Έξι εξαιρετικές επιδόσεις στον δρόμο

Κοινοποίησε το άρθρο

Η κυρίαρχη είδηση στον χώρο των επιδόσεων αφορά στο ρεκόρ ταχύτητας που κατάφερε να κάνει πριν από μια εβδομάδα η Koengisegg Agera RS σε κλειστό μεν αλλά δημόσιο δρόμο δε. Η επίδοση των 457 χλμ./ώρα σε δημόσιο δρόμο είναι κάτι παραπάνω από εξωφρενικό, είναι από αυτά που πριν συμβούν επιμένεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρει κανείς. Στην ιστορία υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα που επιβεβαιώνουν πως ο άνθρωπος μπορεί.

Η Mercedes του Rudolf Caracciola Τέλη της δεκαετίας του 1930 ξεκίνησε η διαμάχη της Mercedes με την Auto Union για την κυριαρχία  των νέων τότε Autobahn. Τον Ιανουάριο του 1938 κατάφερε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της η Mercedes κάνοντας το εξωφρενικό για την εποχή αλλά επιβεβαιωμένο ρεκόρ ταχύτητας των  431.212 χλμ./ώρα με το 12κυλινδρο streamliner των 725 ίππων


Το Stromlinienwagen του Bernd Rosemeyer Το ρεκόρ δεν έμεινε αναπάντητο, η Audi με  τον νεαρό οδηγό της F1 Bernd Rosemeyer κατάφερε με ένα τροποποιημένο αγωνιστικό Group C να καταρρίψει το ρεκόρ κάνοντας 432.821 χλμ./ώρα.

Το supercar της Αμερικής Πριν εμφανισθεί η Venom της Hennessey από το Τέξας η SSC Ultimate Aero TT ήταν το πιο γρήγορο αυτοκίνητο των Η.Π.Α. Το πρωτότυπο σόκαρε το 2006 την Bugatti όταν κατάφερε σε κλειστό δημόσιο δρόμο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον να κάνει επιβεβαιωμένα από το Guinness 412.06 χλμ./ώρα. Για την ιστορία να πούμε πως οδηγός ήταν ο 70χρονος τότε Chuck Bigelow, που σημαίνει πως πιθανότατα είναι και ο πιο γρήγορος άνθρωπος της τρίτης ηλικίας του κόσμου.


Το πιο γρήγορο παραγωγής σε πίστα Όταν λέμε πίστα εννοούμε προφανώς την θρυλική Nordschleife, εκεί όπου πλέον όλοι, μικροί μεγάλοι, δυνατοί και αδύναμοι κονταροχτυπιούνται. Είναι η McLaren P1 LM που κατέχει το ρεκόρ με 6 λεπτά 43.2 δευτερόλεπτα και όχι η Porsche 911 GT2 RS με 6 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα. Να σημειώσουμε πως η P1 δεν ήταν η εντελώς μανίσια αλλά η  βελτιωμένη από την  Lanzante με τον 4λιτρο bi-turbo V8 κινητήρα απόδοσης 1000 ίππων.


The Isle of Man Το παιχνίδι με τον θάνατο, η τρέλα δεν πάει στα βουνά και άλλα διάφορα μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτόν  τον άθλο σε δύο τροχούς. Το 2016 ο Michael Dunlop έκανε την διαδρομή των 60 χλμ. στον αγώνα Isle of Man σε  λιγότερο από 17 λεπτά με την απολύτως εξωφρενική μέση ωριαία ταχύτητα των  215 χλμ./ώρα.

Δοκιμάζοντας την Cobra Coupe Le Mans στον M1 Οι δρόμοι στις πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας έχουν από το 1935 τα 50 χλμ./ώρα ως όριο ταχύτητας, όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι ήταν άνευ ορίων ταχύτητας. Στις 11 Ιανουαρίου του 1964 μια Cobra Coupe Le Mans (παρόμοια με την Shelby της φωτογραφίας) 300ρισε στον αυτοκινητόδρομο M1. Τρία χρόνια μετά ξεκίνησαν τα όρια ταχύτητας και στους αυτοκινητόδρομους.