Τα πιο επικίνδυνα τραγούδια για οδήγηση

Κοινοποίησε το άρθρο

Δείτε τα αποτελέσματα μια μελέτης που δείχνει ποια τραγούδια μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή όταν οδηγούμε, με αποτελέσματα όχι και τόσο διασκεδαστικά

 

 

Η μουσική και η οδήγηση συχνά συμβαδίζουν. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα τραγούδια κατάλληλοι…συνοδηγοί. Ορισμένες μελωδίες μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, προκαλώντας ενδεχομένως απώλεια της συγκέντρωσης. Ή ακόμη και προτρέποντάς μας να πάρουμε τα χέρια μας από το τιμόνι.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Compare the Market AU συνέταξε έναν δείκτη που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες απόσπασης της προσοχής. Όπως οι καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό (BPM), η ενέργεια και η χορευτικότητα. Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ανάλυσης API του Spotify, έδωσε μια συνολική βαθμολογία απόσπασης της προσοχής, σε δημοφιλή τραγούδια της λίστας αναπαραγωγής για οδήγηση.

Στο top-10 των ελληνικών τραγουδιών που αποσπούν περισσότερο την προσοχή, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ελένη Φουρέιρα. Άλλωστε πως να οδηγήσεις όταν σου λέει «Γδύσου»;

Με βάση τους παραπάνω παράγοντες, το “Oh Mami” της Ελένης Φουρέιρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως το τραγούδι που αποσπά την προσοχή των οδηγών περισσότερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό BPM (301) και το σκορ χορευτικότητας (110) βάσει των δεδομένων του Spotify, που μπορεί να κάνει τους οδηγούς να κουνούν τα πόδια τους ή να κινηθούν μαζί με τη μουσική.

Επίσης, η εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία ενέργειας (190) θα μπορούσε ακόμη και να κάνει τους οδηγούς να αγχώνονται, κάτι που ίσως δεν είναι ιδανικό για μια ήρεμη και συγκεντρωμένη εμπειρία οδήγησης. Αυτός ο συνδυασμός υψηλού BPM, ενέργειας και χορευτικότητας συμβάλλει στην υψηλή βαθμολογία απόσπασης της προσοχής, που φτάνει το 64.4%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το “Ya Habibi” με BPM 280. Aυτό το τραγούδι που ερμηνεύει η Δέσποινα Βανδή με τους Kings, έχει εξαιρετικά υψηλό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ορισμένων οδηγών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το υψηλό επίπεδο ενέργειας (190) μπορεί επίσης να συμβάλλει στην απόσπαση της προσοχής, αλλά η σχετικά χαμηλότερη βαθμολογία χορευτικότητας (88) υποδηλώνει ότι μπορεί να μην προτρέπει σε σωματική κίνηση.

Το «Γδύσου», στην τρίτη θέση, έχει γρήγορο ρυθμό και η βαθμολογία χορευτικότητας (73) υποδηλώνει ότι το τραγούδι ενδεχομένως να οδηγήσει σε σωματική κίνηση και συμβάλλει στη συνολική βαθμολογία απόσπασης της προσοχής 53.6%.

Την πρώτη 5άδα των τραγουδιών που αποσπούν περισσότερο την προσοχή από την οδήγηση συμπληρώνουν το “El Telephone” της Φουρέιρα και το «Έκπτωτος Άγγελος» του Οικονομόπουλου.
Ο συνδυασμός υψηλής ενέργειας (62) και χορευτικότητας (70) του τραγουδιού της Φουρέιρα οδηγεί σε ένα σημαντικό σκορ απόσπασης της προσοχής 44.2%, καθώς ο έντονος ρυθμός του θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο οι οδηγοί να θέλουν να κινηθούν στο ρυθμό της μουσικής.

Το Έκπτωτος Άγγελος έχει υψηλό BPM 76 και υψηλή χορευτικότητα 70, οδηγώντας σε βαθμολογία απόσπασης της προσοχής 43.6%. Ειδικά αν είσαι φρεσκοχωρισμένος!

Η έρευνα έγινε πάντως πριν κυκλοφορήσει το «Ζάρι» με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision η Μαρίνα Σάττι. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε την αντίδραση των οδηγών όταν ακούν το «τα τα τα».

Η πρώτη δεκάδα των τραγουδιών που προκαλούν απόσπαση προσοχής είναι:

 

 Τίτλος Καλλιτέχνης Σκορ απόσπασης προσοχής  %
Oh MamiΕλένη Φουρέιρα

64.4406811

Ya HabibiΔέσποινα Βανδή &Kings

53.9378991

ΓδύσουΕλένη Φουρέιρα &APON

53.6656045

El TelephoneΕλένη Φουρέιρα

44.2018632

Έκπτωτος ΆγγελοςΝίκος Οικονομόπουλος

43.2619275

7/7Ιουλία Καλλιμάνη

42.0662188

ΒατερλώΆννα Βίσση

40.7413108

1000 σπίρταΑντώνης Ρέμος

40.5253015

Ας τα λέμε καλάΛένα Ζευγαρά

40.4466878

ΑίμαΆννα Βίσση

40.4131192

 

Ολόκληρη τη λίστα των ελληνικών τραγουδιών μπορείτε να δείτε εδώ.

Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται τα «Μπερδέματα» της Ζοζεφίν (13,663%), «Τα ίδια λες παντού» της Κέλλυς Κελεκίδου (13,115%) και «Καταραμένες οι νύχτες» του Στέφανου Πιτσινιάγκα (2,534%). Τραγούδια δηλαδή ιδανικά για οδήγηση. Αρκεί να μην σε…πάρει ο ύπνος!

H έρευνα αυτή έγινε φυσικά και για ξένα τραγούδια. Στην κορυφή με 78,76% απόσπαση της προσοχής, βρέθηκε το “Dragostea Din Tei” των O-Zone. Ένα χορευτικό τραγούδι τoυ 2003.

Αλλάζοντας το είδος σε hip-hop, το δεύτερο τραγούδι σύμφωνα με την έρευνα είναι το “Empire State of Mind” του Jay-Z με 78,37%. Ακολούθησαν, με 77,80% το “Pump It” των Black Eyed Peas και το “Wanna Be Startin’ Somethin” του Michael Jackson, με 77,11%.

Αυτό το τραγούδι σημείωσε πολύ υψηλότερο σκορ σε σύγκριση με μερικές από τις άλλες δημοφιλείς επιτυχίες του διάσημου καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων των “Beat It” (76.13), “P.Y.T.” (74,63), “Billie Jean” (71,55) και “Thriller” (70,12).

Στην πρώτη πεντάδα των τραγουδιών που αποσπούν την προσοχή βρέθηκε με βαθμολογία 76,59%, το ντεμπούτο σινγκλ της Meghan Trainor του 2014, το “All About That Bass”. Με το πιασάρικο ρεφρέν του, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οδηγοί θα μπορούσαν να χάσουν την εστίαση όταν αυτό παίζεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου!

Αντίθετα με τα παραπάνω, τραγούδια ιδανικά για οδήγηση, δηλαδή με χαμηλό ποσοστό απόσπασης της προσοχής ήταν το “Circle of Life” της Carmen Twillie (18,91%), το πασίγνωστο “Wonderful Tonight” του Eric Clapton με μόλις 21,20%, το “Brothers In Arms” των Dire Straits (22,77%), το “We Are the World” (24,93%) και το “To Love Somebody”, που κυκλοφόρησε το 1967 από τους Bee Gees, με 25,05%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...