Τα ωραία του Autostadt ZeitHaus

Κοινοποίησε το άρθρο

Το Autostadt ZeitHaus βρίσκεται στο Wolfsburg της Γερμανίας την πόλη της Volkswagens και αξίζει μια επίσκεψη για όποιον ταξιδέψει ως εκεί αφού στην «Πόλη του Αυτοκινήτου» θα μάθει για την ιστορία του αυτοκινήτου, θα δει εκθέματα που θα τον εντυπωσιάσουν, θα φάει καλά στο εστιατόριο και αν έχει παιδιά αυτά θα περάσουν υπέροχα στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες για παιδιά.

1937 Porsche V30 Prototype

Όπως είναι αναμενόμενο το ZeitHaus έχει πολλά και διαφορετικά Volkswagen, οπότε είναι φυσικό να δει κανείς μεταξύ άλλων το πρωτότυπο Type 60 V30 του 1937. Ο πρόγονος όλων των σκαθαριών, το συγκεκριμένο είναι ένα από τα 30 που κατασκευάστηκαν για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές, που υπολογίζεται πως αθροίζονται στα περίπου 2 εκ. χιλιόμετρα.

1938 Porsche Type 60 Prototype

Δίπλα από το πρωτότυπο V30 το πρωτότυπο Type V60 κατασκευασμένο το 1938 στην Porsche και προπομπός του τελικού σκαθαριού. Μάλιστα ο εκθεσιακό κομμάτι είναι αυτό που χρησιμοποιούσε ο Ferdinand Porsche στην καθημερινότητά του.

2003 Volkswagen Beetle

Πίσω από το Type 60 της Porsche η εταιρία επέλεξε να εκθέσει το υπ΄ αριθμόν 21.529.464 Volkswagen Beetle που βγήκε από την γραμμή παραγωγής και το τελευταίο που κατασκευάστηκε, στις 30 Ιουλίου του 2003 στο εργοστάσιο Puebla στο Mexico. Έτσι βλέπει κανείς με ευκολία τις ελάχιστες αλλαγές του μοντέλου στα 65 χρόνια ζωής.

Volkswagen Type 3 και Type 4

Η Volkswagen βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση εξέλιξης του σκαθαριού, η οποία αναζήτηση οδήγησε στο Type 3 το 1961 και στο Type 4 το 1968. Στο Zeithaus υπάρχει το Type 3 σε έκδοση notchback coupe και ένα του 1970 σε έκδοση 411 wagon. Το Type 4 αναβαθμίστηκε το 1972 σε έκδοση  412.

Volkswagen K70 και 1975 Lamborghini Countach LP400

Το Volkswagen K70 ήταν το πρώτο μοντέρνο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε  με τον υδρόψυκτο κινητήρα εμπρός και την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Δεν αποτελεί έκπληξη πως δεν ήταν εξέλιξη της VW αλλά της NSU, την οποία αγόρασε το 1969 η Volkswagen. Δίπλα ποζάρει η Lamborghini LP400, η αυθεντική Countach που μοιάζει με διαστημόπλοιο δίπλα στο Κ70.

1899 Benz Velo

Δεν είναι λίγα τα μουσεία που φιλοξενούν ρεπλίκες το  Patent-Motorwagen του Karl Benz, το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία, αλλά μόνο το Zeithaus μπορεί κανείς να θαυμάσει το Benz Velo. ΤΟ πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής, απλό στην κατασκευή και σχετικά φθηνό, μια δεκαετία πριν το Model T του Henry Ford. Με τρείς ίππους δύναμη ο εξακύλινδρος κινητήρας των 1045 κ. εκ. το Velo έφτανε την ιλιγγιώδη για την εποχή ταχύτητα των 120 χλμ./ώρα.

1968 Empi Imp

Στο Zeithaus αναγνωρίζεται με το Empi Imp του 1968 η επιρροή του σκαθαριού στην αμερικάνικη αυτοκινητιστική κουλτούρα. Πρόκειται για ένα buggie που πλημμύρισε την αγορά τέλος της δεκαετίας του 1960 αρχές της δεκαετίας του 1970. Displayed behind it is a 1979 Volkswagen Type 181, know to us in America as The Thing.

1967 Renault 16

Υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα που εκτίθενται λόγο του σχεδιασμού τους. Όπως το αγαπημένο Renault 16, με τον funky για το 1965 σχεδιασμό. Ένα αυτοκίνητο που μπόρεσε και συνδύασε το sedan με το wagon σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε ακόμα η κατάλληλη λέξη, δηλαδή το σημερινό hatchback.

1930 Cadillac V-16

Η συλλογή των αυτοκινήτων επεκτείνεται και σε διάφορα αυτοκίνητα προερχόμενα από τις Η.Π.Α. μεταξύ αυτών το Cadillac V-16 convertible. Το εκθεσιακό είναι ένα από τα πρώτα 4000 κομμάτια που κατασκευάστηκαν, με 16κυλινδρο κινητήρα που κατά  βάση ήταν δύο στην σειρά 8κυλινδροι που μοιραζόντουσαν έναν στροφαλοφόρο είχαν όμως ο καθένας το δικό του καρμπυρατέρ και διανομέα.

Citroen DS

Ιστορία του αυτοκινήτου χωρίς βάτραχο δεν νοείται, το πρώτης γενιάς Citroen DS (1956) είναι αυτό με τα αυθεντικά μονά φωτιστικά και σε πράσινο χρώμα, τι άλλο να ζητήσει ένας λάτρης της αυτοκίνησης.

Oldsmobile Toronado

Άλλο ένα κλασικό από την αντίπερα όχθη είναι το Oldsmobile Toronado του 1966. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο, τριάντα χρόνια μετά το Cord, με την κκίνηση εμπρός και το μοναδικό αυτοκίνητο από τις Η.Π.Α. που τιμήθηκε με το European Car of the Year.

Chevrolet Corvette και Trabant 601

Σε μια άλλη γωνιά εκτίθενται δύο αυτοκίνητα φαινομενικά χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους πέρα από το χρώμα. Και όμως, η πρώτης γενιάς Corvette κάνει ζευγάρι με το Trabant 601 επειδή και τα δύο αυτοκίνητα δεν είχαν καρότσα από λαμαρίνα αλλά fiberglass  και Duroplast αμφότερα.

Volkswagen Golf Country

Δεν είναι και πολύ γνωστό αλλά κλασικό το Volkswagen Golf Country του 1990. Με την

κίνηση στους τέσσερις τροχούς και τις ψηλές αναρτήσεις ήταν κάτι σαν τον πρόγονο των crossovers. Το Country ήταν 20 χρόνια μπροστά από την εποχή του για αυτό και πούλησε μόλις7.735 αυτοκίνητα στα δύο χρόνια παραγωγής.