To PAL-V Liberty σε… πετάει στα γρήγορα στον προορισμό σου

Κοινοποίησε το άρθρο

Με το PAL-V Liberty η ερώτηση «που μένεις να σε πετάξω μια στιγμή» αποκτά μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Το αξίας 485.000€ ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι το πρώτο αυτής της φιλοσοφίας και μοναδικό στον κόσμο που μπορεί κανείς να αγοράσει. Το ντεμπούτο θα γίνει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους.

Το όχημα υπακούει σε όλους τους ισχύοντες κανονισμούς τόσο κυκλοφοριακούς όσο και αεροπλοΐας. Χρειάζονται το πολύ δέκα λεπτά για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο και τούμπαλιν. Στην Ευρώπη μπορεί να το πετάξει κανείς αν έχει ένα κοινό δίπλωμα πιλότου και ένα δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου σε ισχύ. Ο κινητήρας Rotax αποδίδει 99 ίππους,  επιταχύνει το σύνολο από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 9 δευτερόλεπτα, φτάνοντας τα 160 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα έχοντας 1300 χλμ. αυτονομία.

Στον αέρα μπορεί να πετάξει ως τα 10.000 πόδια με τον κινητήρα απόδοσης 197 ίππων να του προσφέρει ταχύτητα αέρος 187 χλμ./ώρα και αυτονομία 500 χλμ. Το διθέσιο αποδεικνύεται αίλουρος στον δρόμο και αν βρει μποτιλιάρισμα του αρκούν 200 μέτρα ευθεία για να απογειωθεί. Το πλάνο παραγωγής προβλέπει προς το παρόν 90 κομμάτια καθώς δεν είναι λίγα τα πεντακόσια χιλιάρικα που απαιτούνται για την αγορά του,  από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν και μπορούν να τα διαθέσουν. Το ερώτημα είναι πόσοι πλούσιοι έχουν δίπλωμα πιλότου και διάθεση να πετάξουν με το αυτοκίνητο τους από το σημείο Α στο σημείο Β;