Rob Wilson: Ο ¨δάσκαλος” των οδηγών αγώνων

Κοινοποίησε το άρθρο

Όταν ένας κορυφαίος οδηγός αγώνων χρειάζεται φροντιστήριο σε ότι αφορά την αγωνιστική οδήγηση απευθύνεται στον Rob Wilson. Ωσάν ηθοποιός από διαφήμιση τσιγάρων της δεκαετίας του 1980 αλλά καβαλώντας ένα Vauxhall Astra hatchback αντί για άλογο ο Rob διδάσκει εδώ χρόνια την τέχνη του οδηγείν σε οδηγούς προερχόμενους από την F1, τους αγώνες IndyCar, DTM, WEC και WRC. Στο Bruntingthorpe του Leicestershire της Αγγλίας έχουν έρθει ταπεινά να μάθουν από αυτόν ονόματα όπως ο Kimi Räikkönen, ο Juan Pablo Montoya ο Valtteri Bottas, ο Marco Andretti αλλά και ο Petter Solberg.

Ο Wilson δεν λειτουργεί ιστοσελίδα δεν διαφημίζει την δουλειά του διαδικτυακά και για χρονόμετρο χρησιμοποιεί την εφαρμογή ενός κινητού τηλεφώνου Nokia 6210 του 2000 και όμως δεν υπάρχει όνομα στο παγκόσμιο στερέωμα που δεν έχει ακούσει τις συμβουλές του. Ο ίδιος έφυγε από την πατρίδα του την Νέα Ζηλανδία, ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αγωνίστηκε στην Formula Ford αρχικά και στην συνέχεια στην Formula 3. Ήταν γρήγορος και το 1981 του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί με την  Tyrrell στο Grand Prix του Spa, δεν πρόλαβε όμως να την αρπάξει γιατί ήρθε ο Michele Alboreto με μια επιταγή στο χέρι και έκατσε αντ’ αυτού στο μονοθέσιο.

Ακολούθησαν πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. σε αγώνες NASCAR, Indy , και ότι άλλο του δινόταν η ευκαιρία να οδηγήσει. Η στιγμή των στιγμών ήρθε όταν καθήμενος στο Silverstone, μη έχοντας να κάνει κάτι, άρχισε να παρακολουθεί και να χρονομετρεί τον Rickard Rydell και τον Gary Brabham. Πρόσεξε πως ο Brabham ήταν πολύ νωρίς στο γκάζι, ακουγόταν και έδειχνε πιο γρήγορος αλλά στο χρονόμετρο τον «έπαιρνε» ο Rydell. Ο Wilson εξήγησε τους λόγους και έδωσε την λύση στον Brabham σίγουρος πως αυτός θα βελτιώσει τους χρόνους του, όπερ και έγινε αναβαθμίζοντας τον Wilson σε προπονητή οδηγών αγώνων έχοντας τότε την βάση του στο Goodwood.

Ο 65χρονος από την Νέα Ζηλανδία απέδειξε την αξία του και οι περίεργες, αστείες ή απίστευτες ιστορίες διάσημων οδηγών αγώνων που έχει στην φαρέτρα είναι πολλές. Αυτόν τον καιρό προπονεί τον νεοσύλλεκτο Lance Stroll, στο γνωστό κόκκινο Astra που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τέλειο « γιατί έχει καλό σασί και είναι αθόρυβο οπότε μπορώ να επικοινωνώ με τον οδηγό». Ένα τελευταίο για να  βεβαιωθείτε των ικανοτήτων, σκεφτείτε πως προπόνησε ακόμα και τον ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό  Nigel Mansell.