Γνωρίζεις για το AdBlue που έχει το diesel αυτοκίνητο σου;

Κοινοποίησε το άρθρο
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2018, περισσότερα από τα 4 πέμπτα των οδηγών στόλων δεν γνωρίζουν ότι το AdBlue είναι πλέον πρότυπο για νέα οχήματα ντίζελ και χρησιμοποιείται για την παραγωγή καθαρότερων εκπομπών.

 

Η γνώση τελικού χρήστη του AdBlue είναι αδύναμη, αν και τα περισσότερα από τα νέα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων που ονομάζεται Selective Catalytic Reduction (SCR).

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, το AdBlue δεν είναι πρόσθετο καυσίμου, είναι ένα εμπορικό σήμα για μια μάρκα ντίζελ καυσαερίων – ιδιοκτησίας της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας – η οποία πρέπει να ελέγχεται τακτικά στην αυτόνομη δεξαμενή του οχήματος .

Το AdBlue είναι ένα μη τοξικό υγρό καυσαερίων diesel που αποτελείται από ουρία υψηλής καθαρότητας και απιονισμένο νερό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία καυσαερίων σε κινητήρες ντίζελ για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών. Αν και είναι άοσμο και μη τοξικό, μπορεί να διαβρώσει μεταλλικές επιφάνειες.

Οφέλη για το περιβάλλον από τη χρήση AdBlue

Το AdBlue έχει ως στόχο να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και έτσι να πληρούν τα αυστηρά όρια εκπομπών που καθορίζονται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα (Euro 6) – τα οποία είναι πρότυπα για τον έλεγχο των εκπομπών νέων οχημάτων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.

Η επεξεργασία ρευστού AdBlue εγχέεται στα καυσαέρια και μπορεί να φιλτράρει πάνω από το 90% των εκπομπών επιβλαβών αερίων του οξειδίου του αζώτου στον ατμό και το άζωτο, με αποτέλεσμα τη μείωση της ρύπανσης.

Πόσο υγρό AdBlue χρειάζεται;

O ρυθμός με τον οποίο τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν το AdBlue ποικίλλει ανάλογα με το πόσο οικονομικά οδηγούνται, το μέγεθος του κινητήρα και το συνολικό / μέσο όρο διανυόμενου χρόνου. Παράγοντες όπως ο τρόπος οδήγησης, ο τύπος της διαδρομής και οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση υγρού AdBlue®. Ένα επιβατικό αυτοκίνητο καταναλώνει περίπου 1.5 λίτρα υγρού AdBlue® κάθε 1000 Χλμ. Το πρώτο μήνυμα εμφανίζεται περίπου στα εναπομείνοντα 2.400 χλμ. και επαναλαμβάνεται κάθε 100 χλμ. έως ότου το όχημα φτάσει τα εναπομείνοντα 1.000 χλμ. Μετέπειτα η ειδοποίηση θα εμφανίζεται συχνότερα, κάθε 50 χλμ μέσω ηχητικού σήματος. Στα εναπομείνοντα 0 χλμ αν δεν έχουν αποκατασταθεί τα επίπεδα του AdBlue τότε η ένδειξη γίνεται κόκκινη.

Αλλά μην πανικοβάλλεστε γιατί όλα τα οχήματα με αυτό το σύστημα διαθέτουν ένα σύστημα προειδοποίησης στο ταμπλό που θα σας ενημερώσει όταν είναι απαραίτητο να γεμίσετε τη δεξαμενή AdBlue. Επίσης παρακολουθεί το επίπεδο του AdBlue στη δεξαμενή. Και αν η δεξαμενή είναι άδεια, ο κινητήρας δεν θα ξεκινήσει!

Αναπλήρωση του AdBlue στο όχημά σας

Συνιστάται η επαναπλήρωση να παρέχεται από εξειδικευμένους τεχνικούς. Εάν επιλέξετε να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα, μην αφήνετε το υγρό να έλθει σε επαφή με το δέρμα και προσέξτε να αποφύγετε τυχόν διαρροές, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βαφή του αυτοκινήτου. Εάν συμβεί αυτό, καθαρίστε την περιοχή όπου διέρρευσε το AdBlue και, εάν χρειάζεται, πλύνετε την περιοχή με νερό. Αν χυθεί σε ρούχα και χέρια, απλώς ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.

Ο τακτικός ανεφοδιασμός του AdBlue σας εγγυάται μια πιο περιβαλλοντική και αποτελεσματική εμπειρία οδήγησης.