Fiat Concept Centoventi: To επόμενο Panda θα είναι προσιτό ηλεκτρικό

Κοινοποίησε το άρθρο

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η Fiat παρουσιάζει το πρωτότυπο Centoventi, μια δημιουργία που εκφράζει την ιδέα της μάρκας για την προσιτή για όλους ηλεκτροκίνηση. Αποτελεί το όραμα της εταιρείας για τoν «εκδημοκρατισμό» της τεχνολογίας με αφορμή και τα 120 χρόνια από τη δημιουργία της. Από αυτό το στοιχείο προέρχεται και το όνομα του μοντέλου που στα ιταλικά σημαίνει 120. Παραδοσιακά η Fiat πρωτοπορεί, όπως έκανε και τη δεκαετία του 1950, όπου το Fiat 500 αποτέλεσε μια βιομηχανική και πολιτιστική επανάσταση, όπου η αυτοκίνηση για πρώτη φορά έγινε προσιτή για όλους.

Μπορούμε όμως να φανταστούμε κάτι εξίσου επαναστατικό για το μέλλον των σύγχρονων πόλεων; Η απάντηση είναι το πρωτότυπο Fiat Centoventi, το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο και παράλληλα ένα από τα πολύ λίγα που μπορεί να προσφέρει πραγματικά μεγάλη αυτονομία και για τις εκτός πόλης διαδρομές. Το πρωτότυπο με τη μοναδική του ικανότητα να εκδημοκρατίσει αυτή την τεχνολογία,  αντανακλά το μέλλον της μάρκας με ένα προϊόν, προσιτό, αλλά και πολύ ελκυστικό.

Η βάση του Fiat Concept Centoventi

Το πρωτότυπο Centoventi είναι βασικά ένας λευκός καμβάς, έτοιμος να χρωματιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του αγοραστή. Η ιδέα είναι ότι κατασκευάζεται σε ένα χρώμα και στη συνέχεια ο χρήστης θα μπορεί να το διαμορφώνει μέσω του προγράμματος εξατομίκευσης “4U”, με την επιλογή ανάμεσα από 4 οροφές, 4 προφυλακτήρες, 4 καλύμματα τροχών και 4 εξωτερικά φιλμ κάλυψης. Έτσι όπως κάθε μοντέρνα συσκευή θα μπορεί να αναβαθμιστεί δίνοντας απόλυτη ελευθερία, σε αισθητικό και τεχνολογικό επίπεδο. Το Fiat Centoventi αποτελεί την απάντηση σε μία πραγματική πρόκληση, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο design, η οποία βασίζεται αφενός στην παράδοση 120 ετών της εταιρείας, αφετέρου στις μοντέρνες τάσεις. Το πρωτότυπο εμπνέεται από τη φιλοσοφία της Fiat “less is more”, όπου κάθε τι που δεν είναι απαραίτητο αφαιρείται ώστε το όχημα να προσφέρει περισσότερο χώρο, αλλά και να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Με βάση αυτή τη στρατηγική, το Centoventi αλλάζει την αντίληψη για την ηλεκτροκίνηση προτείνοντας μια νέα εναλλακτική που δίνει απάντηση στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό μοντέλο

Το Centoventi μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με την επιθυμία του αγοραστή. Εκτός από τα έξι διαμορφώσιμα στοιχεία (προφυλακτήρες, οροφή από πολυκαρβονικό υλικό, πίνακας οργάνων Lingotto, μπαταρίες, οθόνη στην πίσω πόρτα και εξωτερικά φιλμ), 114 ακόμα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν στο δίκτυο της Fiat ή και από τον ίδιο τον χρήστη, όπως το ηχοσύστημα, οι πόρτες των αποθηκευτικών χώρων, τα καλύμματα των καθισμάτων, κ.α. Επίσης μια σειρά αξεσουάρ, όπως π.χ. τις ποτηροθήκες, μπορεί να τις κατασκευάσει και ο ίδιος ο χρήστης στο σπίτι του μέσω ενός 3D εκτυπωτή. Αυτή η ιδέα ανοίγει μια νέα σελίδα και σε εμπορικό επίπεδο, όπου η εστίαση γίνεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενός χώρου που δεν γνωρίζει σύνορα.

 

Διαμόρφωση εσωτερικού “plug and play”

Διαμορφώσιμο, ευρύχωρο και ευήλιο είναι οι λέξεις που περιγράφουν το εσωτερικό του Fiat Concept Centoventi, το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις επιλογές του αγοραστή και μπορεί να φιλοξενήσει έως 4 άτομα. Με την πρώτη ματιά είναι ξεκάθαρο ότι έχει σχεδιαστεί γύρω από τους ανθρώπους και από τον τρόπο που σχετίζονται στη σύγχρονη εποχή.

Όπως και το υπόλοιπο αυτοκίνητο, το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ώστε να διαμορφώνεται εύκολα, με το ταμπλό να έχει μικρές οπές που επιτρέπουν τη σύνδεση εξαρτημάτων, στη λογική που ακολουθούν και τα τουβλάκια Lego.

Αντίστοιχα και το εσωτερικό στις πόρτες μπορεί να εξατομικευθεί θυμίζοντας τη λογική των ψυγείων όπου στις επίπεδες επιφάνειες μπορούν να μπουν αποθηκευτικοί χώροι και θήκες.

Πρωτοποριακά είναι και τα κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά καθίσματα. Οι επενδύσεις μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν αλλάζοντας τα υλικά και τα χρώματα. Στη θέση του καθίσματος του συνοδηγού μπορεί τοποθετηθεί αποθηκευτικός χώρος, ενώ το αναδιπλούμενο και αφαιρούμενο πίσω κάθισμα δημιουργεί έναν αχανή χώρο φόρτωσης.