Το αύριο της αυτοκίνησης μέσα από 7 τεχνολογίες που έρχονται σύντομα

Κοινοποίησε το άρθρο

Επτά τεχνολογίες, προερχόμενες  από κολοσσούς μέχρι φοιτητικά προγράμματα ερευνών, που θα αναμορφώσουν το αυτοκίνητο.

windshield-displays

Η αυτοκίνηση προκαλεί τα μυαλά του κόσμου να δημιουργήσουν το περιβάλλον του αύριο με όριο όπως λένε πολύ σοφά οι Αμερικάνοι τον ουρανό, sky is the limit. Σας παρουσιάζουμε επτά από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες που «παίζουν» στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Λεπτά φωτοβολταϊκά φιλμ

Η τεχνολογία σε ότι αφορά του ηλιακούς συλλέκτες έχει προχωρήσει απίστευτα, πλέον ένα λεπτό φιλμ κολλημένο στην οροφή του αυτοκινήτου αρκεί για να δώσει 300 watt ρεύμα το οποίο με την σειρά του αρκεί για το  infotainmentsystem ή για να τροφοδοτήσει κάποια άλλα αξεσουάρ του αυτοκινήτου.

thin-film-solar-panels 

Κινηματογραφικό παρμπρίζ

Το λεγόμενο T-TFT (Transparent Thin-Film Transistor) είναι εδώ και λίαν συντόμως ίσως μετατρέψει το παρμπρίζ σας σε μια μεγάλη οθόνη δεδομένων και εικόνων. Πληροφορίες του gps, προβολή συγκεκριμένων  χαρτογραφημένων διαδρομών, όπως για παράδειγμα πίστες ή ειδικές διαδρομές για χρήση σε αγώνες αυτοκινήτου ή μονοθέσιων ακόμα και mediastreaming  θα μπορούσαν άνετα να προβάλλονται σε αυτήν την  «οθόνη».  

windshield-displays

Αυτόνομο εσωτερικό

Ζούμε την εποχή των ηλεκτροκίνητων αυτόνομων οχημάτων, εδώ το ζητούμενο δεν είναι τόσο στο πώς να οδηγεί κανείς αλλά στο τι μπορεί να κάνει μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, έτσι η τεχνολογία εστιάζει στην χαλάρωση και την διασκέδαση του επιβάτη μέσα στο όχημα το οποίο τον μεταφέρει. Σε λίγα χρόνια ίσως αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να αναλάβει ο αυτόματος πιλότος την οδήγηση, να κρυφτεί το τιμόνι, να κυλήσουν τα καθίσματα προς τα πίσω και να εμφανιστεί μια οθόνη αφής 25 ιντσών η οποία μπορεί να είναι ότι θέλει κανείς.   

autonomous-interiors

Δια–οχηματική επαφή

Λέξεις που προς το παρών δεν βγάζουν νόημα, στο κοντινό μέλλον όμως  θα ενταχθούν στο λεξιλόγιό μας. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν  GPS για να γνωρίζουν την θέση τους στον πλανήτη Γη,  δέσμες υπέρυθρων για να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο αντικείμενα γύρω από το όχημα και κάμερες για να «βλέπουν» τον δρόμο, μια ακριβής αλλά όχι αλάθητη τεχνολογία. Το «CartoX» έρχεται να συμπληρώσει τα όποια κενά προτείνοντας αισθητήρες  στο οδόστρωμα και την σήμανση του δρόμου με τους οποίους θα επικοινωνεί δια-δραστικά το όχημα ανταλλάσσοντας πληροφορίες.

inter-vehicle-communication

Ενσωματωμένες Μπαταρίες

Προτείνεται η κατασκευή της οροφής αλλά και των θυρών του αυτοκινήτου να είναι από μπαταρίες λιθίου, έτσι θα λυθεί μια και καλά το πρόβλημα των σχεδιαστών για την θέση των μπαταριών αλλά και το πρόβλημα με το βάρος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

structural-composite-batteries

Αισθητήρες Φυσιολογίας

Μόνο στις Η.Π.Α. ευθύνεται η υπνηλία για 70.000 ατυχήματα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός φτάνει τα εκατομμύρια, έτσι η αυτοκινητοβιομηχανία εργάζεται πυρετωδώς για την εύρεση αισθητήρων οι οποίοι θα αποτρέπουν αυτό το είδος των ατυχημάτων. Οι  «αισθητήρες ευεξίας» βρίσκονται στο τιμόνι, παρατηρούν τον οδηγό αλλά και την εγκεφαλική δραστηριότητα, μόλις αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα ανεβάζουν την ένταση της μουσικής, χαμηλώνουν  την  θερμοκρασία και ανάβουν τα φώτα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοηθήσει αναλαμβάνει ο αυτόματος πιλότος.

physiological-sensors

Ultrahaptics – Έλεγχος Χειρονομίας

Η τεχνολογία που θα αλλάξει τον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα του ταμπλό στα αυτοκίνητα του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Η PorscheE αλλά και η BMW 7 χρησιμοποιούν ήδη έναν συνδυασμό αισθητήρων που προβλέπουν την κίνηση των χεριών και ο οδηγός δεν χρειάζεται καν να αγγίξει την οθόνη αφής ή κάποιο κουμπί. Σα να μην αρκεί όμως αυτό η τεχνολογία ultrahaptics, παρατηρεί τα δάχτυλα του οδηγού και επικοινωνεί αμφίδρομα μέσω  υπέρηχων με αυτά και την εργασία που θέλουν να κάνουν.

ultrahaptic-gesture-control