Αυτοκίνητα – Αστέρια της Showbiz

Κοινοποίησε το άρθρο

Δεν είναι ούτε τα πιο δημοφιλή, ούτε τα πιο γρήγορα, ούτε τα πιο ακριβά ή φθηνά, γενικά δεν ξεχωρίζουν σε τίποτα, προβλήθηκαν όμως περισσότερο απ’ ότι άλλοι 4τροχοι «συνάδελφοι» τους.

Πρωταγωνίστησαν σε αγαπημένες σειρές και έγιναν πιο σταρ ακόμα και από το Batmobil. Μας ταξίδεψαν σε έναν απατηλό κόσμο την εποχή της αθωότητας, προσδιόρισαν την κομψότητα διαμέσου της απλότητας, μας θάμπωσαν με τα πολλά φωτάκια και μας έδωσαν την ψευδαίσθηση του ακριβού και πολυτελούς.   
Σας παρουσιάζουμε τα τέσσερα πιο προβεβλημένα αυτοκίνητα των 1960, 1970 και 1980.

Το «Άγιο Volvo»

Το Volvo P1800 ήταν προσωπική επιλογή του Roger Moore, ο οποίος υποδυόταν τον Simon Templar στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος». Από το 1962 έως το 1969 χρησιμοποιήθηκαν 4 κουπέ της σουηδικής εταιρίας για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Τα ίχνη του συγκεκριμένου αλλά και του μοναδικού αυτοκινήτου που υπάρχει ακόμα χάθηκαν το 1965. Ανακαλύφθηκε τέσσερις δεκαετίες μετά από τον Kevin Price ιδρυτή του «Volvo Enthu­siasts Club» σε άθλια κατάσταση παρατημένο σε έναν αχυρώνα στην Ουαλία. Ο ίδιος επισημάνει πως «η αναγνώριση ήταν εύκολη καθώς είχε ακόμα τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά το P1800 ήταν απίστευτα λαβωμένο. Στο πίσω κάθισμα βρήκα τον κινητήρα, διαλυμένο σε δεκάδες κομμάτια ενώ στο πορτ μπαγαζ το σασμάν. Θα πετούσα οποιοδήποτε άλλο P1800 στα παλιοσίδερο στην κατάσταση που βρισκόταν αυτό, αλλά όχι το «Άγιο Volvo». Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να το ανακατασκευάσω αλλά άξιζε τον κόπο». Για την ιστορία να πούμε πως το Σουηδικό Volvo P1800 είναι ένα κουπέ 2+2 θέσεων, με όργανα «Made in England»,κινητήρα 2500 κ.εκ. της Aston Martin και Ιταλικό σχέδιο.  Εν ολίγοις το κουπέ ενός τζέντλεμαν.

{gallery}retro/showbiz/volvo{/gallery}

Το πιστό Peugeot 403 Cabriolet

Στο Los Ange­les ένας απλός αλλά ευφυής ντετέκτιβ εξιχνίαζε δολοφονίες οι οποίες λάμβαναν χώρα σε κύκλους της ανώτερης οικονομικής τάξης. Όμως οι δολοφόνοι, ιδιοκτήτες πανάκριβων Mercedes, BMW και Rolls-Royce, δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έναν και μοναδικό Columbo τον οποίο υποδυόταν ο Peter Falk και ο οποίος εμφανιζόταν στην σειρά με ένα παλιό Peugeot 403 Cabriolet. Υπήρχε θέμα με το αυτοκίνητο που θα οδηγούσε στην σειρά ο περιβόητος ντετέκτιβ μέχρι που ο πρωταγωνιστής ανακάλυψε το συγκεκριμένο Peugeot 403 Cabrio του 1959 στον χώρο της Universal Studios. Παρατημένο και κακοποιημένο ήταν ακριβώς αυτό που ταίριαζε στον Columpo, ιδιαίτερο, όπως και ο ίδιος, γιατί δεν τον γνώριζε κανείς στις Η.Π.Α.

Πέρα από αυτό το γεγονός η αλήθεια είναι την εποχή εκείνη η Peugeot ήταν για πολλούς η Γαλλική Mercedes σε ότι αφορά την ποιότητα κατασκευής. Το 403 ταξίδευε με τον 4κύλινδρο κινητήρα των 1500 κ. εκ. και απόδοσης 58 ίππων αργά αλλά αξιόπιστα. Εξωτερικά έδωσε ο Pininfarina στο 403 μια κομψότητα που δεν προκαλούσε αλλά απόπνεε την απαραίτητη οικειότητα σε όσου το έβλεπαν  και ήθελαν να το αποκτήσουν. Βέβαια στην σειρά ο ρόλος του πρωταγωνιστή απατούσε να μην δίνει σημασία σε όλα αυτά, να μην το καθαρίζει ούτε και να το συντηρεί όπως θα έπρεπε, αλλά δεν σήμαινε πως δεν το αγαπούσε για αυτό και το «έσωσε» στο πέρασμα των χρόνων.   

{gallery}retro/showbiz/peugeot{/gallery}

Ο αναιδής Κ.Ι.Τ.Τ.

Έρχεται… είναι ο σκοτεινός ιππότης. Ένα αυτοκίνητο, ένας υπολογιστής ένας άντρας. Κάπως έτσι προλόγιζε η σειρά το 1982 τον Κ.Ι.Τ.Τ. και εκατομμύρια τηλεθεατές «στηνόντουσαν» εμπρός από τις τηλεοράσεις τους. Μια Pontiac Trans Am εμφανιζόταν να πλαγιολισθαίνει κάπου εκεί στην έρημο της Καλιφόρνιας. Στο τιμόνι ο πανύψηλος David Hasselhoff aka Mi­chael Knight από το «Ίδρυμα για την δικαιοσύνη και το σύνταγμα» Η αποστολή: Ένας άντρας και το αυτοκίνητό του ενάντια στην αδικία. Ήταν η δεκαετία του 1980, με την τεχνολογία στο επίκεντρο όλα ήταν πιθανά. Έτσι δεν εξέπληξε που ο Κ.Ι.Τ.Τ. μιλούσε, σκεφτόταν και έπαιρνε αποφάσεις για το καλό της ανθρωπότητας. Ήταν άτρωτος, έξυπνος, γρήγορος αλλά και αυθάδης. Ο Κ.Ι.Τ.Τ.,”Knight Industries Two Thousand”, μπορούσε όταν ήταν ανάγκη να γιατρέψει τον λαβωμένο Michel Knight, να τρέξει με 480 χλμ./ώρα αλλά να προκαλέσει και γέλιο στους τηλεθεατές.  Στην πραγματικότητα ο Κ.Ι.Τ.Τ. ήταν μια Pontiac Trans Am με κινητήρα V6 3100 κ. εκ., βελούδινα καθίσματα και πολλά φωτάκια. Όμως μόλις 30 χρόνια αρκετά από αυτά που έκανε ο ΚΙΤΤ είναι σήμερα πραγματικότητα.

{gallery}retro/showbiz/kitt{/gallery}

H λάθος Ferrari Daytona

Δίωξη ναρκωτικών, Μαϊάμι Η.Π.Α., ο  Sonny Crockett (Don Johnson), ζει σε ένα ιστιοπλοϊκό μαζί με τον Έλβις τον αλιγάτορά του, πιλοτάρει ταχύπλοο στην Biscayne Bay και οδηγεί σουλατσάρει σηκωμένα τα μανίκια στην Collins Avenue μέσα σε μια μπλε Ferrari Daytona. Ίσως η πιο καλτ εικόνα της δεκαετίας του 1980. Λάθος, ο διάσημος της δίωξης ναρκωτικών δεν οδήγησε ποτέ μια 365 GTS/4 Daytona Spider αλλά μια ρεπλίκα την οποία κατασκεύασε η εταιρία McBurnie. Η δήθεν «Ferrari» εντυπωσίαζε οπτικά μπορούσε όμως να οδηγηθεί με σχετική άνεση μόνο σε ευθείες χωρίς εμπόδια. Πέρα από αυτό ήταν δύστροπή στα χαμηλά, με ασαφές τιμόνι και με το αυτόματο κιβώτιο να προσπαθεί μάταια να μεταφέρει την δύναμη του 12κύλινδρου κινητήρα στην άσφαλτο. Τέλος οι αναρτήσεις – σούστες συντονιζόντουσαν μετά 110 χλμ./ώρα  με τις ανωμαλίες του δρόμου και η εικόνα μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί.  Γεγονός όμως είναι πως ο πανούργος και ατρόμητος ντετέκτιβ Sonny Crockett κατάφερε να μας εμποτίσει την αυθεντικότητα αυτής της Ferrari Daytona.

{gallery}retro/showbiz/ferrari{/gallery}