Η δημιουργία ενιαίου άξονα Λ. Σχιστού – Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω και ο τριπλός κόμβος του Σκαραμαγκά, αναμένεται να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην Αττική.
«H ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αιγάλεω και οι τρεις νέοι ανισόπεδοι κόμβοι στον Σκαραμαγκά, το Σχιστό και τα Ναυπηγεία σημαίνουν λιγότερη ταλαιπωρία, πιο γρήγορες διαδρομές και μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο για χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου κατασκευής των τριών κόμβων. Αλλά και της σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.
Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος σε μια περιοχή όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Ενώ θα προσφέρει εναλλακτική διαδρομή από την Αττική Οδό προς τον Πειραιά και τα νοτιοδυτικά προάστια, συμβάλλοντας και στην αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Κηφισού.
Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προαιρέσεων, θα αναβαθμιστεί ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, θα μειώσουν τον χρόνο μετακίνησης και θα αποσυμφορήσουν κομβικά σημεία όπως το Σχιστό και ο Σκαραμαγκάς.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συνόψισε τα προσδοκώμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου στα εξής:
• Δημιουργία ενιαίου άξονα Λ. Σχιστού – Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω.
• Εξάλειψη των κυκλοφοριακών προβλημάτων στη Λ. Σχιστού.
• Εκτροπή της κυκλοφορίας από τη Λ. Κηφισού στον νέο άξονα Σχιστού – ΔΠΛΑ.
• Αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Αθηνών–Κορίνθου με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στην περιοχή των κόμβων Σχιστού–Σκαραμαγκά.
Το συνολικό έργο θα έχει μήκος 7,4 χιλιόμετρα, θα περιλαμβάνει 3 ανισόπεδους κόμβους, 3 γέφυρες, 3 κάτω διαβάσεις και μια υπόγεια πεζοδιάβαση. Μετά την προκήρυξη του έργου, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση στις 17 Δεκεμβρίου του 2025, ενώ η υλοποίηση θα γίνει εντός τριών ετών από την υπογραφή της σύμβασης.
Η σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, αλλά σίγουρα θα βελτιώσει αισθητά την κυκλοφορία σε μια περιοχή που το έχει ανάγκη. Γιατί έχει πυκνή συγκέντρωση εγκαταστάσεων logistics και φυσικά αυξημένες απαιτήσεις μετακίνησης.
Φυσικά, με την ολοκλήρωση του έργου, θα ενισχυθεί η οδική ασφάλεια και θα διευκολυνθεί η σύνδεση των δυτικών προαστίων με τον Πειραιά και το εθνικό οδικό δίκτυο.
Η ανακοίνωση της προκήρυξης του διαγωνισμού έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Στέλιου Σακαρέτσιου και του Ειδικού Γραμματέα Υδραυλικών Έργων και Κτιρίων Χαράλαμπου Μυγδάλη.



























