Κύμα επενδύσεων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων IPO σε EV έως το 2023

Κοινοποίησε το άρθρο

Οι αυξανόμενες επενδύσεις στον κλάδο, που εκτείνονται από τις μπαταρίες έως τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα δουν τις εταιρείες να δημιουργούν νέες μονάδες καθώς και να βγαίνουν στο χρηματιστήριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE TV : Δείτε live την εκκίνηση του Ράλι Κροατίας

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με το Ζάγκρεμπ, την εκκίνηση του Ράλι Κροατίας     Το ασφάλτινο Ράλι Κροατίας είναι ο τέταρτος αγώνας του WRC για το 2024...

MAZDA CX-80 : Big in Japan (video)

Το ολοκαίνουργιο CX-80 είναι πλέον η νέα ναυαρχίδα της MAZDA στην Ευρώπη, αφού πρόκειται για το πιο ευρύχωρο μοντέλο στην ευρωπαϊκή γκάμα της ιαπωνικής...

HYUNDAI i30 2024: Διακριτική αναβάθμιση

Διακριτική σχεδιαστική ανανέωση και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας και ασφάλειας χαρακτηρίζουν το νέο HYUNDAI i30     Η ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του HYUNDAI i30 συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει...

Νίκος Μιχαλόπουλος 

Η παγκόσμια ώθηση προς την ηλεκτροκίνηση προκαλεί ένα τριετές κύμα αρχικών δημόσιων προσφορών στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την Bank of America.

Οι αυξανόμενες επενδύσεις στον τομέα, που εκτείνονται από τις μπαταρίες έως τη φόρτιση αυτοκινήτων, θα δουν τις εταιρείες να δημιουργούν νέες μονάδες παραγωγής, καθώς και να βγαίνουν στο χρηματιστήριο, δήλωσε ο Πάτρικ Στάινεμαν, συνεπικεφαλής του επενδυτικού ομίλου παγκόσμιας κινητικότητας στην Bank of America.

«Είμαστε ήδη σε ένα κύμα που θα συγκεντρώσει έσοδα έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από IPO στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών και της φόρτισης», είπε ο Steinemann.

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του 2021 προέρχεται ακριβώς από αυτόν τον τομέα.  Η Rivian Automotive με παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων συγκέντρωσε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην εισαγωγή της στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα και έχει αυξηθεί κατά 47% από την τιμή προσφοράς της.

Κυριότεροι επενδυτές

Οι κατασκευαστές EV έγιναν αγαπημένοι επενδυτές πέρυσι και οι μετοχές τους πραγματοποίησαν εντυπωσιακά ανοδικά ράλι εν μέσω στοιχημάτων για την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρότερα αυτοκίνητα.

Ο ηγέτης του κλάδου, η Tesla έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε αξία τον περασμένο χρόνο και δισεκατομμύρια έχουν συγκεντρωθεί τόσο μέσω των IPOs όσο και μέσω των επακόλουθων πωλήσεων μετοχών.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων και μπαταριών BYD τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τοποθέτηση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ, τη δεύτερη τέτοια συμφωνία φέτος.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett απέκτησε άλλα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας νέες μετοχές.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα οδηγήσει σε αυξανόμενες επενδύσεις από τις εταιρείες που κατασκευάζουν μπαταρίες για καθαρά οχήματα.

Οι 10 κορυφαίοι κατασκευαστές μπαταριών αναμένεται να τριπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγική τους ικανότητα έως το 2022 για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές δεσμεύσεις εφοδιασμού και να ενισχύσουν την θέση τους στην επερχόμενη αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με το BloombergNEF.

 «Οι εταιρείες μπαταριών θα αποτελούν ένα ανεξάρτητο τομέα, τώρα εισέρχονται σε ένα στάδιο όπου η μαζική συσσώρευση χωρητικότητας απαιτεί πολλά κεφάλαια για να συμβαδίσουν με την αύξηση της ζήτησης EV», είπε ο Steinemann.  «Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες μπαταριών έχουν σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτηθεί με δάνεια, αλλά το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός κύματος IPOs».

Μία από τις μεγαλύτερες IPO που θα βγουν από την Ασία το επόμενο έτος, και ενδεχομένως παγκοσμίως, θα είναι το spinoff της μονάδας μπαταριών LG Chem της LG Energy Solution στη Νότια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο μετά την CATL της Κίνας.

Η LG Energy Solution επανέλαβε τη διαδικασία IPO μετά την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ανάκληση των ηλεκτρικών οχημάτων Chevrolet Bolt από τη General Motors τον Οκτώβριο.  Σχεδιάζει να υποβάλει το ενημερωτικό δελτίο IPO στις αρχές Δεκεμβρίου και να λάβει εντολές επενδυτών στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε η Seoul Economic Daily.