JEEP Avenger: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της φίρμας

Κοινοποίησε το άρθρο


Η JEEP θα παρουσιάσει μέχρι το 2025 τέσσερα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Η αρχή θα γίνει το 2023 με το Avenger.

Με το JΕEP Avenger, άλλο ένα…κάστρο έπεσε. Γιατί αν πριν μερικά χρόνια ακούγαμε ότι θα υπήρχε μοντέλο της αμερικάνικης φίρμας, το οποίο θα κατασκευαζόταν στην Πολωνία και θα…έμπαινε στην πρίζα, δεν θα το πιστεύαμε.
Η JEEP πλέον ανήκει στον όμιλο της Stellantis και ήδη μας έχει δείξει τις διαθέσεις της για το μέλλον, με τα πρόσφατα υβριδικά της μοντέλα.
Το Avenger όμως, το οποίο αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, είναι ηλεκτρικό! Διαθέτει ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης 400V, με κινητήρα απόδοσης 115 kW (156 ίπποι), 260 Nm ροπής και μπαταρία χωρητικότητας 54 kWh. Η αυτονομία του σε μικτές συνθήκες είναι 400χλμ., ενώ σε αστικές αυξάνεται στα 550χλμ. Με δυνατότητα φόρτισης 100 kW σε δίκτυο DC, μόλις τρία λεπτά φόρτισης αρκούν για την ανάκτηση 30χλμ. αυτονομίας, ενώ 24 λεπτά είναι αρκετά έτσι ώστε το επίπεδο φόρτισης να ανέβει από το 20 στο 80%. Mε φορτιστή AC ισχύος 11 kW, η φόρτιση (0% – 100%) διαρκεί 5,5 ώρες. Πρόκειται δηλαδή για ένα SUV μηδενικών ρύπων!

Ο σχεδιασμός του βέβαια δεν αφήνει αμφιβολία για την οικογένεια στην οποία ανήκει. Ξεχωρίζει φυσικά η εμπρός μάσκα με τις 7 κάθετες γρίλιες. Εξελιγμένο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των Ευρωπαίων, το Avenger είναι ένα συμπαγές SUV, με μήκος 4,08 μέτρα. Τοποθετείται δηλαδή, κάτω από το Renegade, στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία B-SUV.
Αν και η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, υπόσχεται και εκτός δρόμου αποδράσεις. Οι μικροί πρόβολοι σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη στην κατηγορία απόσταση από το έδαφος (200χλστ.) προσφέρουν εξαιρετικές γωνίες προσέγγισης (20ο), ράμπας (20ο) και διαφυγής (32ο). Αλλά και τα συστήματα Selec-Terrain και Hill Descent Control ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.
Το σύστημα Selec-Terrain προσφέρει έξι επιλογές: “Normal” για την καθημερινή χρήση, “Eco” για μέγιστη αυτονομία, “Sport” για υψηλότερη απόδοση, “Snow” για μέγιστη πρόσφυση σε παγωμένες συνθήκες, “Mud” για μέγιστη απόδοση σε λασπωμένες διαδρομές και “Sand”, η οποία περιορίζει την πιθανότητα το όχημα να ακινητοποιηθεί σε αμμώδες έδαφος.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι περιμετρικά προστατευτικές επιφάνειες, αλλά και φωτιστικά σώματα που επίσης προφυλάσσονται χάρη στον τρόπο τοποθέτησής τους μέσα στη μάσκα.

Στο εσωτερικό του νέου JEEP Avenger υπάρχουν καθαρές και στιβαρές γραμμές εμπνευσμένες από το Wrangler. Κατασκευασμένο για όσους θέλουν να είναι πάντα συνδεδεμένοι, το Avenger διαθέτει το σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη των 10,25’’ και τον επίσης ψηφιακό πίνακα οργάνων (από 7 έως 10,25 ίντσες ανάλογα με την έκδοση). Το σύστημα επίσης προσφέρει ασύρματη λειτουργία mirroring με Android Auto και Car Play, διαμόρφωση της οθόνης με widgets, πλοήγηση της TomTom με φωνητικές εντολές και αναβαθμίσεις μέσω διαδικτύου.
Το Avenger θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Tychy της Πολωνίας. Οι άνθρωποι της JEEP όμως έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν την τετρακίνητη έκδοσή του, αφού στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι, παρουσίασαν και το πρωτότυπο JEEP Avenger 4×4.

Διαβάστε εδώ ποιος Όμιλος αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των JEEP στην Ελλάδα.