Λάδι κινητήρα: ορυκτό, συνθετικό ή πλήρως συνθετικό

Κοινοποίησε το άρθρο
λάδι κινητήρα

Το λάδι κινητήρα έχει εξελιχθεί από ένα απλό λιπαντικό σε ένα υγρό υψηλής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ειδών και των προδιαγραφών λαδιού.

Ο Oliver Kuhn, αναπληρωτής διευθυντής εργαστηρίου στη LIQUI MOLY, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες και εξηγεί τι έχει πραγματικά σημασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το φορτηγό των Metallica…It’s Electric (video)

To διάσημο συγκρότημα Metallica ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή του περιοδεία, για την οποία θα χρησιμοποιήσει οχήματα της IVECO     Οι Metallica δεν χρειάζονται συστάσεις. Ιδρύθηκαν στο...

Η FORD Mustang Mach-E γιορτάζει στο Golden Hall

Οι επισκέπτες του stage της FORD στο Golden Hall έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ηλεκτρική Mustang Mach-E, να πάρουν δώρα αλλά...

RENAULT Clio 1.0 Sce 65: Η φθηνότερη έκδοση του νέου μοντέλου – Τιμές

Μια νέα, πιο προσιτή έκδοση, με αρχική τιμή που δεν ξεπερνά τα 17.000 ευρώ προστέθηκε στην οικογένεια του νέου RENAULT Clio     Χωρίς αμφιβολία, το RENAULT...

Τι λάδια υπάρχουν;

Ο Oliver Kuhn λέει: Τα λάδια κινητήρα διακρίνονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες: ορυκτά και συνθετικά λάδια. Τα ορυκτά λάδια καθίστανται ολοένα και λιγότερο σημαντικά για τα αυτοκίνητα, επειδή δεν είναι τόσο αποδοτικά. Οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν περισσότερες απαιτήσεις από το λάδι συγκριτικά με τους παλιότερους. Αυτές οι απαιτήσεις καλύπτονται μόνο από τα συνθετικά λάδια.

Άρα τα συνθετικά λάδια είναι καλύτερα;

Ο Oliver Kuhn λέει: Ναι, αλλά μπορεί κανείς να αναμίξει ένα ορυκτό με ένα συνθετικό λάδι. Ωστόσο, τέτοια μερικώς συνθετικά λάδια παίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο στην αγορά, επειδή η απόδοσή τους δεν είναι αρκετά υψηλή λόγω του ορυκτού ποσοστού.

Ακούγεται περίπλοκο. Τουλάχιστον είναι όλα τα συνθετικά λάδια παρόμοια;

Ο Oliver Kuhn λέει: Δυστυχώς, ούτε αυτό ισχύει. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι παρασκευής συνθετικών λαδιών. Με τον έναν τρόπο στο τέλος λαμβάνουμε το λεγόμενο λάδι PAO. Αυτό είναι το κλασσικό συνθετικό λάδι, που κυκλοφόρησε στην αγορά τη δεκαετία του ’70. Είναι πολύ καθαρό χημικά και επομένως πολύ αποδοτικό, ωστόσο είναι πολύ ακριβό να παρασκευαστεί. Με τον άλλο τρόπο, το λάδι παρασκευάζεται μέσω Hydro-Cracking, γι’ αυτό και στην αργκό του κλάδου αυτά τα λάδια αποκαλούνται λάδια HC. Τα λάδια HC είναι πιο σύγχρονα και κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’90. Σήμερα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή απόδοση για όλους τους σύγχρονους κινητήρες.

Είναι καλύτερα να αγοράσω ένα λάδι PAO ή ένα λάδι HC;

Ο Oliver Kuhn λέει: Αυτή η επιλογή συνήθως δεν υπάρχει καν. Σχεδόν όλη η παραγωγή λαδιών σήμερα λαμβάνει χώρα με βάση τα λάδια HC. Πολλές προδιαγραφές λαδιού πληρούνται μόνο με λάδια HC.

Πώς μπορώ να καταλάβω με τι είδους συνθετικό λάδι έχω να κάνω;

Ο Oliver Kuhn λέει: Αυτό δεν είναι τόσο απλό, επειδή δεν υπάρχουν ενιαίοι όροι. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τόσο τα λάδια PAO όσο και τα λάδια HC επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως πλήρως συνθετικά, ωστόσο στη Γερμανία αυτό επιτρέπεται μόνο για τα λάδια PAO. Γι’ αυτόν τον λόγο, στα λάδια HC χρησιμοποιούμε τη σήμανση “Synthese Technology”. Άλλοι παρασκευαστές λαδιών χρησιμοποιούν όρους όπως “100% synthetic” ή “synthetic mix”, όπου δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό.

Αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα.

Ο Oliver Kuhn λέει: Ισχύει. Ωστόσο, το ερώτημα ποιο συνθετικό λάδι είναι όντως τέτοιο, δεν έχει καμία σημασία για τους οδηγούς και τα συνεργεία. Δεν έχει σημασία ποιο λάδι είναι υποθετικά καλύτερο. Αυτό που έχει σημασία είναι το λάδι να πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο κατασκευαστής για το μοντέλο του αυτοκινήτου του. Αυτές μπορεί κανείς να τις δει στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δωρεάν οδηγό επιλογής λαδιού στη διεύθυνση www.liqui-moly.com.

Οπότε όταν πληρούνται οι προδιαγραφές, δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για λάδι PAO ή HC;

Ο Oliver Kuhn λέει: Σωστά. Σε κάθε περίπτωση, τα πακέτα πρόσθετων αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο συστατικό ενός λαδιού κινητήρα μετά το ίδιο το λάδι. Φροντίζουν για ένα μεγάλο μέρος της απόδοσης του λαδιού κινητήρα. Σε ορισμένα πολύ σύγχρονα λάδια κινητήρων το ίδιο το λάδι δεν είναι τίποτα άλλο από το υγρό που φέρει τα πακέτα των πρόσθετων.

Τότε γιατί συνεχίζεται η συζήτηση για το ποιο συνθετικό λάδι είναι καλύτερο;

Ο Oliver Kuhn λέει: Είναι απλά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα λάδια HC πριν από 30 χρόνια, η ποιοτική διαφορά με τα λάδια PAO ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Κανένας ειδικός δεν κάνει σήμερα αυτή τη συζήτηση.