Υπερσύγχρονα ελικόπτερα AIRBUS H215 θα προστεθούν σταδιακά στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για το γερασμένο στόλο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει η Ελλάδα, έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τώρα όμως προέκυψε η είδηση ότι άνοιξε ο…δρόμος για την έλευση υπερσύγχρονων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Πρόκειται για τα μεσαίου τύπου AIRBUS H215.
Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Η215 είναι αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών της οικογένειας των Super Puma. Και είναι εξοπλισμένα με τετράξονο αυτόματο πιλότο. Ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση αποστολών πυρόσβεσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας! Διασφαλίζοντας αυξημένη ακρίβεια και σταθερότητα κατά τις πτητικές επιχειρήσεις.
Η επιχειρησιακή τους εμβέλεια αγγίζει τα 579 ναυτικά μίλια. Με αυτονομία που υπερβαίνει τις δύο ώρες πτήσης. Διαθέτουν δεξαμενή νερού με χωρητικότητα 3.785 λίτρα και προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς έως και 19 πυροσβεστών. Τα H215 χρησιμοποιούνται διεθνώς σε αποστολές πυρόσβεσης, χάρη στην ικανότητά τους να πραγματοποιούν ρίψεις άνω των τεσσάρων τόνων νερού κάθε φορά.
Το πρώτο βήμα για την απόκτησή τους έγινε με την υπογραφή της μεγαλύτερης σύμβασης που έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», συνολικής αξίας 311,2 εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπει την προμήθεια αρχικά οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου AIRBUS H215. Με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο ελικόπτερα.
Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 30 Απριλίου 2025, μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του εκπροσώπου της ανάδοχης ένωσης εταιρειών ‘‘Airbus Helicopters SAS – AIRTELIS – SAF HELICOPTERS’’, Bruno Even.
Τα ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν σταδιακά εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Στη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων κατά 95% τη θερινή περίοδο και η ετοιμότητα απογείωσης εντός 20 λεπτών.
Επίσης η συμφωνία προβλέπει και υπηρεσίες εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού (16 άτομα ιπτάμενο προσωπικό και 16 άτομα τεχνικό προσωπικό). Αλλά και πλήρη επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη (8.700 ώρες πτήσης).
H Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) του Υπερταμείου/Growthfund ανέλαβε την ωρίμανση του έργου και πραγματοποίησε την ανοιχτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η σύμβαση χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Πολιτική Προστασία» (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ανέρχεται σε 77,8 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Πολιτική Προστασία» 2021-2027, ανέρχεται σε 233,4 εκατομμύρια ευρώ.