DS 9 Crossback – Έρχεται η ναυαρχίδα των Γάλλων

Κοινοποίησε το άρθρο

Το μελλοντικό μοντέλο αναμένεται να βασιστεί στη νέα πλατφόρμα eVMP.

Του Νίκου Μιχαλόπουλου 

Η Stellantis θέλει να ξαναζωντανεύσει τη γαλλική πολυτέλεια με την DS Automobiles.  Μετά την απόσχιση της από την Citroën, η γαλλική μάρκα άρχισε να λειτουργεί αυτόνομα το 2015. Παρόλο που οι πωλήσεις αυξάνονται στην Ευρώπη, ωστόσο, δεν αποτελεί ακόμη σοβαρή απειλή για μάρκες όπως η BMW, η Audi και η Mercedes.  Αλλά κάτι πρόκειται σύντομα να αλλάξει.

Το sedan DS 9 έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία στην κατηγορία πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά το αποκορύφωμα θα επιτευχθεί με ένα μοντέλο που θα τοποθετηθεί πάνω από το νέο DS 4 και το οποίο στις τελευταίες φήμες ταυτίζεται με το όνομα DS 9 Crossback, αν και θα μπορούσε τελικά να ονομαστεί DS 9 Aero Sport Lounge (ASL).

DS 9 Crossback: Το νέο SUV θα είναι η αιχμή του δόρατος της γαλλικής μάρκας

Εκτός από ορισμένες αναφορές σχετικά με την κατασκευή ενός μεγαλύτερου SUV και τη χρήση της νέας ηλεκτρικής πλατφόρμας eVMP για μεγαλύτερα αυτοκίνητα, η DS Automobiles έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει λίγες πληροφορίες για το επερχόμενο κορυφαίο της SUV.  Με βάση τις τελευταίες φήμες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, το αυτοκίνητο εικάζεται πως θα κάνει το ντεμπούτο του στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Προφανώς, το υποτιθέμενο DS 9 Crossback θα είναι ένα crossover, όπως αυτό που θέλει η αγορά.  Οι μεγαλύτερες ενδείξεις για το πώς θα μοιάζει προέρχονται από το πρωτότυπο του Aero Sport Lounge και το νέο DS 4

Παρόλο που η DS Automobiles δεν επιβεβαίωσε πως θα το δούμε ως ένα αυτοκίνητο παραγωγής, ο επικεφαλής σχεδιαστής της μάρκας Thierry Metroz επιβεβαίωσε εκείνη την εποχή ότι η ιδέα ήταν «το προοίμιο των επόμενων δημιουργιών μας».  Η ιδέα παρουσιάστηκε με τη μορφή ενός δυναμικού crossover τύπου coupe με εξαιρετικά χαμηλή οροφή και ένα μικρό πίσω παράθυρο.

Εκτός από αυτό, υπερηφανεύτηκε για μεγάλους τροχούς 23 ιντσών και μήκος 5 μέτρων, κάτι που το έκανε ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο.  Στη συνέχεια, βρίσκουμε ένα μοναδικό στο είδος του εμπρός σχέδιο.  Στο εσωτερικό, το Aero Sport Lounge απέκλεισε τις παραδοσιακές οθόνες υπέρ μερικών λωρίδων, μία από τις οποίες προβάλλει εικόνες στην άλλη.

Πιθανότατα, το μοντέλο παραγωγής δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά αντίθετα, άλλες τεχνολογίες όπως ψηφιακοί καθρέφτες και η προσοχή θα εστιάσει στα βιώσιμα υλικά που θα δοθούν στο μοντέλο παραγωγής.

Η φιλοσοφία Aero Sport Lounge και το νέο DS 4 ενδέχεται να έχουν προϊδεάσει για τον τελικό σχεδιασμό του SUV

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αυτοκίνητο που μας δίνει μια ένδειξη για το πώς θα μοιάζει το DS 9 Crossback είναι το νέο DS 4, το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από το πρωτότυπο.  Σχεδιασμένο για να ανταγωνίζεται αυτοκίνητα όπως η BMW Σειρά 1, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς μια μεγαλύτερη έκδοση με πιο κομψό εσωτερικό.

Το τρέχον DS 9 βασίζεται στην παλιά πλατφόρμα EMP2 που χρησιμοποιείται σε πολλά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου του DS 7 Crossback και του Citroën C4 SpaceTourer.  Ως εκ τούτου, οι φήμες ισχυρίζονται ότι το νέο SUV θα χρησιμοποιήσει την νέα eVMP που αναπτύχθηκε από την PSA πριν από τη συγχώνευση με την FCA.  Δημιουργήθηκε ειδικά για μεσαία και μεγάλα αυτοκίνητα, το αρθρωτό ηλεκτρικό δάπεδο του οχήματος έχει κατασκευαστεί για κίνηση εμπρός αλλά και τετρακίνητα αυτοκίνητα και μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε ένα EV, είτε επαναφορτιζόμενο υβριδικό (plug-in) είτε πλήρως ηλεκτρικό.

Επιπλέον, η πλατφόρμα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ισχύ έως 330 hp και πακέτα μπαταριών από 60 έως 100 kWh, ώστε να προσφέρει αυτονομία μεταξύ 402 και 650 km στον κύκλο WLTP.  Δεδομένου ότι το DS 9 Crossback αναμένεται να έχει μεταξόνιο περίπου 4 μέτρων, αναμένουμε επίσης μια τρίτη σειρά καθισμάτων ως επιλογή.

Η ιδέα του DS Aero Sport Lounge παρουσίασε ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης βασισμένο σε αυτό που χρησιμοποίησε το DS Techeetah στη Formula E. Είναι μια μονάδα 680hp σε συνδυασμό με μια μπαταρία 110kWh για επιτάχυνση από 0 έως 100km / h σε 2,8 δευτερόλεπτα.

Θα βρίσκεται στην κορυφή του τιμολογιακού καταλόγου

Όσον αφορά την τιμή, εκτιμάται ότι το SUV θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 60.000€ και να κατατάσσεται μεταξύ των πιο ακριβών προϊόντων της Stellantis για την Ευρώπη.

Δεδομένου ότι είναι ένα κορυφαίο όχημα, το DS 9 Crossback αναμένεται να ανταγωνιστεί στην αγορά με οχήματα όπως η Mercedes GLE Coupé και η BMW X6, ενώ η ηλεκτρική έκδοση 100% θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις Mercedes EQC και BMW iX.

*Πηγή φωτογραφίας: Carscoops.com