Πώς επιλέγουμε το λιπαντικό που ταιριάζει στο όχημα μας;

Κοινοποίησε το άρθρο

Σχεδιάζετε να αλλάξετε το λάδι του κινητήρα σας και αναρωτιέστε ποια από τα λιπαντικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά θα πρέπει να επιλέξετε. Είναι πραγματικά μια επιλογή που εξαρτάται από το όχημά σας.

Το κατάλληλο λιπαντικό πρέπει να πληρεί τα διεθνή πρότυπα (ACEA, API, ILSAC, JASO), καθώς και τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή (π.χ. Renault RN0710, PSA B71 2290, BMW LL-04 κλπ.)

 

Για να αποφασίσετε, ελέγξτε πρώτα το εγχειρίδιο συντήρησης του οχήματός σας για να βρείτε το εγκεκριμένο λιπαντικό που συνιστά ο κατασκευαστής. Αυτό πρέπει να ταιριάζει με τις πληροφορίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του προϊόντος.

Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα λιπαντικό του οποίου το ιξώδες ταιριάζει με τις ανάγκες του οχήματός σας. Το ιξώδες είναι ένα μέτρο της αντίστασης στην ελεύθερη ροή και περιλαμβάνει δύο βαθμούς: έναν για τις χαμηλές θερμοκρασίες και έναν για τις υψηλές.

Πότε πρέπει να αλλάξετε το λάδι; Η συχνότητα αλλαγής λαδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη σύσταση του κατασκευαστή, η οποία γενικά αναφέρεται σε χιλιόμετρα ή χρόνια και το είδος της οδήγησης που κάνετε πιο συχνά: στην πόλη, σε αγροτικούς δρόμους ή σε αυτοκινητόδρομους.