Sebastian Vettel: Ο τελευταίος χορός

Κοινοποίησε το άρθρο

“Danke Seb” είπε ο κόσμος της Φόρμουλα-1 στoν Sebastian Vettel

Του Ηλία Ματζαβά

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ο Sebastian Vettel αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε αγώνα της Φόρμουλα-1. Στο γκραν-πρι του Άμπου Ντάμπι, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, νικητής ήταν ο Max Verstappen, ο οποίος είχε ήδη εξασφαλίσει με την Red Bull τον τίτλο. Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μάχη για τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία.
Την οποία κατέκτησε τελικά ο Leclerc με την Ferrari, αφήνοντας τρίτο τον Perez.
Ίσως ήταν η πρώτη φορά, που τη δόξα του πρωταθλητή, «έκλεψε» ένας οδηγός ο οποίος τερμάτισε στη δωδέκατη θέση της βαθμολογίας. Αλλά δεν ήταν κάποιος…τυχαίος. Ήταν ο Sebastian Vettel, ο οποίος στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έδωσε τον τελευταίο του…χορό στη Φόρμουλα-1.

Γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 1987, στο Heppenheim της Γερμανίας, άρχισε από την ηλικία των 3 ετών να οδηγεί καρτ, ενώ το 1995 ξεκίνησε τους αγώνες.
Το 1998 έγινε μέλος της Red Bull Junior Team, κερδίζοντας αρκετούς τίτλους. Το 2004 εξασφάλισε το πρωτάθλημα Formula BMW ADAC με 18 νίκες σε 20 αγώνες.
Οι παιδικοί του ήρωες ήταν τρεις…Michael. O Michael Jackson, o Michael Jordan και ο Michael Schumacher. Ως έφηβος πλέον, είχε ήδη καταλάβει ότι δεν είχε την κατάλληλη φωνή για να γίνει τραγουδιστής. Αλλά ούτε και καριέρα ως καλαθοσφαιριστής μπορούσε να κάνει. Αντιθέτως, όλα έδειχναν ότι μπορούσε να ακολουθήσει τον επιτυχημένο δρόμο του συμπατριώτη του Michael.

To 2006 πήρε τη θέση του δοκιμαστή στη BMW Sauber και στις πρώτες του εμφανίσεις, έκανε χρόνους ταχύτερους από πολλούς εμπειρότερους οδηγούς!
Το 2007, έκανε τον πρώτο αγώνα στη Φόρμουλα-1 τερματίζοντας μάλιστα όγδοος στο γκραν-πρι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το 2008, ως πιλότος της Scuderia Torro Rosso πλέον, δύο μήνες μετά τα 21α γενέθλιά του, πέτυχε την πρώτη του νίκη, στο Ιταλικό γκραν-πρι.
Το 2009, με τα χρώματα της Red Bull, απέδειξε ότι ήταν έτοιμος για πρωταθλητισμό, κατακτώντας τέσσερις νίκες.
Tο 2010, σε ηλικία 23 ετών και 133 ημερών, έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 61 χρόνια της Φόρμουλα-1.

Ακολούθησαν άλλοι τρεις συνεχόμενοι τίτλοι μέχρι το 2013.
Από το 2015 μέχρι το 2020 αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ferrari, με την οποία το 2019 πέτυχε στην Σιγκαπούρη την τελευταία του νίκη. Το 2021 βρέθηκε στην Aston Martin, με την οποία και ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του.

Από τα 299 γκραν-πρι που πήρε εκκίνηση, ανέβηκε στο βάθρο στα 122. Αντίκρισε 53 φορές πρώτος την καρό σημαία, συγκεντρώνοντας συνολικά 3098 βαθμούς. Βρέθηκε 57 φορές στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, ενώ σε 38 αγώνες έκανε τον ταχύτερο γύρο. Αριθμοί που αναμφίβολα τον κατατάσσουν στους κορυφαίους οδηγούς της Φόρμουλα-1.

Ο Vettel, όμως θα λείψει από τον κόσμο της Φόρμουλα-1 για έναν ακόμα λόγο. Ήταν αγαπητός σε όλους, φιλικός και προσιτός. Ήταν ο οδηγός που δεν «μάσαγε» τα λόγια του και πολλές φορές πήρε θέσεις κόντρα στο…κατεστημένο. Η δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε μόνο στις πίστες. Πήρε πολλές πρωτοβουλίες σε κοινωνικά ζητήματα, ενώ είχε και ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν φοβήθηκε να «τσαλακώσει» την εικόνα του, μαζεύοντας ακόμα και σκουπίδια, στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα.


Ο Sebastian Vettel έχει πλέον τη δική του, ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Φόρμουλα-1. Αν και όλοι θα θέλαμε να τον ξαναδούμε σε κάποιο πόστο. Μέχρι τότε, τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε.
Danke Seb.