Οταν η Alfa Romeo διέθεται στην F1 τα 3 “F” (Farina, Fangio και Fagioli)

Κοινοποίησε το άρθρο

Η Alfa Romeo, νικήτρια στο πρώτο Grand Prix και πρωταθλήτρια στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, γιορτάζει το 1000στό αγώνα που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή 14 Απριλίου στην Κίνα.

 

 

Η ιστορία της Formula 1 ξεκινά το 1950 με την πραγματοποίηση του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του θεσμού, με αφετηρία από την πίστα του Silverstone, ενός θρυλικού αγώνα που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο πρόγραμμα του θεσμού. Η 13η Μαΐου, ακριβώς 69 χρόνια πριν, σημάδεψε για πάντα το χώρου του αυτοκινήτου, ο οποίος βέβαια έχει αλλάξει ριζικά από τότε. Μόνο δύο πράγματα είναι κοινά, η παρουσία της Alfa Romeo και ο ενθουσιασμός του κοινού.

Η Alfa Romeo παρέταξε στην εκκίνηση τέσσερα μονοθέσια 158 με τους Giuseppe “Nino” Farina, Juan Manuel Fangio, Luigi Fagioli και τον Βρετανό Reg Parnell, η συμμετοχή του οποίου αποτελούσε φόρο τιμής προς τη χώρα που φιλοξενούσε το Grand Prix. Στις κατατακτήριες δοκιμές τα αυτοκίνητα κέρδισαν τις 4 πρώτες θέσεις κυριαρχώντας στις εμπρός σειρές της εκκίνησης.

Αναπολώντας εκείνες τις ημέρες, ο μηχανικός της Alfa Romeo, Giuseppe Busso, είχε δηλώσει ότι το πραγματικό πρόβλημα της ομάδας με τα τρία “F” (Farina, Fangio και Fagioli) ήταν να βρουν τη σειρά που θα είχαν στο πόντιουμ του τερματισμού. Η Alfa Romeo 158 απέδιδε 350 ίππους, ενώ η τελική της ταχύτητα άγγιζε τα 290 χλμ./ώρα. Ο Nino Farina στις 13 Μαΐου κέρδισε την pole position, πέτυχε τον ταχύτερο γύρο και κέρδισε τον αγώνα.

Μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, η 158, είχε κατακτήσει 6 νίκες σε 7 αγώνες, αφού -όπως και οι υπόλοιπες ομάδες από την Ευρώπη- δεν συμμετείχε στον αγώνα της Ινδιανάπολης στις Η.Π.Α. Έτσι στο τέλος η Alfa Romeo παρέμεινε αήττητη, κατακτώντας τις 3 πρώτες θέσεις στο Πρωτάθλημα, με τον Nino Farina να ανακηρύσσεται ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του θεσμού. Η επιτυχία επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά με την 159 και τον Juan Manuel Fangio να κατακτά τον τίτλο.

Από τότε ο θρύλος της Alfa Romeo στους αγώνες είναι γεμάτος από επιτυχίες και νίκες. Με την επιστροφή στη Formula 1 και τη δημιουργία της “Alfa Romeo Racing”, η ομάδα συνεχίζει την παράδοση μεταφέροντας τα χαρακτηριστικά της μάρκας, όπως είναι η τεχνολογία, το στιλ και το πάθος για την αυτοκίνηση, στην κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού.