Autozam AZ-1: Ιαπωνική Diablo GTR των 660 κ.εκ.

Κοινοποίησε το άρθρο

Όταν δεν έχεις χρήματα για μια Lamborghini Diablo GTR αγοράζεις ένα ιαπωνικό Autozam  AZ-1. Το μικρό γιαπωνεζάκι με τον κινητήρα των 660 κ.εκ.  είναι της Autozam  και το βρίσκει κανείς μόνο στην χώρα του ανατέλλοντος ήλιου. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα στο κέντρο, κίνηση στους πίσω τροχούς, με μάλλον γελοίες πόρτες, είναι μικρότερο από ένα Smart ForFour και σχεδιαστικά αντιγράφει τις Diablo, F40, RS200 κτλ.

Το πρωτότυπο εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σχεδιάστηκε από την ομάδα που σχεδίασε το ΜΧ-5  και πουλήθηκε για πρώτη φορά το 1992. Η παραγωγή ήταν της Suzuki η οποία πούλησε στην συνέχεια τα δικαιώματα στην  Autozam, μια θυγατρική της Mazda.

Κοστίζει 1.49 εκ. yen ελάχιστα πιο φθηνό από το πολύ μεγαλύτερο MX-5, γεγονός που δικαιολογεί το σύντομο της ζωής του, αφού πούλησε 4500 κομμάτια στα δύο χρόνια ύπαρξής του. Αντιλαμβάνεστε πως κάποια στιγμή έγινε καλτ και τα κομμάτια που υπάρχουν ανήκουν κυρίως σε ανθρώπους που τα αγαπούν σαν να ήταν κατοικίδιο, τα φροντίζουν, τα αναβαθμίσουν και προσθέτουν after market προϊόντα.