Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Όλα όσα χρειάζονται

Κοινοποίησε το άρθρο
Η μεταβίβαση του αυτοκινήτου είναι μια απλή σχετικά διαδικασία, η οποία συνήθως ολοκληρώνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών. Το κόστος της μεταβίβασης κυμαίνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου. Η μεταβίβαση του οχήματος μπορεί να γίνει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).
Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, πωλητής και αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό της αγοράς ώστε να το υποβάλουν στην Εφορία. Συνήθως ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι τρεις ημέρες. Στο διάστημα αυτό ο αγοραστής μπορεί να κινεί νόμιμα και να ασφαλίσει το όχημα το οποίο έχει περάσει πια στην κατοχή του, με τη σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας, μέχρι να παραλάβει την πρωτότυπη και να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση του οχήματος είναι τα εξής:
– Αδεια κυκλοφορίας ΙΧ οχήματος (πρωτότυπη και φωτοτυπία).
– Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα (πρωτότυπο και φωτοτυπία).
– Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος.
– Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις).
– Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή.
– ΑΦΜ αγοραστή.
– Παραστατικό τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.
– Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή το ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στην αρμόδια υπηρεσία και καταθέτουν τα έγγραφα. Ο υπάλληλος εκδίδει νέα προσωρινή άδεια κυκλοφορίας Επειτα από επτά ημέρες ο αγοραστής παραλαμβάνει την κανονική άδεια.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Τα έξοδα κατά τη μεταβίβαση του οχήματος τα πληρώνουν οι αγοραστές. Συγκεκριμένα πληρώνουν το τέλος αδείας που ανέρχεται σε 75 ευρώ και το τέλος μεταβίβασης, το οποίο ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου διαμορφώνεται ως εξής:
– 30 ευρώ για οχήματα από 51 – 400 κυβικά εκατοστά.
– 45 ευρώ για οχήματα από 401 – 800 κυβικά εκατοστά.
– 60 ευρώ για ΙΧ από 801 – 1.300 κυβικά εκατοστά.
– 90 ευρώ για οχήματα από 1.301 – 1.600 κυβικά εκατοστά.
– 120 ευρώ για ΙΧ από 1.601 – 1.900 κυβικά εκατοστά.
– 145 ευρώ όταν το όχημα είναι 1.901 – 2.500 κυβικά εκατοστά.
– 205 ευρώ για 2.501 κυβικά εκατοστά και άνω.
Για την πληρωμή των παραβόλων γίνεται κατάθεση σε αριθμό λογαριασμού συμβεβλημένης τράπεζας που θα σας δώσει ο υπάλληλος της περιφέρειας ή του ΚΕΠ. Μην ξεχάσετε να γράψετε τον αριθμό της πινακίδας σας στην αιτιολογία της κατάθεσης που θα κάνετε.
Με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλιστή. Η ασφάλεια του αυτοκινήτου θα σταματήσει να ισχύει 30 ημέρες μετά τη μεταβίβαση και η ασφαλιστική εταιρεία θα σας επιστρέψει το ποσό που αναλογεί στις ημέρες που υπολείπονται για τη λήξη της. Ο νέος ιδιοκτήτης του οχήματος είναι υποχρεωμένος να το ασφαλίσει την πρώτη ημέρα μετά την μεταβίβαση, ώστε να μην έχει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.