Η αλήθεια για τα ηλεκτροκίνητα είναι…

Κοινοποίησε το άρθρο

Η συζήτηση γύρω από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ξεκίνησε πριν χρόνια κορυφώνεται όμως όσο πλησιάζουμε το 2025 όταν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα προσφέρουν το λιγότερο 20 ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Το γεγονός πως κυκλοφορούν φήμες οι οποίες  απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν σκεφτούμε πως ακόμα και μετά από 120 χρόνια συμβατικών αυτοκινήτων υπάρχουν μύθοι γύρω από αυτά. Έφτασε λοιπόν ο καιρός να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο που σχετίζεται με τα ηλεκτροκίνητα.

Μύθος 1: Θα μένεις συνέχεια από ενέργεια. Η αλήθεια είναι πως κάποια ηλεκτροκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν με δυσκολία να φτάσουν τα 300 χλμ. αυτονομίας, αυτή  όμως αυξάνεται συνεχώς. Δεδομένου πως οι περισσότερες μετακινήσεις δεν υπερβαίνουν τα 30 χιλιόμετρα  μπορεί κανείς άνετα  να οργανωθεί.

Μύθος 2: Το κόστος είναι υπέρογκο. Η αλήθεια είναι πως τα ηλεκτροκίνητα είναι ακριβότερα από τα άλλα όμως οι τιμές είναι φθίνουσες, πολλές κυβερνήσεις κάνουν γενναίες εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας για τα «πράσινα» αυτοκίνητα και το κόστος χρήσης είναι χαμηλότερο.

Μύθος 3: Η φόρτιση μπορεί να είναι ένας εφιάλτης. Η αλήθεια είναι πως ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αν θελήσει να φορτίσει το όχημά του σε δημόσιο σημείο φόρτισης και δεν έχει μελετήσει μπορεί πράγματι η φόρτιση να γίνει εφιάλτης. Το 90% φορτίζει το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στο σπίτι και αυτό  θα αλλάξει σταδιακά όσο πληθαίνουν τα δημόσια σημεία φόρτισης. Σκεφτείτε πως στην Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία ανέρχονται  ήδη σε μερικές δεκάδες χιλιάδες και αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

Μύθος 4: Τα ηλεκτροκίνητα είναι παντελώς αδιάφορα. Aυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια. Τα ηλεκτροκίνητα όχι μόνο οδηγούνται πιο ομαλά σε μεγάλες αποστάσεις αλλά έχουν εκπληκτική επιτάχυνση και δίνουν άμεσα το σύνολο της ροπής.

Μύθος 5: Η μπαταρία αναλώνεται γρήγορα. Η αλήθεια είναι πως και αυτός ο μύθος δεν είναι αλήθεια. Οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αντέχουν τις περισσότερες φορές πιο πολύ  από τα ίδια τα αυτοκίνητα που τις κουβαλάνε.