Με Walter Röhrl η παρέλαση των Opel GT στο Hockenheimring

 

Για μία ώρα, το Hockenheimring έκανε ένα διάλειμμα από την καθημερινή του ρουτίνα. Οι ομάδες δοκιμών με τις αγωνιστικές φόρμουλες και τα αυτοκίνητα τουρισμού άφησαν για λίγο τα ‘εργαλεία’ τους και παρατάχθηκαν κατά μήκος του τοίχου των pits για να απολαύσουν το θέαμα: 75 αναλλοίωτα στο χρόνο Opel GT από όλη την Ευρώπη να διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τη γραμμή εκκίνησης μέχρι τον τερματισμό. Η Opel Classic έφερε το αρχαιότερο GT από το 1968 (“το Νο 1”) και το νεότερο από το 1973. Επικεφαλής τέθηκε Walter Röhrl, παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι το 1982 με ένα Opel Ascona 400 και με συνοδηγό τον σχεδιαστή του GT, Erhard Schnell. Οι δυο τους κάθισαν στο προσωπικό, ασημί Opel GT του Röhrl. Ο αγωνιστικός θρύλος της Opel Volker Strycek ήταν επίσης εκεί, με το δικό του Opel GT Junior με σπάνιες εκδόσεις (tuning) των βελτιωτικών οίκων Irmscher και Conrero να αποτελούν ξεχωριστές παρουσίες . Όλοι τους ήταν και είναι τμήμα του Grand Tour, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Λεσχών GT μεταξύ 19 και 22 Σεπτεμβρίου. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κέντρο Δοκιμών της Opel στο Dudenhofen.Οι ‘γρήγοροι’ γύροι στο Hockenheimring έγιναν προς τιμήν των 50 χρόνων του Opel GT. Σχεδόν πριν από 50 χρόνια, 21 – 29 Οκτωβρίου 1968 για να ακριβολογούμε, η Opel πραγματοποίησε τα GT test days στην αγωνιστική πίστα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, 41 Opel GT 1100 και Opel GT 1900 καθώς και 44 ακόμη σπορ μοντέλα από το Rallye Kadett μέχρι το Commodore GS βρέθηκαν εκεί. Δημοσιογράφοι, διανομείς, σύμβουλοι πωλήσεων, πελάτες και οδηγοί αγώνων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ίδιοι τα ταλέντα του αυτοκινήτου. Και επιβεβαιώνοντας το διαφημιστικό μήνυμα “Only flying is more beautiful” (μόνο η πτήση είναι ομορφότερη) οι Σουηδοί οδηγοί ράλι Lillebror Nasenius (Ευρωπαίος πρωταθλητής 1966 με ένα Opel Rekord) και Sylvia Österberg έδειξαν τι μπορούσε να κάνει το νέο σπορ αυτοκίνητο από το Rüsselsheim – ακόμα και άλματα!

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι Walter Röhrl οδήγησε το δικό του Opel GT στο Hockenheimring με μοναδική ακρίβεια. Ο τελειομανής οδηγός αγόρασε  το Opel GT του από έναν φίλο ζωής. Ο Herbert Fabian εξασφάλισε τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο για τον Röhrl το 1982, όταν ο αρχιμηχανικός της Opel τοποθέτησε ένα νέο πίσω άξονα στο Ascona 400 εν μια νυκτί στο Ivory Coast Rally. Ο Röhrl με συνοδηγό τον Christian Geistdörfer, κέρδισαν στο ράλι και κατέκτησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το 2016, ο Walter Röhrl επισκέφθηκε τον φίλο του για τα γενέθλιά του στο Trebur, Hesse. Ο Fabian του έδειξε ένα ασημί GT σε άριστη κατάσταση και είπε στον Röhrl ότι έκανε αναπαλαίωση στο coupé πάνω από δέκα χρόνια, αλλά τώρα ήταν πολύ δύσκολο να ‘χωρέσει’ στο στενό σπορ κάθισμα. «Τότε λοιπόν πούλησέ το σε μένα» απάντησε ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι αυθόρμητα.  «Ήθελα το GT για τρεις λόγους» εξηγεί ο  Röhrl στο Hockenheim. «Ο πρώτος είναι ότι στα νιάτα μου, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ονειρεύονταν από το αυτοκίνητο. Και κατά δεύτερο, το αυτοκίνητο μου θυμίζει τις στιγμές και τις επιτυχίες μου με την Opel, αλλά και την φιλία μου με το Herbert Fabian.»

Κατά τη διάρκεια του Grand Tour, ο Walter Röhrl συναντήθηκε επίσης με τον δημιουργό του μοναδικού σχήματος του GT, Erhard Schnell, για πρώτη φορά. Ο σχεδιαστής παραμένει λάτρης του δημιουργήματός του ακόμα και στην ηλικία των 91 ετών. «Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες το 1968, αλλά σήμερα, νιώθω ότι το GT είναι ακόμα πιο αξιαγάπητο» δήλωσε. Ο Schnell ανέλαβε χρέη συνοδηγού του Walter Röhrl στο Hockenheim. Επιστρέφοντας στο paddock, ο Röhrl είχε μία ιδέα: ζήτησε από τον Schnell να υπογράψει το GT του σε έναν από τους θρυλικούς, αναδιπλούμενους προβολείς. Είναι η πρώτη φορά που ο Röhrl ζητά από κάποιον αυτόγραφο.