To Brexit “διώχνει” το νέο X-Trail από το εργοστάσιο του Σάντερλαντ

Κοινοποίησε το άρθρο

Παρελθόν αποτελεί η προοπτική παραγωγής του νέου μοντέλου X-Trail της Nissan στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία απέσυρε τα σχέδιά της για κατασκευή του οχήματος στη μονάδα παραγωγής του Σάντερλαντ και αποφάσισε να πάει την παραγωγή του αποκλειστικά και μόνο στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για σαφέστατο χαστούκι στη βρετανική οικονομία, λιγότερο από δύο μήνες πριν την προθεσμία του Brexit. Όπως αναφέρει η Nissan μεταξύ άλλων, «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη μελλοντική ευρωβρετανική σχέση δεν βοηθά επιχειρήσεις σαν κι εμάς στον μελλοντικό σχεδιασμό τους».

«Πρόκειται για καταστροφικά νέα για την πόλη και την περιοχή μας. Κάθε απώλεια μελλοντικής παραγωγής στο εργοστάσιο το κάνει λιγότερο σταθερό, όμως δε μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι. Και για να είμαι και δίκαιη προς τη Nissan, ποιος να τους κατηγορήσει; Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός εβδομάδων και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το εμπόριο. Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν τέτοια αβεβαιότητα», σχολίασε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στην περιοχή Τζούλι Έλιοτ.

Η πτώση της ζήτησης για πετρελαιοκίνητα στην Ευρώπη έχει οδηγήσει τη Nissan σε περικοπές, ειδικά στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ που είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως πλήγμα τόσο για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και για την περιοχή χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας.