Φάκελος James Bond Πράκτορας 007- Tα αυτοκίνητα

Κοινοποίησε το άρθρο

Στα 53 χρόνια ζωής και τις συνολικά 24 ταινίες ο James Herbert Bond αγάπησε, χρησιμοποίησε και κατέστρεψε αρκετά οχήματα.

Φάκελος James Bond Πράκτορας 007- Tα αυτοκίνητα

Κάποια από αυτά πολλαπλασίασαν τις πωλήσεις τους, έμειναν στην ιστορία και χαρακτήρισαν την πορεία της εταιρίας που τα κατασκεύαζε, άλλα ήταν παντελώς αδιάφορα και έμειναν στην αφάνεια. Ο φάκελος 007 άνοιξε και θα σας δώσει μια εμπεριστατωμένη ματιά στα οχήματα και την σχέση του πράκτορα με αυτά που έσωσαν την ζωή του. 

bond1

BMW Z8 – The World Is Not Enough

1999 και «ο κόσμος δεν είναι αρκετός» για τον διάσημο πράκτορα αλλά και την εκπληκτική διθέσια, πισωκούνητη Z8, με θωράκιση από τιτάνιο και πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος καταστρέφει μάλιστα ένα ελικόπτερο στην ταινία. Υπόψη πως στην ταινία δεν είναι μια Z8 που κόβεται στα δύο αλλά μια replica Cobra καμουφλαρισμένη ως Z8.

Aston Martin DB5 – Goldfinger

Η DB5, η πιο διάσημοι όλων των εποχών πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στον «Χρυσοδάκτυλο» με τον Sean Connery να ταυτίζεται και αντιστρόφως με την πανέμορφη Aston Martin. Οπλοπολυβόλο για αμυντικούς και όχι μόνο σκοπούς, τριπλές πινακίδες για να μπερδέψει όσους ακολουθούν, αλεξίσφαιρη ασπίδα, παραπέτασμα καπνού και εκτινασσόμενο κάθισμα ήταν τα κυριότερα gadgets που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο πράκτορας της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.

bond3

Tuk-Tuk – Octopussy

Τεχνικά πρόκειται για ένα Bajaj RE, είναι όμως το παγκοσμίως γνωστό tuktuk. Το τρίτροχο ταξί οδηγεί ο Roger Moore στην 13η ταινία Bond Octopussy του 1983. Το σκηνικό περιέχει  ένα σκηνικό όπου ο πράκτορας 007 παίζει τάβλι έναντι σε έναν Αφγανό πρίγκιπα.  Η συνέχεια θέλει τον τοπικό πράκτορα της MI6  Vijay και τον πράκτορα 007 να ξεφεύγουν του εχθρού διαμέσου της  πολυσύχναστης αγοράς στο Udaipur της Ινδίας με το «ιπτάμενο» tuk tuk των 8.8 ίππων και τους ήρωες να χαριτολογούν: Bond “We’ve got company.” Vijay: “Don’t worry – this is a company car…”.

bond4

Honda ATC 90 – Diamonds Are Forever

Είναι 1971 και ο Sean Connery πρωταγωνιστεί στην έκτη και τελευταία για τον ίδιο ταινία James Bond. Τεράστια λέιζερ, διαμάντια και φυσικά ο κακός  Ernst Stavro Blofeld αγκαλιά με τις χνουδωτές γάτες. Κάποια στιγμή ο Bond διαφεύγει από τα εργαστήρια Willard Whyte Space Labs, που στην πραγματικότητα ήταν ένα ορυχείο γύψου λίγα χιλιόμετρα έξω από το Los Angeles, με το μικροσκοπικό Honda ATC, που σημαίνει All-Terrain Cycle άρα το πρώτο ATV στην ιστορία. Το δίκυκλο παρουσιάστηκε το 1969, είχε έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 89 κ. εκ., απέδιδε 7 ίππους και γνώρισε τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α.

bond5

Lotus Esprit S1 – The Spy Who Loved Me

Σε αντίθεση με πολλές Lotus παραγωγής η Esprit S1 του Bond όχι μόνο δεν άφηνε το νερό να μπει μέσα αλλά ήταν ένα 100% λειτουργικό υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους.  Την  «Wet Nellie» δεν οδηγούσε ο Roger Moore καθώς επρόκειτο απλά για την  καρότσα μιας S1  την οποία χειριζόντουσαν για τα γυρίσματα καλά κρυμμένοι δύτες. Το συγκεκριμένο όχημα ανήκει πλέον στον Elon Musk – αυτόν που φτιάχνει τις Tesla.

Aston Martin V8 Vantage – The Living Daylights

Άλλη μια Aston για τον κ. Bond ήταν η V8 Vantage στην ταινία The Living Daylights το 1987, αυτήν την φορά με τον νεοφερμένο Timothy Dalton στον ρόλο του James. Λέιζερ, πύραυλοι και ελαστικά με πτυσσόμενα καρφιά, η πυραυλοκίνητη αλεξίσφαιρη εκδοχή της Vantage θα ζύγιζε εκατομμύρια τόνους αν όλα αυτά που είχε συμπεριλάβει ο Q ήταν πραγματικά.  Η original V8 Vantage παρουσιάστηκε το 1977 και ήταν το πρώτο υπέρ-αυτοκίνητο της Μεγάλης Βρετανίας με τον κινητήρα των 5.3 λίτρων να επιταχύνει 0-100 σε 5.3 δευτερόλεπτα δίνοντας την εκπληκτική τελική για την εποχή των 272 χλμ./ώρα

Little Nellie – You Only Live Twice

Ήταν το μυστικό όπλο του Connery  το 1967 στην ταινία You Only Live Twice. Η μικρή  Νέλη δεν ήταν όμως τίποτα άλλο από ένα Wallis WA-116 Agile Autogyro το οποίο χειριζόταν  στην ταινία ο  ίδιος ο  εφευρέτης του, Ken Wallis. Το συρρικνωμένο ελικόπτερο πετούσε με έναν δίχρονο κινητήρα 4.3 λίτρων και ήταν οπλισμένο με ένα ζευγάρι ισχυρών πολυβόλων, δύο εκτοξευτές με 7 πυραύλους ο καθένας, πυραύλους αέρος-αέρος, δύο εκτοξευτές φωτιάς, δύο εκτοξευτές βομβών καπνού κ.α. 

bond8

Renault 11 TXE – A View To A Kill

Η hatchback έκδοση του Renautl 9  με την ονομασία Renault 11 TXE δεν είναι προφανώς το ιδανικό αυτοκίνητο για έναν πράκτορα της MI6. Αν όμως σκεφτείς πως είναι 1985 και πως πριν λίγο η Grace Jones  aka κα. May Day έπεσε με αλεξίπτωτο από τον πύργο του Άιφελ η επιλογή του 11 είναι η πλέον ιδανική. Παρουσιάστηκε το 1981 και κατασκευαζόταν έως και το 1988 με μεγάλη επιτυχία. Είναι το αυτοκίνητο που απέκτησε δημοσιότητα καθώς συνέχιζε να προχωρά ότι και αν πάθαινε. Στην αρχή χάνει την οροφή του όταν ο Roger Moore το οδηγεί κάτω από μια μπάρα, στην συνέχεια χάνει το πίσω μισό όταν εμβολίζεται από ένα άλλο όχημα, το Renault 11  όμως συνεχίζει ακάθεκτο.

Mercury Cougar XR7 – On Her Majesty’s Secret Service

Τεχνικά δεν ήταν το αυτοκίνητο το Bond τον οποίον υποδυόταν ο George Lazenby  αλλά της Diana Rigg aka Tracy di Vicenzo. To Mercury Cougar XR7 Convertible εμφανίστηκε το 1969 στην ταινία  «On Her Majestys Secret Service» και ήταν ένα μεταλλαγμένο Ford MustangMercury εξοπλισμένο με κινητήρα 400 ίππων προσδίδοντας στο έπακρο τον χαρακτηρισμό muscle car. Η Tracy τα καταφέρνει τόσο καλά οδηγώντας το που στο τέλος της ταινίας ο George την παντρεύεται.

bond10

Citroen 2CV – For Your Eyes Only

Για άλλη μια φορά οι κακοί κυνηγούν τον πράκτορα 007, αυτήν την φορά η Carole Bouquet στον ρόλο της Melina Havelock καταδιώκει με ένα Peugeot 504 τον Roger Moore ο οποίος καταφέρνει αν ξεφύγει με ένα κίτρινο Citroen 2CV. Είναι 1981 και στη ταινία για τα μάτια σου μόνο το ντεσεβό κατεβαίνει πλαγιές με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ίπταται δρόμων και σταματά σφαίρες. Όλα αυτά με τον stuntman Rémy Julienne στο τιμόνι ο οποίος ενίσχυσε το αδύναμο ντεσεβό με έναν κινήτητα 1,015 κ. εκ.  απόδοσης 54 ίππων.

{gallery}retro/james_bond_cars{/gallery}