Ράλι Σαρδηνίας 2024: Απρόσμενη νίκη του Tanak (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

O Ott Tanak ολοκλήρωσε την τελευταία ειδική διαδρομή στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, αλλά δύο λεπτά αργότερα πανηγύριζε τη νίκη του στη Σαρδηνία

 

 

Ο έκτος αγώνας του WRC για το 2024 ξεκίνησε στο Alghero της Σαρδηνίας απόγευμα της Πέμπτης με την εκκίνηση, την οποία είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά, από το gonews.gr.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους αγώνες, το shakedown έγινε το πρωί της Παρασκευής, με τον αγώνα ουσιαστικά να ξεκινά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η…συρρίκνωση αυτή, μάλλον είναι μια εικόνα από το μέλλον των αγώνων του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι.

Από τις μόλις τέσσερις ειδικές διαδρομές της πρώτης ημέρας, φάνηκε ότι η διεκδίκηση της νίκης θα ήταν υπόθεση μόνο δύο οδηγών. Του προερχόμενου από συνεχόμενες νίκες στους δύο προηγούμενους αγώνες, Sebastien Ogier και του Ott Tanak, ο οποίος ολοκλήρωσε το σκέλος 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Γάλλο πολυπρωταθλητή.

Ένα πρόβλημα στα ηλεκτρικά του FORD Puma ανάγκασε τον Fourmaux να εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα, στη τρίτη θέση να βρεθεί ο Sordo.

Η πρώτη τριάδα παρέμεινε ίδια μετά την ολοκλήρωση των οκτώ ειδικών διαδρομών του Σαββάτου. Αν και η πρώτη θέση αρχικά άλλαζε χέρια μεταξύ Tanak και Ogier, ο Γάλλος τελικά έφερε το TOYOTA Yaris, 17,1 δευτερόλεπτα μπροστά από το HYUNDAI i20 του Εσθονού.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν ένα λάθος του Neuville, που «πάρκαρε» οριστικά το i20 εκτός δρόμου στην όγδοη ειδική διαδρομή, ενώ με μηχανικό πρόβλημα στο Yaris εγκατέλειψε και ο Katsuta.

Η τελευταία ημέρα η Super Sunday, η οποία πλέον βαθμολογείται και σαν ξεχωριστός αγώνας, είχε ταχύτερο τον Neuville, ο οποίος επανεκκίνησε. Ο Tanak άρχισε να μειώνει από τον Ogier τη διαφορά, η οποία στο ξεκίνημα της τελευταίας ειδικής διαδρομής ήταν 6,2 δευτερόλεπτα.

Στα μέσα της power stage ο Ogier, διατηρούσε μια μικρή διαφορά ικανή να του δώσει τη νίκη. Ένα κλαταρισμένο ελαστικό όμως, του στοίχισε πολύτιμα δέκατα του δευτερολέπτου, με αποτέλεσμα ο Tanak να βρεθεί πρώτος με διαφορά μόλις 0,2 του δευτερολέπτου.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του WRC, που ο νικητής κρίνεται με τόσο μικρή διαφορά. Η προηγούμενη ήταν το 2011 στην Ιορδανία, όταν ο Ogier με CITROEN DS3, είχε επικρατήσει, πάλι με 0,2΄΄ διαφορά, του σημερινού…προϊστάμενού του, Jari-Matti Latvala, ο οποίος οδηγούσε FORD Fiesta RS.

Αυτή πάντως ήταν η πρώτη φετινή νίκη του Εσθονού, μετά την επιστροφή του στη HYUNDAI. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019, ο Tanak είχε χάσει σίγουρη νίκη στη Σαρδηνία λόγω προβλήματος στο υδραυλικό τιμόνι.

Η τρίτη θέση του Sordo βοήθησε τη HYUNDAI να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας των κατασκευαστών με οκτώ βαθμούς διαφορά από την TOYOTA.

Τέταρτος, χωρίς να έχει καλή αίσθηση του Yaris σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τερμάτισε ο Evans, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο Munster με το FORD Puma.

Ακολούθησαν τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally 2, με τον 23χρονο Φινλανδό Sami Pajari και τη συνοδηγό του Enni Malkonen, να φτάνουν στην πρώτη τους νίκη με το νέο TOYOTA Yaris Rally2.
Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Yohan Rossel, Jan Solans, Martin Prokop και Kajetan Kajetanowicz.

Ο Fourmaux ολοκλήρωσε τον αγώνα στη 15η θέση της γενικής κατάταξης και ο Neuville στην 41η. Ο Βέλγος ήταν πρώτος στην κατάταξη της Κυριακής και, σε συνδυασμό με την πρώτη θέση στη βαθμολογούμενη power stage έφυγε από τη Σαρδηνία με 12 βαθμούς. Όχι και άσχημα δηλαδή για κάποιον που το Σάββατο εγκατέλειψε! Σίγουρα πρόκειται για τα παράδοξα του νέου συστήματος βαθμολογίας.

Έτσι, ο Neuville παραμένει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 122 βαθμούς, ενώ ακολουθούν οι Tanak και Evans με 104.

Στην 43η θέση, μεταξύ των 68 πληρωμάτων που έφτασαν στον τερματισμό, βρέθηκαν οι Γιώργος Βασιλάκης – Thomas Crawszik με ένα FORD Fiesta Rally2.

Την τελική κατάταξη του ράλι Σαρδηνίας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Επόμενος αγώνας είναι το ασφάλτινο ράλι Πολωνίας που θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ράλι Ακρόπολις: Παραμένει στο WRC και γίνεται καλοκαιρινό

Επιστροφή σε καλοκαιρινές ημερομηνίες για το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι το 2027, στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι       Το 2021 άνοιξε...

SUZUKI: Δωρεάν καλοκαιρινός έλεγχος

“Drive ‘N Smile Summer Edition” λέγεται το πρόγραμμα για δωρεάν έλεγχο των αυτοκινήτων που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία της SUZUKI     Ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές και ασφαλείς...

NISSAN Qashqai 2024: Εκδόσεις – τιμές

Το νέο NISSAN Qashqai ήρθε στην Ελλάδα, σημαντικά ανανεωμένο με τεχνολογικές αναβαθμίσεις     Το NISSAN Qashqai του 2024 ξεκινάει την πορεία του στις ευρωπαϊκές αγορές, με...

Ράλι Πολωνίας 2024: Last minute…Rovanpera (video)

Οι Rovanpera - Halttunen με TOYOTA Yaris, ήταν οι νικητές του 80ου Ράλι Πολωνίας, σε έναν αγώνα που δεν είχαν προγραμματίσει να αγωνιστούν       Ένα ατύχημα...

Νέα CUPRA Leon και Formentor – Τιμές

Τα CUPRA Leon και Formentor, επανασχεδιάστηκαν, βελτιώθηκαν και έρχονται για να συνεχίσουν την ανοδική πορεία της ισπανικής φίρμας       Η CUPRA είναι μια μάρκα με μοντέλα...

CITROEN με bonus ανταλλαγής μεταχειρισμένου

Το Bonus Ανταλλαγής της CITROEN δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να αντικαταστήσουν το μεταχειρισμένο τους αυτοκίνητο με ένα μοντέλο της γαλλικής μάρκας     Το ΒONUS...

Το FIAT 600 στην Ελλάδα – Τιμές (video)

Η επιστροφή της FIAT στην κατηγορία των B-SUV γίνεται με το ολοκαίνουργιο 600 το οποίο είναι διαθέσιμο ως αμιγώς ηλεκτρικό αλλά και ως υβριδικό     Η...

LIVE TV : Δείτε την εκκίνηση και το shakedown του Ράλι Πολωνίας

Δείτε σε live streaming την εκκίνηση του Ράλι Πολωνίας       Το ORLEN Ράλι Πολωνίας είναι ο έβδομος αγώνας του WRC για το 2024. Δείτε τι έγινε...