Έρευνα αξιοπιστίας αυτοκινήτων: Προβλήματα…νεότητας στα ηλεκτρικά

Κοινοποίησε το άρθρο

Τα ηλεκτρικά είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα συμβατικά αυτοκίνητα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Στην οποία τα υβριδικά αποδείχτηκαν πιο αξιόπιστα από τα PHEV

 

Η Consumer Reports είναι ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός καταναλωτών, που ασχολείται με ανεξάρτητες δοκιμές προϊόντων και την έρευνα. Στην τελευταία ετήσια έρευνα αξιοπιστίας αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων ανέφεραν πολύ περισσότερα προβλήματα στα αυτοκίνητά τους, από ό,τι οι ιδιοκτήτες συμβατικών ή υβριδικών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, κατά μέσο όρο, τα ηλεκτρικά οχήματα των τελευταίων τριών ετών είχαν 79% περισσότερα προβλήματα από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Με βάση τις απαντήσεις των ιδιοκτητών περισσότερων από 330.000 οχημάτων, η έρευνα κάλυψε 20 πιθανούς προβληματικούς τομείς. Συμπεριλαμβανομένων του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων, των ηλεκτροκινητήρων, των διαρροών και των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που ανέφεραν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων ήταν ζητήματα με τους ηλεκτροκινητήρες, τις μπαταρίες και με τη διαδικασία φόρτισης.

Τα δεδομένα της φετινής έρευνας έδειξαν ότι τα υβριδικά συνεχίζουν να είναι από τους πιο αξιόπιστους τύπους οχημάτων. Τα υβριδικά έχουν 26% λιγότερα προβλήματα από τα συμβατικά μοντέλα. Παρόλο που έχουν συμβατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και ηλεκτροκινητήρα και επομένως περισσότερα πιθανά σημεία προβλημάτων από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες φτιάχνουν υβριδικά μοντέλα αρκετά χρόνια και έχουν πλέον εμπειρία. Επιπλέον, κατασκευάζονται κυρίως από εταιρείες που τείνουν να παράγουν αξιόπιστα οχήματα συνολικά. Όπως η TOYOTA, η HYUNDAI και η KIA.

Τα υβριδικά, επίσης, δεν είναι συνήθως φορτωμένα με χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, όπως πολλαπλές προσαρμόσιμες οθόνες που μπορεί να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα.

Αντίθετα, τα plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV), τα οποία διαθέτουν μπαταρία για ηλεκτρική οδήγηση μικρής εμβέλειας και κινητήρα εσωτερικής καύσης για οδήγηση σε μεγάλη απόσταση, αποδείχτηκαν η λιγότερο αξιόπιστη κατηγορία. Γιατί παρουσίασαν 146% περισσότερα προβλήματα από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Τα PHEV ως κατηγορία αποδείχτηκαν αναξιόπιστα, αλλά υπήρχαν και εξαιρέσεις. Όπως το TOYOTA RAV4 plug-in hybrid, που ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα μοντέλα στη συγκεκριμένη έρευνα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Consumer Reports, το πρόβλημα αξιοπιστίας αρκετών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας από τους κατασκευαστές. Γιατί τα περισσότερα ηλεκτρικά, σήμερα κατασκευάζονται είτε από παλαιού τύπου αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι καινούργιες στην τεχνολογία EV, είτε από εταιρείες που είναι νέες στην κατασκευή αυτοκινήτων.

Όλοι τους πάντως, λόγω της αυξημένης ζήτησης, δεν έχουν αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα. Αφού πρωταρχικός τους στόχος είναι να παραδώσουν έγκαιρα τα οχήματα.

Ο ρόλος της εμπειρίας φαίνεται και από τη διαρκή βελτίωση της TESLA. H οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι δηλαδή μια σχετικά νέα εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην παραγωγή EV από οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Στη συγκεκριμένη έρευνα βρέθηκε κοντά στη μέση της κατάταξης όσον αφορά την αξιοπιστία της μάρκας. Με τους ιδιοκτήτες της να αναφέρουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως η γενικότερη έρευνα αξιοπιστίας ανά μάρκα, στις Η.Π.Α. έδειξε κυριαρχία των Ιαπώνων, με γερμανικές και κορεάτικες…νότες. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι LEXUS, TOYOTA, MINI, ACURA, HONDA, SUBARU, MAZDA, PORSCHE, BMW, KIA και HYUNDAI.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...