BMW M4 CS : Από τις πίστες στους δρόμους (video)

Κοινοποίησε το άρθρο

H BMW M4 CS ένα καθαρόαιμο σπορ μοντέλο με αγωνιστικά γονίδια. Το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης, αλλά και να προσφέρει απόλαυση σε συνθήκες οδήγησης σε πίστα

 

 

 

Η νέα BMW M4 CS είναι ένα ακόμα ξεχωριστό μοντέλο της…ανήσυχης οικογένειας των Μ. Τοποθετείται ανάμεσα στη νέα BMW M4 Competition Coupé με M xDrive και την περιορισμένης παραγωγής ειδική έκδοση M4 CSL που κατασκευάστηκε σε 1.000 αντίτυπα.

Το μεγάλο όπλο της M4 CS είναι ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας M TwinPower Turbo των 3.0 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 550 ίππους. Δηλαδή 20 περισσότερους ίππους σε σχέση με την BMW M4 Competition Coupé με M xDrive. Η αύξηση της ισχύος επιτεύχθηκε μέσω στοχευμένων αναβαθμίσεων στην τεχνολογία M TwinPower Turbo. Οι προσαρμογές που έγιναν αφορούσαν κυρίως την αύξηση της μέγιστης πίεσης πλήρωσης των δύο mono-scroll υπερσυμπιεστών στα 2,1 bar και κάποιες αλλαγές στη διαχείριση του κινητήρα.

Το αποτέλεσμα ήταν άμεση παροχή ισχύος μέχρι και τις υψηλές στροφές του κινητήρα. Ο οποίος αποδίδει τη μέγιστη ροπή των 650 Nm μόλις από τις 2.750 σ.α.λ. έως και τις 5.950 σ.α.λ. Η μέγιστη ισχύ αποδίδεται στις 6.250 σ.α.λ., ενώ το όριο περιστροφής του κινητήρα φτάνει τις 7.200 σ.α.λ.

Η νέα BMW M4 CS επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ το 0 – 200 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 11,1 δευτερόλεπτα. Η εν κινήσει επιτάχυνση από 80 στα 120 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 2,6 δευτερόλεπτα με 4η σχέση και σε 3,3 δευτερόλεπτα με 5η σχέση. Η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 302 χλμ./ώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δοκιμές στην περίφημη πίστα Nordschleife του Nurburgring η νέα BMW M4 CS κατέγραψε επίσημο και επικυρωμένο χρόνο 7 λεπτά 21,989 δευτερόλεπτα για τον πλήρη γύρο των 20.832 χιλιομέτρων.

Εκτός από κορυφαίες επιδόσεις η M4 CS υπόσχεται και…ακουστική απόλαυση! Η παροχή ισχύος συνοδεύεται από ένα συναρπαστικό soundtrack που παράγεται από την διπλή διακλάδωση του συστήματος εξαγωγής. Το οποίο διαθέτει ηλεκτρικά ελεγχόμενα πτερύγια, μειωμένου βάρους σιλανσιέ από τιτάνιο και, ως είθισται για μοντέλο M, δύο ζεύγη απολήξεων βαμμένα σε μαύρο ματ χρώμα.

Η ακουστική παρουσία του κινητήρα προσαρμόζεται ανάλογα με τη ρύθμιση που έχει επιλεγεί για το σύστημα μετάδοσης κίνησης μέσω του μενού M Setup. Στα προγράμματα SPORT και SPORT+, ο ήχος αποκτά μία χροιά που θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αυτό προσδίδει μία ηχητική… πανδαισία, ιδιαίτερα στις αλλαγές ταχυτήτων που συνοδεύονται από τον συγχρονισμό των στροφών του κινητήρα.

Η ροπή του κινητήρα μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς της BMW M4 CS μέσω ενός οκτατάχυτου κιβωτίου M Steptronic με Drivelogic. Ο οδηγός μπορεί να αλλάζει σχέσεις είτε με τον ειδικό για τα μοντέλα BMW M επιλογέα στην κεντρική κονσόλα ή με τα, από ανθρακονήματα, paddles στο τιμόνι.

Το μπουτόν Drivelogic που είναι ενσωματωμένο στον επιλογέα επιτρέπει στον οδηγό να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά αλλαγής των σχέσεων του κιβωτίου σύμφωνα με τις επιθυμίες του, με τρεις διαθέσιμες ρυθμίσεις. Η πρώτη εστιάζει στην άνεση, η δεύτερη είναι προσανατολισμένη στις σπορ επιδόσεις, ενώ η τρίτη είναι βελτιστοποιημένη ειδικά για χρήση του οχήματος στην πίστα.

Η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο μέσω του συστήματος M xDrive. Αυτή η τεχνολογία τετρακίνησης χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη στο κιβώτιο μεταφοράς. Έτσι εξασφαλίζεται ομαλή κατανομή της ισχύος του κινητήρα μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η πρόσφυση, η ευελιξία και η κατευθυντική ευστάθεια σε κάθε περίσταση.

Η ρύθμιση του συστήματος να μεταφέρει περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς και ο τρόπος που συνεργάζεται με το Active M Differential που βρίσκεται στον πίσω άξονα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την χαρακτηριστική αίσθηση M. Ειδικά κατά την επιτάχυνση ή την έξοδο του αυτοκινήτου από τις στροφές.

Επιπλέον, το μενού M Setup επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει τη λειτουργία 4WD Sport, που στέλνει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ροπής στους πίσω τροχούς. Ο οδηγός μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) και να ενεργοποιήσει τη λειτουργία 2WD, στην οποία η ροπή περνά αποκλειστικά στους πίσω τροχούς.

Φυσικά υπάρχουν πολυάριθμες ακόμα, αγωνιστικών προδιαγραφών επεμβάσεις. Όπως η μείωση του βάρους με χρήση ανθρακονημάτων, η τεχνολογία του πλαισίου, η κατανομή του βάρους αλλά και τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ της προσαρμοζόμενης ανάρτησης.

Η BMW M4 CS εφοδιάζεται στάνταρ με φρένα M Compound σε συνδυασμό με δαγκάνες βαμμένες σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής κεραμικών φρένων M Carbon, των οποίων οι δαγκάνες διατίθενται σε ματ χρυσαφί ή κόκκινο χρώμα.

Οι σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος, 19 ιντσών στον εμπρός άξονα και 20 ιντσών στον πίσω άξονα, με ματ φινίρισμα Gold Bronze ή Black, εφοδιάζονται με ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 σε διαστάσεις 275/35 ZR19 μπροστά και 285/30 ZR20 πίσω.

Η σχεδίαση που στόχο έχει τη μείωση του βάρους πάντως είναι εμφανής και στο εσωτερικό. Για λόγους μείωσης του βάρους μέσα στο cockpit, η κεντρική κονσόλα, τα paddles αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι και τα στοιχεία επένδυσης κατασκευάζονται από CFRP.

Ακόμα και στα μπάκετ καθίσματα M Carbon, χρησιμοποιείται πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) στα δομικά στοιχεία των μαξιλαριών της έδρας και της πλάτης, στα κοψίματα των πλαϊνών στηριγμάτων καθώς και κάτω από τα προσκέφαλα.

Η BMW M4 CS εξωτερικά ξεχωρίζει από τα ειδικά φινιρίσματα Riviera Blue και Frozen Isle of Man Green Metallic, τις επιφάνειες από γυμνό carbon στην οροφή και στις δύο εσοχές στο καπό, το εμπρός splitter, τις μπροστινές εισαγωγές αέρα, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών M, τις μαύρες πλαϊνές ποδιές και τα βράγχια M, την πίσω αεροτομή και την πίσω ποδιά.

Η M4 CS είναι εξοπλισμένη, μεταξύ άλλων, με Comfort Access, σύστημα συναγερμού, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού δύο ζωνών, σύστημα ήχου Harman Kardon Surround Sound System, Park Distance Control, Parking Assistant, Front Collision Warning, Lane Departure Warning και το Speed Limit Info. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν η αυτόματη λειτουργία του καλύμματος του πορτμπαγκάζ και το σύστημα Driving Assistant.

Η νέα BMW M4 CS θα ξεκινήσει να παράγεται τον Ιούλιο του 2024, μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις της M4 στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing. Αν πάντως θέλετε να είστε από τους πρώτους που θα την βάλουν στη συλλογή τους, ετοιμαστείτε. Γιατί τα βιβλία παραγγελιών ανοίγουν στα τέλη Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Tο αυτοκίνητο της Naomi Campbell στις Κάννες

Η BMW χρησιμοποιεί επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στις Κάννες για την παρουσίαση ενός ξεχωριστού οχήματος, το οποίο δημιουργήθηκε για τα...μάτια της Naomi Campbell       Για...

FORD Mustang Mach-E από…δοχεία γιαουρτιού

Η FORD κατάφερε να μειώσει το βάρος της Mustang Mach-E χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερα αποτελεσματική δίαιτα προερχόμενη από τα γιαούρτια       Για την FORD Mustang Mach-E έχουν...

ALFA ROMEO Giulia και Stelvio Quadrifoglio Super Sport (video)

  Οι εκδόσεις Super Sport επιστρέφουν στην γκάμα της ALFA ROMEO για να τονίσουν τα σπορ χαρακτηριστικά αλλά και να θυμίσουν το αγωνιστικό παρελθόν της...

Ηλεκτρονικός έλεγχος οχημάτων για ΚΤΕΟ και ασφάλειες

Η εποπτεία των οχημάτων με την ηλεκτρονική διασταύρωση, αναμένεται να μειώσει τα ανασφάλιστα αλλά και αυτά που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από Τεχνικό...

DS εμπνευσμένα από τον Antoine de Saint Exupéry

Εμπνευσμένη από τα ταξίδια και τις ιστορίες του Antoine de Saint Exupéry είναι η νέα συλλογή της DS Automobiles, που αποτελείται από DS 3,...

Ράλι Ακρόπολις 2024 με εκκίνηση 200 χιλιόμετρα μακριά από τον Παρθενώνα

  Με σημαντικά διαφοροποιημένη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, διαδρομή θα διεξαχθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου το Ράλι Ακρόπολις του 2024         Το σήμα κατατεθέν του Ράλι...

NISSAN Ariya με έκπτωση 8.000 ευρώ

Το ηλεκτρικό NISSAN Ariya γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό, αφού η NISSAN το προσφέρει με νέες επιπλέον εκπτώσεις     Το αμιγώς ηλεκτρικό Ariya, είναι αναμφίβολα το σήμα...

Ράλι Πορτογαλίας 2024 : Στο ρυθμό του Ogier (video)

  Ο Sebastien Ogier έγινε ο πρώτος οδηγός με έξι νίκες στο Ράλι Πορτογαλίας καταρρίπτοντας ένα ακόμα ρεκόρ στο WRC       Ο Ogier είναι πλέον ο πιο...