Granfondo 124.6km, και Mediafondo 92.4km : Νίκησαν οι καλύτεροι!

Κοινοποίησε το άρθρο

Tην παράσταση έκλεψαν οι: Αlessandro D Andrea, Λουκάς Καταπόδης, Ελένη Τσαβαρή, Michal Nabialek, Stayros Kanellopoulos, Victor Fedorov, Thorsten Riedel,Franco Abbruzzetti, John sixsmith,Elizabeth Jenkins, Burcu Sonmez,Denize Burrows,Karen Fairweather, Janni  Bormann Pedersen,, Janet  Akermann, Kostas Ioannou.

 

   

Η τελευταία ημέρα των αγώνων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ερασιτεχνών Ποδηλασίας, UCI Kos Gran Fondo 2019, Ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή του αγωνίσματος Αντοχής επί δημοσίας οδού, Granfondo 124.6km, και Mediafondo 92.4km. Και οι δύο κατηγορίες προ εκκίνησαν από την σύγχρονη Μαρίνα της Κώ, η οποία εξυπηρετεί σκάφη από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Με την βοήθεια της Διεύθυνσης Τροχαίας Κω, οι Ποδηλάτες διέσχισαν με χαμηλή ταχύτητα την παραλιακή οδό που περνάει εμπρός από το ιστορικό  λιμάνι του νησιού, και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Λάμπη, όπου και δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα κάτω από καταιγιστικό πλάγιο άνεμο που δυσχέραινε τις προσπάθειες των 260  ποδηλατών, οι οποίοι προτίμησαν να κάνουν συνεχείς αλλαγές παρά να επιχειρήσουν κάποιο ξεκόλλημα! Μετά από την εναλλαγή πορείας του πελοτόν ο αθλητής από την Αυστραλία με το Νο 102 Grant Carruthers δοκίμασε τις δυνάμεις του με αποτέλεσμα να αποσπασθεί από το πελοτόν επιτυχαίνοντας διαφορά 1.45’’. Στην συνέχεια και ενώ η κούρσα είχε φτάσει στο χωριό Πυλί, ανέλαβαν δράση οι ανηφορίστες του πελοτόν, οι οποίοι  ξεκίνησαν να ροκανίσουν την διαφορά που είχε δημιουργηθεί. Αυτό έγινε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω κατά την κάθοδο προς την Καρδάμαινα, όπου οι ταχύτητες των ποδηλατών άγγιξαν και τα 70 χλμ/ώρα. Κατά την διάρκεια της τελευταίας στροφής του αγώνα τα ηνία στο πελοτόν είχαν πάρει οι Έλληνες Ποδηλάτες Πρωταθλητές, Καταπόδης, Κανελλόπουλος, Παπασταματάκης, Βουκελάτος, και μαζί με τους Steinbusch, Dashev, και DAndrea, άνοιξαν το τέμπο τους όπου κατάφεραν να μειώσουν την διαφορά με τους προπορευόμενους αθλητές, μέχρι την στιγμή μιας άτυχης πτώσης που είχε ο ποδηλάτης της ομάδας του Ροδήλιου, Κυριάκος Παπασταματάκης, που είχε σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο του τιμονιού του ,γεγονός που τον έθεσε εκτός αγώνα.

15χλμ, πρίν το τέλος, εξαπέλυσε επίθεση και κατάφερε να αποσπασθεί, ο Έλληνας ποδηλάτης Νίκος Βουκελάτος, ο οποίος κυνήγησε ολομόναχος τους προπορευόμενους αθλητές  D’ Andrea που ήταν μπροστά του, και τους Nabialek και Dashev που ήταν στην κεφαλή του αγώνα. Τα τελευταία 5χλμ φάνηκαν βουνό για τους αναβάτες οι οποίοι δοκιμάστηκαν μέχρι να περάσουν την γραμμή του τερματισμού.

Πρώτος είδε την καρό σημαία ο Αlessandro D Andrea, της Team studio Moda,με χρόνο 3.25.14’’. 2ος τερμάτισε ο Πολωνός ποδηλάτης Michal Nabialek με χρόνο 3.25.32’’. Και στην 3η θέση του αγώνα Granfondo 124.6km τερμάτισε ο Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής Λουκάς Καταπόδης με χρόνο 3.29.33’’, ο οποίος τα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα κατάφερε να βρει τις δυνάμεις να καλύψει την απόσταση από τους προπορευόμενους αθλητές και να διεκδικήσει επάξια την 3η θέση στο βάθρο των νικητών. Ενώ στην κατηγορία των 65+ την πρώτη θέση κέρδισε ο John Phill Sixsmith από την ομάδα των Χιλίων Δέντρων, με χρόνο 2.49.10’’, πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση καθώς κατάφερε να επιβάλει τον δικό του ρυθμό στα ανηφορικά κομμάτια της διαδρομής!

Οι κατηγορίες αθλητών και αθλητριών που μετείχαν στον αγώνα Mediafondo 92.4km, είχαν ανοίξει πρώτοι τους τερματισμούς στις κατηγορίες τους και έτσι την πρόκριση για τα τελικά του Gran Fondo 2019 που θα λάβει χώρα τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο Πόζναν της Πολωνίας, ήταν.

Στην κατηγορία γυναικών 19-34 νικήτρια ήταν η ποδηλάτης από την Μεγάλη Βρετανία Elizabeth Sarra Jenkins, στις γυναίκες 35-39 πρώτευσε η Burcu Sonmez από την Τουρκία, ενώ στην κατηγορία 40-44 νικήτρια ήταν η Βρετανίδα Denise Burrows η οποία τερμάτισε με 12 λεπτά διαφορά από την δεύτερη αθλήτρια. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ελένη Τσαβαρή μετά από καταπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στην κατηγορία των γυναικών μεταξύ 45-49, και να επιβεβαιώσει την ανοδική της πορεία εν όψει του Πανελληνίου πρωταθλήματος Πίστας.

Ο Τούρκος Ποδηλάτης ΑΜΕΑ Baris Asa Καταχειροκροτήθηκε από τους εκατοντάδες παρευρισκομένους θεατές οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον χώρο μπροστά από την δαφνο στολισμένη εκκλησία, του γραφικού χωριού της Ασφενδίου, η οποία γιόρταζε την Κυριακή των Βαΐων, και παρέμεινε ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες αθλητές . Την τεχνική υποστήριξη των αθλητών είχε αναλάβει η Εταιρία SHIMANO, με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο  έλυνε απρόβλεπτα προβλήματα τα οποία προέκυπταν.

Οι απονομές των Επάθλων στους νικητές όλων των κατηγοριών έκαναν: Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ευρυδίκη Νάκη, από τον Δήμο Κω ο Υπεύθυνος Αθλητισμού κ. Θάνος Σταματάκης, από την Ένωση Ξενοδόχων Κω η κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, ο πολιτευτής κ. Παππάς Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ποδηλασίας Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπασταματάκης, ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Κω, και τεχνικός Διευθυντής του αγώνα κ. Νικόλαος Πρέζας, και τέλος ο κ. Λεβεντάκης Γιώργος της Sports Tour Hellas η οποία είναι και η διοργανώτρια εταιρία των αγώνων Gran Fondo στην Ελλάδα. Παρών στην τελετή απονομών ήταν και ο κομισάριος  της UCI Erwin Vervezken, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους αγώνες Gran Fondo σε όλο τον κόσμο. Το UCI Kos Gran Fondo 2019 διοργανώνεται από την εταιρεία Sports Tours Hellas, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κω, και τον Ποδηλατικό όμιλο της Κω. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ.

Be a champion in UCI Kos Gran Fondo 2019!

Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης