Το σκούτερ Forza 300 της Honda έρχεται πλήρως ανανεωμένο

Κοινοποίησε το άρθρο

Το όνομα Forza έχει μεγάλη δυναμική εδώ και χρόνια στην γκάμα της Honda. Η ιστορία του σαν ένα πολυτελές σκούτερ της μεσαίας κατηγορίας ξεκινά από το 2000: το πρώτο μοντέλο αποτέλεσε πρότυπο, προσφέροντας ζωντάνια στην οδήγηση, άφθονους χώρους και ένα καινοτόμο σύστημα συνδυασμένης πέδησης. Το Forza είχε μεγάλη αποδοχή στην Ευρώπη, καθώς οι ιδιοκτήτες του εκτίμησαν τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας.

Το Forza 300 του 2018 διακρίνεται για τη ρηξικέλευθη, σπορ, νέα του εμφάνιση και για τις σημαντικά μικρότερες διαστάσεις του από το προηγούμενο μοντέλο. Το μεταξόνιο και το συνολικό μήκος του σκούτερ έχουν μειωθεί, ενώ είναι στενότερο, αλλά διαθέτει επίσης ψηλότερο ύψος σέλας για καλύτερη ορατότητα. Παρά την μεγαλύτερη διάμετρο του πίσω τροχού, είναι κατά 12 kg ελαφρύτερο, χάρη στο βελτιωμένο πλαίσιο και τον επανασχεδιασμένο σκελετό, κάτι που συνεπάγεται καλύτερη επιτάχυνση, μεγαλύτερη τελική ταχύτητα και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Δύο full-face κράνη χωράνε κάτω από τη σέλα, όπου ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να διαχωριστεί ώστε να φιλοξενήσει ένα κράνος και/ή αδιάβροχο μαζί με σακίδιο διαστάσεων Α4. Το αριστερό ντουλαπάκι στο φέρινγκ κλειδώνει και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό για τον αναβάτη, δημιουργώντας χώρο για ένα κινητό και ένα μπουκάλι νερό, για παράδειγμα. Διαθέτει επίσης παροχή ρεύματος 12V. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED.

Το έξυπνο κλειδί (Smart Key) του Forza 300, πέραν του ότι ελέγχει τον κεντρικό διακόπτη και την κλειδαριά της σέλας, είναι συμβατό και με την προαιρετική, αφαιρούμενη μπαγκαζιέρα των 45 λίτρων, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε σκούτερ της Honda. Με το έξυπνο κλειδί στην τσέπη, η μπαγκαζιέρα κλειδώνει αυτόματα όταν απομακρυνθεί ο αναβάτης, ενώ μπορεί να την κλειδώσει και ο ίδιος από το κλειδί. Ο διακόπτης της μπαγκαζιέρας βρίσκεται στο κάτω μέρος του ενώ ο μηχανισμός ασφάλισης βρίσκεται στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας ώστε να μην καταλαμβάνει χώρο στο εσωτερικό της.

Το νέο Forza 300 διαθέτει τον ίδιο υδρόψυκτο κινητήρα των 279 cc με ψεκασμό, μόνο Εκκεντροφόρο Επικεφαλής (1ΕΕΚ) και 4 βαλβίδες με το θρυλικό SH300i. Ωστόσο είναι ρυθμισμένος να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απόδοσης ισχύος (με ειδική μελέτη στην κεφαλή για τη ροή του μείγματος, μακρύτερα μπουζί και διαφορετικό χρονισμό βαλβίδων) για απολαυστική οδήγηση στις χαμηλές, μεσαίες και υψηλές στροφές, αλλά και εξαιρετική οικονομία καυσίμου.

  1. Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
Τύπος4χρονος, υδρόψυκτος, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα279 cc
Διάμετρος x Διαδρομή72 x 68,5 mm
Σχέση Συμπίεσης10,5:1
Μέγιστη Ισχύς18,5 kW @ 7.000 rpm
Μέγιστη Ροπή27,2 Nm @ 5.750 rpm
Χωρητικότητα λαδιού1,7 λίτρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ 
ΨεκασμόςPGM-FI
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ11,5 λίτρα
Κατανάλωση31 km/λίτρο
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
ΜίζαΗλεκτρική
Χωρητικότητα Μπαταρίας12V – 8,6 AH
Ισχύς ACG340 W
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
ΣυμπλέκτηςΑυτόματος φυγοκεντρικός, ξηρός
Κιβώτιο ΤαχυτήτωνΣυνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT
Τελική Σχέση ΜετάδοσηςΟδοντωτός Ιμάντας (V-belt)
ΣΚΕΛΕΤΟΣ 
ΤύποςΑτσάλινο σωληνωτό
ΠΛΑΙΣΙΟ 
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)2140 x 755 x 1470 mm
Μεταξόνιο1510 mm
Γωνία Κάστερ26,5°
Ίχνος Τροχού89 mm
Ύψος Σέλας780 mm
Ελάχιστο Ύψος135 mm
Βάρος (με υγρά)182 kg
Ακτίνα Στροφής2,4 m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
ΕμπρόςΤηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm
ΠίσωΔύο αμορτισέρ
ΤΡΟΧΟΙ 
Διάσταση Ζάντας Εμπρός15 ιντσών
Διάσταση Ζάντας Πίσω14 ιντσών
Ελαστικό Εμπρός120/70R15
Ελαστικό Πίσω140/70R14
ΦΡΕΝΑ 
Τύπος ABS2 καναλιών
ΕμπρόςΔίσκος 256 mm
ΠίσωΔίσκος 240mm