Το Nissan Ariya, είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό crossover

Κοινοποίησε το άρθρο

Το Nissan Ariya, είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό crossover παρουσιάζει τη νέα κατεύθυνση της Nissan, στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης

 

Η Nissan αποκάλυψε το Ariya Concept, ένα EV crossover με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που προσφέρουν πανίσχυρη επιτάχυνση, βραβευμένη τεχνολογία υποστήριξης οδηγού και με μια εμφάνιση που σηματοδοτεί την ολική “επανεκκίνηση” στο σχεδιασμό της μάρκας.

Το νέο Nissan Ariya Concept, που παρουσιάστηκε στο 46ο  Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, σηματοδοτεί την ανατολή μιας νέας εποχής για τη Nissan, καθώς η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία της, ενόψει της επόμενης εξελικτικής φάσης στην αυτοκίνηση.

Το Ariya Concept διαθέτει μια ευρύχωρη καμπίνα υψηλής ποιότητας με χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας και ένα πλαίσιο που αποπνέει την καθαρή φύση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενσωματώνει το όραμα του Nissan Intelligent Mobility για την ατομική μεταφορά,  όπου η ηλεκτροκίνηση και η ευφυΐα των οχημάτων θα προσφέρουν απρόσκοπτη και ταυτόχρονα προσαρμοσμένη ταξιδιωτική εμπειρία,  χωρίς ατυχήματα ή επιβλαβείς εκπομπές ρύπων.

Το Ariya Concept, αποτελεί σχεδιαστική “προέκταση”  του πρωτότυπου Nissan IMx, που πρωτοεμφανίστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017.  Περιλαμβάνει την  τολμηρή “ηλεκτροδοτούμενη”  V-motion υπογραφή εμπρός, όπως και την εντυπωσιακή κόκκινη λωρίδα φωτισμού πίσω, τις μικρές προεξοχές και ένα εσωτερικό που μοιάζει περισσότερο με ένα πολυτελές μοντέρνο σαλόνι, αντί για την καμπίνα ενός συμβατικού οχήματος.

Αν και είναι ένα πρωτότυπο όχημα, το εντυπωσιακό στυλ του crossover EV και τα ασυνήθιστα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία θα μπορούσαν να το κάνουν να φτάσει στο στάδιο της παραγωγής,  στο εγγύς μέλλον.

Το Ariya Concept θα βρίσκεται στο προσκήνιο του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Τόκιο μαζί με το Nissan IMk, ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αστικό όχημα, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Τα δύο οχήματα χρησιμεύουν ως “σημαίες” στο όραμα  “εξηλεκτρισμού” της εταιρικής ταυτότητας της Nissan.

 

Nissan Intelligent Mobility – μια νέα γλώσσα σχεδιασμού

Χαρακτηρισμένο με τις έννοιες “κομψό”, “απρόσκοπτο” και “σέξι”, το Nissan Ariya Concept διαθέτει παραδείγματα αυτής της νέας γλώσσας σχεδίασης σε όλο το εξωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων ευρυγώνιων εμπρόσθιων φτερών, εξαιρετικά λεπτών προβολέων LED, όπως και με μια μάσκα εμπρός (που τυπικά θα είχε γρίλιες σε ένα  βενζινοκίνητο όχημα) διακοσμημένη με ένα ειδικά διαμορφωμένο φωτιζόμενο έμβλημα της Nissan. Η μάσκα ενσωματώνει ένα λεπτό γεωμετρικό μοτίβο που αποκαλύπτεται όταν φωτίζεται η ηλεκτρική υπογραφή  V-motion.

 

 

Tο δυναμικό προφίλ του οχήματος, συμπληρώνουν οι πεντάκτινοι, 21 ιντσών τροχοί αλουμινίου, με ειδικής κατασκευής ελαστικά. Μια χαμηλή, κομψή οροφή χαρίζει την απαραίτητη αεροδυναμική στο όχημα.  Το στυλ της πίσω όψης του Ariya Concept δεν θυμίζει σε τίποτα παραδοσιακό SUV, έχοντας μια απότομη κωνική στήλη C,  που συνδυάζεται άψογα σε ένα μυώδες οπίσθιο πλαίσιο. Μια ενιαία  φωτεινή “λεπίδα” με σκουρόχρωμο φακό,  “αγκαλιάζει” το πλάτος του αμαξώματος. Ο φωτισμός των πίσω φτερών και η αεροτομή, κάνουν αμέσως αντιληπτή την ισχύ του οχήματος.

