Ερωτήσεις

Κοινοποίησε το άρθρο

Δείτε τα βήματα και τις προϋποθέσεις για να κάνετε ξεκούραστα, γρήγορα και ψηφιακά τη μεταβίβαση του οχήματός σας

 

Η άλλοτε χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία μεταβίβασης των οχημάτων, έχει πλέον απλοποιηθεί. Όπως ήδη έχετε διαβάσει στο gonews.gr, μπορείτε να κάνετε πλήρως ψηφιακά την διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του, χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε με φυσική παρουσία σε καμία υπηρεσία του δημοσίου.

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα τα, τα οποία μας απασχολούν όταν πρόκειται να αγοράσουμε ή να πουλήσουμε ένα αυτοκίνητο.

1. Πως μπορώ να κάνω μια ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος;

Η ψηφιακή διαδικασία είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας https://drivers-vehicles.services.gov.gr . Ο πωλητής και ο αγοραστής πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους taxisnet και να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

2. Ποιά οχήματα αφορά;

Η ψηφιακή διαδικασία αφορά Επιβατικά και Δίκυκλα Ι.Χ. οχήματα των οποίων η κυριότητα ανήκει αποκλειστικά (100%), σε ένα φυσικό πρόσωπο και πρόκειται να μεταβιβαστούν κατά 100% σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

3. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις;

Πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.
Να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας.
Να υπάρχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε ισχύ ή το όχημα να μην έχει ακόμα υποχρέωση για έκδοση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (για οχήματα κάτω των τεσσάρων (4) ετών).
Να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας του οχήματος ή σε περίπτωση που υπάρχει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας στον τρέχοντα ιδιοκτήτη.
Να μην υπάρχει καταχωρημένος στην άδεια κυκλοφορίας κάποιος από τους παρακάτω κωδικούς παρατηρήσεων (003, 004, 005, 008, 023, 024, 030, 037, 039, 048, 064, 080, 084, 090, 092, 093, 097, 128, 133, 134, 135, 176, 178, 179, 182).
Να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο όχημα.

4. Ποιά είναι τα βήματα της ψηφιακής διαδικασίας;

Παρακαλώ ανατρέξτε στο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης – https://drivers-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf

5. Γιατί χρειάζεται να είμαι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ);

Για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης στο κινητό σας που θα χρησιμοποιηθεί ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης. Η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) διασφαλίζει την εγκυρότητα και τη συσχέτιση του αριθμού κινητού τηλεφώνου με τον κάτοχό του και επομένως παρέχει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας.

6. Πως μπορώ να εξοφλήσω τα τέλη αδείας και μεταβίβασης του οχήματος;

Τα τέλη αδείας και μεταβίβασης υπολογίζονται αυτόματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφιακής μεταβίβασης.
Για τις περιφέρειες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κωδικού RF/QR (Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρεια Κρήτης) δημιουργείται μοναδικός κωδικός RF/QR, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη συγκεκριμένη αίτηση μεταβίβασης και μπορεί να εξοφληθεί σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω web/mobile banking.

Προσοχή! Πληρωμή που αντιστοιχεί σε κωδικό RF διαφορετικό από αυτόν που παράγεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφιακής μεταβίβασης δεν θα γίνεται δεκτή από τις υπηρεσίες μεταφορών.
Για τις περιφέρειες που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κωδικού RF/QR, εμφανίζονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΑΝ) στους οποίους μπορεί να γίνει η κατάθεση των τελών.

7. Χρειάζεται να επισυνάψω κάποιο δικαιολογητικό στην ψηφιακή αίτηση;

Όχι. Όλα τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω διαλειτουργικοτήτων με τα μητρώα των φορέων του Δημοσίου. Προσοχή, κατά την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας από τον αγοραστή, από την επιλεγμένη υπηρεσία μεταφορών, θα πρέπει να προσκομισθεί το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος (βλέπε ερώτηση 8).

8. Η υποβολή της ψηφιακής αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας ολοκληρώθηκε. Μπορεί ο αγοραστής να ασφαλίσει και να κυκλοφορήσει το όχημα;

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για μεταβίβαση της κυριότητας, χορηγείται στον αγοραστή, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος, με την οποία δύναται ο αγοραστής να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Η συγκεκριμένη βεβαίωση αναρτάται και στις προσωπικές θυρίδες ( https://my.gov.gr/) του αγοραστή και του πωλητή.

9. Πως παραλαμβάνει ο αγοραστής τη νέα άδεια κυκλοφορίας;

Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την έκδοση και παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας από τον αγοραστή θα πρέπει:

1. Να καταχωρηθεί η έγγραφη συμφωνία των μερών, στην οικεία θέση της τρέχουσας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (υπογραφές του αγοραστή και του πωλητή στα αντίστοιχα πεδία που βρίσκονται στην τελευταία σελίδα στο έντυπο της άδειας κυκλοφορίας).
2. Ο αγοραστής (ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του), να προσέλθει εντός 30 ημερών στην επιλεγμένη υπηρεσία μεταφορών, προσκομίζοντας:
Την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (υπογεγραμμένη και από τα δύο μέρη).
Το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

10. Χρειάζεται ο πωλητής να προσέλθει στην υπηρεσία μεταφορών για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης;

Όχι, βλέπε ερώτηση 8.

11. Τι απαιτείται για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών;

Για πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών απαιτούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο δικαιολογητικά περί ικανότητας τέλεσης δικαιοπραξίας (για παράδειγμα, βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άδεια διαμονής πολίτη τρίτης χώρας).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...