Γιατί δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για την αυτόνομη οδήγηση;

Κοινοποίησε το άρθρο

Πολλοί πιστεύουν ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.  Αλλά, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι και αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη μελέτη.

Ωστόσο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα οδηγήσουν ένα AV έως το 2031.

Του Νίκου Μιχαλόπουλου

Η βιομηχανία είναι αισιόδοξη για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, στην πραγματικότητα ακούμε συχνά ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε ήδη τα πρώτα οχήματα αυτού του είδους στο δρόμο ή ακόμη και όπως ισχυρίζεται ο Elon Musk, πολύ πριν από το 2025.

Αυτοοδηγούμενο Αυτοκίνητο: Η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι ακόμη έτοιμοι

Μια έρευνα της CarGurus σε ένα δείγμα περίπου 1.000 οδηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί οδηγοί έχουν λίγη πίστη στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και μάλλον δεν τα επιθυμούν.  Είτε πρόκειται για έλλειψη εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη είτε για την επιθυμία να διατηρηθεί κάποιος έλεγχος στο όχημα, οι οδηγοί εξακολουθούν να αντιτίθενται στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα.

Παρ ‘όλα αυτά, οι ερωτηθέντες παραδέχονται ότι τα συστήματα βοήθειας οδηγών κάνουν τα πράγματα ασφαλέστερα και ευκολότερα.  Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της CarGurus πιστεύουν ότι θα κατέχουν ένα αυτόνομο όχημα έως το 2031, αλλά φοβούνται την ημέρα που θα συμβεί, με το 48% να λέει ότι ανησυχούν για την τιμή και μόνο το 20% λένε ότι θα είχαν φόβο να παραχωρήσουν τον έλεγχο του δρόμου στο αυτοκίνητο.

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τα ADAS κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη και ευκολότερη, αλλά μόνο το 29% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα αυτοκινούμενα οχήματα ασφαλέστερα.  Το 36% δηλώνει ότι ανησυχεί για την ανάπτυξη αυτού του τύπου οχήματος, ενώ το 30% είναι ενθουσιώδες για αυτό.  Το 35% παραμένει αδιάφορο.

Σχεδόν το 50% των ατόμων που πήραν συνέντευξη δεν θα νιώθουν άνετα σε οποιοδήποτε σενάριο αυτόνομης  οδήγησης, είτε αν οδηγούσε απευθείας το όχημα, είτε οδηγώντας ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο, το οποίο θα μοιράζονταν το δρόμο με ένα AV.

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει την άρνηση των ανθρώπων για την εφαρμογή μιας τέτοιας τεχνολογίας.  Μόλις όμως τα αυτοκινούμενα οχήματα γίνουν πραγματικότητα, οι οδηγοί αναμένεται να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους σε συγκεκριμένα σενάρια.

Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Αν και κατά την προσωπική μου άποψη, η αυτόνομη οδήγηση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά, καθώς η οδήγηση είναι μια θετική δραστηριότητα που μας αρέσει και μας οφελεί.