Το χρωματικός σχεδιασμός  Suisei Blue του Ariya Concept, δημιουργεί μια “διπλή” εμφάνιση, ανάλογα με την απόσταση θέασης. Από μακριά, το βαθύ μπλε χρώμα έχει μια ματ υφή. Σε μια κοντινή προσέγγιση, οι μεγάλες ενσωματωμένες “νιφάδες” κρυστάλλων παράγουν δισεκατομμύρια ανακλάσεις φωτός, θυμίζοντας έναν κομήτη που διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό.

Αντίστοιχη έμφαση έχει δοθεί στην οροφή και τους τροχούς του Ariya Concept, με  ένα νέο χρώμα – υπογραφή για τα μελλοντικά Nissan EVs, αυτό του χαλκού. Είναι το χρώμα του ήλιου καθώς τελειώνει η νύχτα και ξεκινά η νέα μέρα. Συμβολίζει την αυγή μιας νέας εποχής στην αυτοκινητοβιομηχανία, αποτίοντας παράλληλα ένα φόρο τιμής στους παραδοσιακούς τεχνίτες της Ιαπωνίας που μετέτρεψαν τον χαλκό σε έργα λειτουργικής τέχνης.

 

Παρόλο που το εξωτερικό του Ariya Concept εκφράζει κυρίως τις ιδέες του “κομψού” και του “σέξι”, το εσωτερικό του αντανακλά μια ομαλότητα,  που αντιπροσωπεύεται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την καθημερινή ζωή και την λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει την Ιαπωνική δεξιοτεχνία.

Ο μινιμαλιστικός πίνακας οργάνων, δεν θυμίζει σε τίποτα τα κουμπιά και τους διακόπτες που συναντώνται σε συμβατικά οχήματα. Όταν το Ariya Concept ενεργοποιείται, τα απλά ενσωματωμένα χειριστήρια αφής κατά μήκος του πίνακα οργάνων “ζωντανεύουν” με μια λάμψη. Όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, τότε “εξαφανίζονται” πάνω στην επιφάνεια. Τα μοναδικά φυσικά χειριστήρια είναι το κουμπί start, ένα μόνο κουμπί για τη λειτουργία της οθόνης 12,3 ιντσών και τα χειριστήρια κλιματισμού, τα οποία είναι εντέχνως τοποθετημένα στην κάτω πλευρά,  από γνήσιο ξύλο, του πίνακα οργάνων. Ο πίνακας οργάνων εκτείνεται  άψογα στις πόρτες και στα εσωτερικά στοιχεία της καμπίνας, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός όταν δεν χρησιμοποιείται.

Τα υποστηρικτικά και άνετα καθίσματα του Ariya Concept διαθέτουν ένα εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο, παρέχοντας ακόμα πιο ελεύθερο εσωτερικό χώρο και βελτιωμένη ορατότητα. Τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα είναι τοποθετημένα για να εξασφαλίζουν ότι ο κάθε επιβάτης απολαμβάνει  μια υπέροχη θέα στο περιβάλλον και προσφέρουν μια αίσθηση κύλισης πάνω σε ένα μαγικό χαλί. Για να γίνουν ακόμα πιο άνετες οι μακρινές μετακινήσεις, τα  καθίσματα διαθέτουν διάτρητη δερμάτινη επένδυση, με ενισχυμένη την περιοχή της πλάτης και των γοφών.

Σε όλη την καμπίνα, τα εσωτερικά υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά, προσδίδοντας στιβαρότητα, υψηλή λειτουργικότητα  και τεχνολογική υπεροχή. Το λεπτό μαύρο συνθετικό δέρμα καλύπτει το ταμπλό οργάνων και τις πόρτες εσωτερικά. Μια διαφορετική ποιότητα από συνθετικό δέρμα, με κοκκώδη υφή, εκτείνεται από τη στήλη  Α στην οροφή. Αυτό ο συνδυασμός προσφέρει μια κομψή και συνάμα χαρακτηριστική οπτική αντίθεση. Σατινέ ένθετα σε χρώμα του χαλκού είναι επιμελώς τοποθετημένα στο ταμπλό οργάνων, στα καθίσματα και στο τιμόνι, αποπνέοντας  αίσθηση αρμονίας με το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου.