CUPRA Born VZ με «εκρηκτικές» επιδόσεις

Κοινοποίησε το άρθρο

Το CUPRA Born αποκτά μια καινούργια, πιο ισχυρή έκδοση, φλερτάροντας με αξιώσεις πλέον τον ηλεκτρικό κόσμο των επιδόσεων

 

Η CUPRA είναι μια εταιρεία με ξεκάθαρο σπορ προσανατολισμό. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχει έντονη παρουσία σε διάφορες μορφές αγώνων. Όπως για παράδειγμα στο πρωτάθλημα της Formula E. Το οποίο διεξάγεται με ηλεκτρικά μονοθέσια.

Ηλεκτροκίνηση και υψηλές επιδόσεις συνδυάζει και το Born. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της CUPRA. Το οποίο τώρα γίνεται ακόμα πιο «εκρηκτικό» με την προσθήκη της έκδοσης VZ.

Το ηλεκτρικό σύστημα του CUPRA Born VZ αποδίδει ισχύ 240kw. Δηλαδή αύξηση 40% σε σχέση με έκδοση e-boost. Αυξημένη κατά 75% από τις υπόλοιπες εκδόσεις του Born, είναι και η ροπή που στο VΖ φτάνει τα 545Nm.

Οι…αυξήσεις αυτές, όπως αναμενόταν έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στις επιδόσεις. Η επιτάχυνση από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 5.7 δευτερόλεπτα. Δηλαδή 1 δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από την έκδοση e-Boost. Και η τελική ταχύτητα έχει αυξηθεί, κατά 40 χλμ./ώρα, φτάνοντας πλέον τα 200 χλμ./ώρα.

Για να στέκεται στο δρόμο το…αγριεμένο Born των 322 ίππων, έχει βελτιωθεί και σε άλλους, μη ορατούς τομείς.
Η νέα DCC Sport ανάρτηση έχει καλύτερη απόκριση, ενώ βελτιωμένη και πιο σκληρή αίσθηση, προσφέρει το πεντάλ του φρένου. Προσφέροντας βέβαια και αυξημένη αμεσότητα στο σύστημα πέδησης. Αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης, με πιο σπορ προσανατολισμό, ο οποίος επιτυγχάνεται με νέο λογισμικό.

Το CUPRA Born VZ μπορεί να ταξιδέψει με μια μέγιστη αυτονομία μέχρι 570 χιλιόμετρα. H μπαταρία έχει βελτιωθεί και πλέον προσφέρει χωρητικότητα 79kWh (+2kWh). Μπορεί να φορτιστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα 11kW AC σύστημα ή σε σημεία ταχείας φόρτισης DC 170kW. Μία ταχεία φόρτιση, από 10 έως 80%, απαιτεί μόλις 30 λεπτά.

Εξωτερικά το Born VZ ξεχωρίζει από δύο χρωματικές επιλογές. Το νέο χρώμα Dark Forest, καθώς και το Midnight Black. Επιπλέον υπάρχουν και δύο νέες ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, ενώ διαθέτει και φαρδύτερους τροχούς (8J20’’) αντί 7.5J19’’ και 7.5J20’’ στις τρέχουσες εκδόσεις του μοντέλου.

Στο εσωτερικό, ξεχωρίζουν τα CUP Bucket καθίσματα, μία επιλογή που τη βρίσκουμε στη συγκεκριμένη έκδοση του Born αλλά και στα CUPRA Formentor VZ και Leon VZ. Δίνουν μια πιο χαμηλή αίσθηση στη θέση οδήγησης, πιο εργονομική και σπορ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά.

Το Born VZ διαθέτει και χειριστήρια αλλαγής αναγεννητικής πέδησης στο τιμόνι, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει την ανάκτηση ενέργειας ανάμεσα σε τρία επίπεδα.
Στη διάθεση του οδηγού υπάρχει και ένα νέο, μεγαλύτερο 12.9’’ infotainment σύστημα. Το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της οθόνης αφής, μαζί με μία νέα ρετρό μπάρα αφής στο κάτω μέρος, για να μπορεί ο οδηγός να προσαρμόσει τον κλιματισμό και την ένταση.

Το εσωτερικό πάντως είναι φωτισμένο με Smart Light τεχνολογία, ενώ το οριζόντιο LED γύρω από το ταμπλό, δίνει στον οδηγό ενδείξεις και προειδοποιήσεις. Πληροφορίες όπως η κατάσταση φόρτισης, τα ενσωματωμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού Front Assist, ACC και C2X (προειδοποίηση κινδύνου), λειτουργίες infotainment (φωνητικός έλεγχος, σύστημα πλοήγησης, κλήσεις) και το intelligent parking assist, ανεβάζουν το επίπεδο «εξυπνάδας» του Born VZ.

