Η Ford αποκαλύπτει την επιβατική έκδοση Plug-In Hybrid του Tourneo Custom

Κοινοποίησε το άρθρο

Συνδυάζοντας δυνατότητες κίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς άγχος αυτονομίας, το ευρύχωρο και 8θέσιο Tourneo Custom Plug-In Hybrid θα διατίθεται στους Ευρωπαίους αγοραστές στα τέλη του 2019.

 

Το Tourneo Custom Plug-In Hybrid, το πρώτο μοντέλο του είδους στην κατηγορία του, είναι ανάμεσα στα πρώτα μοντέλα που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής εξηλεκτρισμού της γκάμας Ford για την Ευρώπη. Το αυτοκίνητο μπορεί να φορτίζεται μέσω δικτύου ηλεκτροδότησης και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις ολοένα και περισσότερες ζώνες κυκλοφορίας οχημάτων μειωμένων ρύπων σε όλη την Ευρώπη.

Οι εμπρός τροχοί του Transit Custom Plug-In Hybrid κινούνται αποκλειστικά μέσω ηλεκτροκινητήρα/γεννήτριας με ενέργεια που αποθηκεύεται σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου 13,6 kWh, ενώ ο πολυβραβευμένος 1.000άρης βενζινοκινητήρας EcoBoost της Ford λειτουργεί ως range extender, σε συνεργασία με το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση, το οποίο υποστηρίζεται από το μοτέρ/γεννήτρια για επαναφόρτιση της μπαταρίας. Το προηγμένο, υβριδικό αυτό σύστημα έχει στόχο την επίτευξη αυτονομίας 50 km με μηδενικές εκπομπές ρύπων ή 500 km με χρήση του range extender.*

Όπως συμβαίνει και με το πετρελαιοκίνητο Tourneo Custom, η έκδοση Plug-In Hybrid είναι η μοναδική στην κατηγορία που προσφέρει δυνατότητα συνεδριακής διάταξης για τις δύο πίσω σειρές καθισμάτων για άμεση πρόσβαση και βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των επιβατών – ή διάταξη των δύο σειρών τριών καθισμάτων με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Μετά το λανσάρισμα του νέου Tourneo Custom στις αρχές του 2018 – με νέο, πολυτελές εσωτερικό και κομψή σχεδίαση εμπρός τμήματος – η Ford ταξινόμησε 17.100 επιβατικές εκδόσεις του μοντέλου κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επίδοση που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 28% συγκριτικά με εκείνη του 2017.

Μηδενικοί ρύποι. Μηδενικό άγχος αυτονομίας

Το νέο Tourneo Custom Plug-In Hybrid χρησιμοποιεί μία σειριακή υβριδική διάταξη, στην οποία οι εμπρός τροχοί κινούνται από τον ηλεκτροκινητήρα και όχι από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η συμπαγής, αερόψυκτη μπαταρία είναι τοποθετημένη με έξυπνο τρόπο κάτω από το δάπεδο της καμπίνας επιβατών, ώστε να διατηρείται η ευρυχωρία εσωτερικού που προσφέρει το Tourneo Custom με τον κινητήρα 2.0L EcoBlue.

Τέσσερα προφίλ επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει το πότε αλλά και πώς να χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη φόρτιση της μπαταρίας:

  • EV Auto – στοχεύει στο βέλτιστο μίγμα επιδόσεων και οικονομίας. Οι αλγόριθμοι του συστήματος ελέγχου του οχήματος παρακολουθούν τα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας και το τρέχον οδηγικό σενάριο (όπως οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ή σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας) για να αποφασίσουν εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί το range extender
  • EV Now – δίνει προτεραιότητα στη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας της μπαταρίας για οδήγηση μηδενικών εκπομπών ρύπων απενεργοποιώντας το range extender, έως ότου τα επίπεδα φόρτισης του συσσωρευτή ενέργειας μειωθούν στα κατώτατα όρια
  • EV Later – δίνει προτεραιότητα στο range extender και αξιοποιεί τη φόρτιση από την  ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση για να διατηρείται το μέγιστο επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ώστε να είναι έτοιμο για μετέπειτα χρήση
  • EV Charge – χρησιμοποιεί το range extender για το γέμισμα της μπαταρίας στην περίπτωση που η κίνηση στο προφίλ EV Now είναι απαραίτητη

Μέσω μιας υποδοχής φόρτισης στον εμπρός προφυλακτήρα, το Tourneo Custom Plug-In Hybrid μπορεί να φορτίζεται από μία οικιακή, ηλεκτρική πρίζα 240-volt 10-amp και να επιτυγχάνει πλήρη φόρτιση σε 5,5 ώρες. Σε πρίζα 240-volt 16-amp ή 32-amp, η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε 3 ώρες.

Οι οδηγοί μπορούν επίσης να ελέγξουν το βαθμό ανάκτησης της ενέργειας και την υποβοήθηση πέδησης που παρέχονται από το αναγεννητικό σύστημα φόρτισης, επιλέγοντας Drive ή Low στον επιλογέα ταχυτήτων. Αφήνοντας το πεντάλ του γκαζιού στο Low-mode αυξάνεται η προγραμματισμένη επιβράδυνση του οχήματος, με τα φώτα φρένων να ανάβουν αυτόματα εάν κρίνεται αναγκαίο, για την προειδοποίηση των οδηγών που ακολουθούν. Η μεγαλύτερη επιβράδυνση αυξάνει την ποσότητα κινητικής ενέργειας που ανακτάται και αποθηκεύεται στη μπαταρία, βελτιώνοντας έτσι την ωφέλιμη ηλεκτρική αυτονομία.

Μέσα στην καμπίνα, ένας δείκτης ενέργειας/φόρτισης αντικαθιστά το στροφόμετρο και ένας μικρότερος για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας παίρνει τη θέση του αντίστοιχου για τη θερμοκρασία ψυκτικού υγρού του κινητήρα. Οι λειτουργίες του υπολογιστή ταξιδιού είναι ειδικά διαμορφωμένες για το υβριδικό σύστημα κίνησης. Δείκτες για το EV mode, ειδοποιήσεις για την πραγματοποίηση των σέρβις και μία προειδοποίηση όταν τα αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο σε κάποιο σημείο φόρτισης εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων. Επίσης, ένα γραφικό που απεικονίζει την υπόλοιπη αυτονομία που παρέχει η μπαταρία και το range extender είναι ορατό σε όλες τις ενδείξεις της οθόνης.

Πολυτέλεια, πολιτισμένη λειτουργία και συνδεσιμότητα

Η κορυφαία έκδοση εξοπλισμού Titanium του νέου Tourneo Custom Plug-In Hybrid προσφέρει ανώτερα επίπεδα ποιότητας και άνεσης. Ο premium στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford με φωνητικό έλεγχο, το οποίο αποτελείται από έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών που μπορεί να ελέγχεται με κινήσεις των δακτύλων του χεριού προσφέροντας συγχρόνως συμβατότητα Apple CarPlay και Android Auto™ δωρεάν.

Το στάνταρ ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect παρέχει συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους επιβάτες υποστηρίζοντας έως και 10 συσκευές. Η εφαρμογή κινητού FordPass προσφέρει πρόσβαση σε λειτουργίες, όπως Vehicle Status (Κατάσταση Οχήματος), Vehicle Locator (Εντοπιστής Οχήματος) και Remote lock/unlock (Απομακρυσμένο Κλείδωμα/Ξεκλείδωμα) κάνοντας την εμπειρία ιδιοκτησίας και λειτουργίας πιο άνετη και παραγωγική.

Το Active Park Assist κατευθύνει το όχημα για είσοδο ή έξοδο από παράλληλους ή κάθετους χώρους στάθμευσης, ενώ ο οδηγός ελέγχει το γκάζι και το φρένο.

Η Ford συνεχίζει να διερευνά τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η χρήση plug-in υβριδικών, ηλεκτρικών οχημάτων στις πόλεις, διεξάγοντας δοκιμές με πρωτότυπα οχήματα και τη συμμετοχή πελατών στο Λονδίνο. Αργότερα οι δοκιμές θα επεκταθούν σε Κολωνία και Βαλένθια.

Πριν από λίγο καιρό, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κάθε μοντέλο Ford που λανσάρεται από το νέο Focus και μετά θα περιλαμβάνει μία ηλεκτροκίνητη έκδοση. Αυτό αφορά σε νέα προϊόντα και νέες εκδόσεις υφιστάμενων μοντέλων. Από το Fiesta μέχρι το Transit, θα προσφέρεται είτε μία ήπια υβριδική, υβριδική ή plug-in υβριδική επιλογή, είτε μία πλήρως ηλεκτρική με μπαταρία.