Επιπρόσθετα, το παρκάρισμα γίνεται εξαιρετικά εύκολο με το νέο σύστημα Remote Park Assist. Που επιτρέπει στον οδηγό να μανουβράρει το αυτοκίνητο με το smartphone, ενώ το Trained Parking Assist του επιτρέπει να παρκάρει μόνο του σε σημεία που χρησιμοποιούνται συχνά. Τέλος, για το καθημερινό παρκάρισμα σε οποιαδήποτε τοποθεσία η Top View Camera δίνει στον οδηγό ορατότητα 360º.

Το Born VZ διαθέτει επίσης πολυάριθμα συστήματα ασφάλειας και άνεσης. Όπως το Side Assist που προειδοποιεί τον οδηγό να αποφύγει οχήματα που βρίσκονται είτε στο τυφλό σημείο του αυτοκινήτου είτε πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα.

Το Front Light Assist ελέγχει αυτόματα τη λειτουργία των προβολέων, ενώ το Dynamic Road Sign Display εντοπίζει τις πινακίδες οδικής σήμανσης. Ακόμα, το EXIT Warning ενημερώνει τους επιβάτες πριν ακόμα ανοίξουν τις πόρτες, για τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στο σημείο που πραγματοποιείται η στάθμευση.

Για τη διασκέδαση πάντως, φροντίζει ένα ένα ηχοσύστημα 425 watt με 10 ηχεία, της κορυφαίας εταιρείας, Sennheiser.

Το CUPRA Born VZ είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας με ουδέτερο αποτύπωμα CO2, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής. Το εμπορικό λανσάρισμά του αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι του 2024.

Όσοι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τότε, μπορούν τώρα να αποκτήσουν το…απλό CUPRA Born, εκμεταλλευόμενοι ένα νέο προωθητικό πρόγραμμα της ΤΕΧΝΟΚΑΡ Μ.Α.Ε.Ε.

Σε συνδυασμό με την παράταση ισχύος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει όφελος από 1.000 έως 2.600 ευρώ, ανάλογα με την έκδοση.
Έτσι, το Burn 58 kWh 204 HP, από 41.900 που ήταν η αρχική του τιμή, με την κρατική επιδότηση και την έκπτωση, κοστίζει τώρα 32.900 ευρώ!
Η έκδοση e-boost 58 kWh των 231 ίππων ξεκινά πλέον από 33.900 ευρώ και από 36.900 ευρώ η έκδοση με μπαταρία 77 kWh.

 

Δείτε εδώ τις τιμές όλων των μοντέλων της CUPRA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

MAZDA EZ-6 : Το μελλοντικό (;) ηλεκτρικό 6 (video)

Με αρκετά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της MAZDA, αλλά και υπερσύγχρονη τεχνολογία από την Κίνα, το ηλεκτρικό EZ-6 μας φέρνει αρκετά μηνύματα για το μέλλον     Είναι ξεκάθαρο...

F1 : Ο πρώτος οδηγός της AUDI

Ο Nico Hulkenberg είναι ο ένας από τους δύο πιλότους που θα οδηγήσουν τα μονοθέσιά της AUDI στο ξεκίνημά της στη Φόρμουλα-1     Θέλοντας να τονίσει...

Κ.Τ.Ε.Ο. : Πότε περνούν από τεχνικό έλεγχο τα καινούργια οχήματα – Ημερομηνίες

Δείτε μέχρι πότε πρέπει να επισκεφθούν τα Κ.Τ.Ε.Ο. τα καινούργια οχήματα και όσα μεταβιβάστηκαν πρόσφατα         Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, όλοι ξέρουμε ότι είναι υποχρεωτικός....

MINI Aceman : Ηλεκτρικό crossover πόλης (video)

Το Aceman είναι ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο MINI, ιδανικό για τις αστικές μετακινήσεις διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και τη λειτουργικότητα ενός Crossover       Η MINI επιστρέφει στη...

MITSUBISHI “Diamond Bonus Deals” με όφελος πάνω από 4.000 ευρώ

Το νέο προωθητικό πρόγραμμα "Diamond Bonus Deals" της MITSUBISHI Motors προσφέρει σημαντικά προνόμια για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τα νέα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας     Τα...

Ένας 12χρονος Έλληνας στο Karting Academy Trophy 2024

  Από τα θρανία στις πίστες θα βρεθεί ο Νικόλας Καραγιάννης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο FIA Karting Academy Trophy 2024. Έναν θεσμό...

SMART Concept #5 για εκτός πόλης αποδράσεις

Το Concept #5 είναι το πιο ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα της SMART μέχρι σήμερα, σηματοδοτώντας την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των premium μεσαίων...

Ο διάσημος πρώτος επιβάτης του ιπτάμενου αυτοκινήτου Klein Vision (video)

  Ο διάσημος μουσικός Jean Michel Jarre έγινε ο πρώτο επιβάτης που πέταξε με το ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας Klein Vision       Ο καθηγητής Stefan Klein θεωρείται...